10 boles de Nadal per 10 mesos de Covid
Dediquem l'arbre de "La nit dels ignorants" a 10 col·lectius que s'han significat en la lluita contra la la pandèmia
10 boles de Nadal per 10 mesos de Covid
La nit dels ignorants 3.0

10 boles de Nadal per 10 mesos de Covid

Dediquem l'arbre de "La nit dels ignorants" a 10 col·lectius que s'han significat en la lluita contra la la pandèmia

Actualitzat
10 boles de Nadal per 10 mesos de Covid

Aquest Nadal és especial i l'arbre del programa també. Fa 10 mesos que la pandèmia va arribar a casa nostra i va canviar les nostres vides.

Per això hem escollit 10 boles per guarnir aquest arbre, una per cada mes que portem i cada una dedicada a un grup humà diferent, a proposta dels oients del programa.

1. Per al personal de neteja dels hospitals i residències

"Ha estat un repte que hem superat amb èxit."  Un col·lectiu sovint oblidat i menystingut que ha demostrat ser una peça fonamental en la lluita contra la Covid.

2. Per a tota la comunitat investigadora i científica

La pandèmia marcarà un abans i un després en la recerca? Com ens podem fer la idea del que està representant per a la ciència aquesta pandèmia? La comunitat científica de tot el món s'erigeix en bloc en la recerca d'una vacuna.

3. Als espontanis i espontànies dels balcons

Jenny Moix, psicòloga: "Sentir gratitud i expressar-la és una font de satisfacció."

Tots els ciutadans que van sortir cada vespre als balcons, terrasses i teulats per aplaudir els sanitaris i professionals dels serveis bàsics també es mereixen aquest reconeixement.

4. A tot el personal dels mitjans de comunicació d'arreu del món

La situació que vivim ha provocat un interès informatiu inèdit. Milions de persones han estat, i estan, pendents de l'evolució de la pandèmia, enganxades als mitjans de comunicació. Com ha estat la cobertura informativa? S'ha fet prou bé?

5. Per al personal de mercats i supermercats

"Hem passat molta por i hem fet un gran esforç." Personal d'empreses d'arreu del món que van continuar servint-nos en aquells primers dies de confinament, quan hi havia tanta por. Al peu del canó.

6. Per al voluntariat particular i corporatiu

"El voluntariat ha estat a l'altura una vegada més." Homes i dones que, bé a títol individual o bé des d'organitzacions no governamentals, han donat temps, diners i esforç de forma desinteressada per ajudar a suavitzar les conseqüències socials d'una crisi sense precedents.

7. A les famílies i a la comunitat educativa

Milos Salgueda, psicòloga: "La pandèmia ha amplificat la complexitat de l'educació."

Famílies, pares, mares, fills, filles, mestres i educadors. No ha estat gens fàcil per a uns i altres, tancats a casa, teletreballant i a cura dels fills, carregats d'energia i sense poder cremar-la, allunyats físicament dels seus amics i amigues.

8. Per a les persones que han perdut un ésser estimat

En aquests 10 mesos es calcula que al món han mort prop d'1.700.000 persones. Un cop traumàtic per a les famílies, doblement agreujat pel fet que en la majoria dels casos no se n'han pogut acomiadar. Un dol que costarà de pair.

9. Per als treballadors i treballadores de les residències de gent gran

El personal de les residències de gent gran i les persones internes són els que estan pagant el preu més alt d'aquesta pandèmia. La incidència de la Covid està sent devastadora en aquests centres. La pandèmia ha estat especialment cruel amb la vellesa: "Les persones grans no en tenen la culpa, els has de buscar un somriure."

10. Per a tot el personal sanitari i administratiu dels hospitals i farmàcies

El merescut homenatge a tot el personal sanitari d'arreu del món: metges, infermeres, zeladors i farmacèutics... És un reconeixement al gran impacte emocional i físic que aquesta pandèmia està suposant per a tots els professionals: "Una minoria es qüestiona la seva continuïtat a la professió."

Aquest any ha deixat dolor i incertesa, però també esforç, ciència i solidaritat. Un 2020 que no serà per emmarcar, però està clar que serà inoblidable!

 

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut