"Frisar", "nyicris" i "mos", paraules protegides
Frisar per fer un mos no vol dir ser nyicris!
"Frisar", "nyicris" i "mos", paraules protegides
La nit dels ignorants

"Frisar", "nyicris" i "mos", paraules protegides

Frisar per fer un mos no vol dir ser nyicris!

Actualitzat

Frisàveu per saber quines serien les paraules triades de la setmana? Doncs nosaltres frisem per saber quines ens proposareu!

Frisar vol dir 'impacientar-se', i ve de frissar -que encara és viu a molts llocs- i prové del llatí frīgere, com frigorífic. Frīgere vol dir 'refredar-se' i, igual que impacientar-nos, ens pot fer venir esgarrifances. D'aquí es devia passar d'una idea a l'altra.

A part d'això, frissar es va transformar en frisar per la indústria tèxtil. Frisar era 'fer boletes de fibra en fils de fantasia', i la feina era tan entretinguda que els que la feien, s'impacientaven! Frisaven, vaja.

I no és que la gent del tèxtil fossin uns nyicris! És que estar-se moltes hores treballant, de vegades sense fer ni un mos, fa que frisi fins el més pacient!

'Frisar', 'nyicris' i 'mos', paraules protegides

Un nyicris, o una nyicris, és una 'persona escarransida i malaltissa'. Podria venir de nyec, que és una 'criatura molt petita', però més probablement és una deformació del llatí medieval nichil (en llatí clàssic, nihil), que volia dir 'no-res'.

Igualment, un mos és gairebé no res; és la quantitat de menjar que ens acabem d'una mossegada. De fet, ve del llatí mŏrsus, de mordēre, 'mossegar'.

Ara, quan diem de fer un mos normalment ens referim a 'fer un àpat ràpid o lleuger'. Però ja se sap que menjant menjant, ve la gana, i es comença fent un mos i s'acaba fent un tec!

Frisar, nyicris i mos. Tres paraules més per protegir. Feu-les servir!

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut