La direcció de Catalunya Ràdio treballa en quarantena pel coronavirus

La direcció de Catalunya Ràdio treballa en quarantena pel coronavirus

Des del 16 de març, l'equip directiu de l'emissora, confinat a casa seva, pilota els canvis de programació provocats per la Covid-19

Actualitzat

La direcció de Catalunya Ràdio està combatent el coronavirus en tots els fronts imaginables. El cap de Continguts, Santi Faro, ha donat positiu de coronavirus i després d'una setmana al seu domicili amb tota la simptomatologia ha estat ingressat aquest diumenge, 22 de març, a l'Hospital de Granollers, on l'estan sotmetent a totes les proves i un tractament retroviral fet a Marsella. Ho ha anunciat el director de l'emissora, Saül Gordillo, a través de Twitter.

Des que Faro va ser declarat positiu pel 061, el metge va decretar el confinament i la quarantena del director, Saül Gordillo, i de l'adjunt a la direcció, Jordi Borda, els treballadors de l'emissora amb qui Santi Faro havia tingut més contacte i més intens els últims dies i hores abans que es decretés l'estat d'alarma. De fet, l'últim que van fer Faro, Gordillo i Borda el divendres 13 de març va ser un dinar de feina per acabar de definir la graella de les emissores públiques pel coronavirus.

Catalunya Ràdio i Catalunya Informació van fusionar les seves antenes des del primer moment, mentre que iCat i Catalunya Música van enregistrar la seva programació per enviar la majoria dels seus treballadors a fer teletreball a casa i evitar contagis a les instal·lacions de Diagonal 614, a Barcelona.

La setmana passada, Laura Rosel va presentar dues hores nocturnes d'unes nits temàtiques, gràcies a un "Catalunya nit" de quatre hores tota la setmana. Kilian Sebrià presentava les dues primeres hores més informatives, mentre que Laura Rosel assumia les dues últimes més d'anàlisi.

Aquest ha estat el programa més castigat pel coronavirus. Dijous de la setmana passada, Kilian Sebrià no va poder presentar l'informatiu i Rosel va haver d'assumir les quatre hores de programa. Però l'endemà, divendres, Rosel va perdre la seva àvia, també víctima de coronavirus, i la va haver de substituir Marta Romagosa. Aquesta setmana, però, el "Catalunya nit" torna al seu format de dues hores, en una franja canviada de 20.00 a 22.00, i el programa el presentarà íntegrament Laura Rosel en un petit estudi que l'emissora li ha instal·lat al seu domicili particular en previsió que aquesta crisi s'anés cobrant tantes víctimes operatives de la ràdio pública.

Per contra, Mònica Terribas ha mantingut des del primer dia el seu "El matí de Catalunya Ràdio" de 6.00 a 13.00, monogràficament dedicat a l'última hora, el debat i l'anàlisi del coronavirus. Terribas i la major part del seu equip fan el programa en directe des de Catalunya Ràdio, tot i que els primers dies alguns membres del seu equip es van haver de confinar per haver estat en contacte amb algun positiu. Terribas entrevista els principals dirigents polítics i, en l'actual crisi sanitària, ha tingut accés a entrevistes amb diversos ministres, una fita que en una situació de normalitat resultava gairebé impossible per al programa estrella de la ràdio pública.

"Tot i tenir la direcció de l'emissora confinada i la major part dels treballadors fent teletreball, Catalunya Ràdio ha estrenat els últims dies dos programes fets íntegrament des de casa i pensats per a la població confinada."

Albert Miralles presenta cada dia a les 9.00, amb reemissió a les 18.00, "iCat a casa", un programa d'actualitat cultural en temps de pandèmia que dona sortida a les moltes iniciatives i demandes del sector cultural. Des d'aquest dilluns, "iCat a casa" també es pot escoltar a Catalunya Ràdio cada nit després de l'informatiu de Rosel, a les 22.00.

L'altra novetat ideada per la direcció confinada de Catalunya Ràdio, després de converses del director, Saül Gordillo, amb el conseller d'Educació, Josep Bargalló, és un programa diari d'una hora, de 16.00 a 17.00, pensat per als escolars que estan tancats a casa seva. Des d'aquest dilluns, Mariola Dinarès, del "Popap", el primer programa emès íntegrament en directe des de casa seva amb tot l'equip fent teletreball, fa una edició de tarda especial dirigit als alumnes i a la comunitat educativa. El "Popap escolar" ha tingut una gran acollida perquè respon a una necessitat d'aquests dies i connecta Catalunya Ràdio amb el millor del servei públic.

"Mariola Dinarès ("Popap"), Òscar Fernández i Empar Moliner ("Catalunya migdia"), Roger de Gràcia ("Estat de Gràcia"), Laura Rosel ("Catalunya nit") i Albert Miralles ("iCat a casa") fan els seus programes des de casa gràcies a uns equipaments que la direcció els va fer instal·lar preventivament als seus domicilis abans que es decretés el confinament i el govern espanyol declarés l'estat d'alarma."

Mònica Terribas ("El matí de Catalunya Ràdio") i Xavier Solà ("La nit dels ignorants 3.0") són els únics realitzadors del Grup d'Emissores de Catalunya Ràdio que presenten des de Diagonal 614. El programa històric de Solà ha guanyat aquests dies un gran protagonisme fent companyia a l'audiència i ajudant a trobar respostes. De fet, una nit de la setmana passada Gaspar Hernàndez va rellevar Solà al capdavant dels micròfons de "La nit dels ignorants" per la febrícula del presentador, fruit del cansament. L'endemà, Xavier Solà va tornar al peu del canó.

"El que aquests dies s'està vivint a Catalunya Ràdio no té precedents històrics."

S'han reduït al màxim els equips presencials (bàsicament redactors d'informatius) i s'han adoptat exhaustives mesures de prevenció que obliguen els professionals a treballar com mai no ho havien fet. El contagi de familiars de treballadors o el contacte d'algun d'ells amb algun positiu obliga a activar immediatament uns protocols que opten, d'entrada, pel confinament i la quarantena per evitar noves infeccions. És el cas que ha viscut la direcció. El positiu del cap de Continguts, Santi Faro, el famós periodista que havia presentat "Sputnik" i programes de motor a TV3, va obligar a confinar Saül Gordillo, que ha tingut alguns símptomes i porta tota la setmana amb febre no alta, i Jordi Borda. La cara visible de la direcció de Continguts a Diagonal 614 ha estat Laura Marin, subcap de Continguts, a qui el metge de l'empresa no ha posat en quarantena.

El programa de la tarda de la ràdio pública, l'"Estat de Gràcia", que ha guanyat una hora i s'emet aquests dies de 17.00 a 20.00, és un altre projecte èpic, juntament amb "El matí de Catalunya Ràdio", esclar, de la graella de guerra. Roger de Gràcia des del seu domicili presenta amb Adam Martín, físicament a Diagonal 614, un "Estat de Gràcia" especial diari que inclou tots els programes d'humor de la casa, amb col·laboracions totes elles fetes amb teletreball. Roger de Gràcia incorpora, per desengreixar i millorar l'humor de l'audiència en aquests dies tan durs, els realitzadors de "L'apocalipsi del matí de Catalunya Ràdio" (Elisenda Carod, Elisenda Pineda i Charlie Pee), "APM?" (Joel Díaz, Xavi Cazorla i Ernest Codina), "Tot costa" (Jordi Costa i Sònia Gelmà) i "Adolescents iCat" (Roger Carandell, Juliana Canet i Joan Grivé). És un gran contenidor d'entreteniment que pretén distreure l'audiència en temps de neguits i massa angoixa.

De fet, el programa d'iCat i de Catalunya Ràdio "Adolescents iCat" emet des del primer dia de confinament una emissió digital exprés dirigida al públic més jove, "Confinats", i ho fa només per internet i xarxes socials. A més, "Adolescents iCat" s'ha implicat en la conscienciació de la població jove perquè respectin el confinament i compleixin les mesures de prevenció dictades per les autoritats sanitàries. Aquests dies estan fent una gran tasca preventiva a les xarxes socials, aprofitant la popularitat dels seus personatges entre els adolescents catalans.

Els programes esportius van ser, des del primer moment, els principals perjudicats pels canvis de graella de Catalunya Ràdio per la crisi del coronavirus. Des del primer dia va saltar "El Club de la Mitjanit", de Francesc Garriga i Laia Tudel, que s'han reinventat aquests dies fent edicions especials diàries pel canal de YouTube de Catalunya Ràdio per no perdre el contacte amb els seus oients i no desatendre l'actualitat esportiva també impactada pel coronavirus.

El "Tot gira" de David Clupés ha mutat aquest cap de setmana a un contenidor no només d'actualitat esportiva, sinó que ha donat veu als programes d'una hora setmanal de la ràdio pública que han saltat de la graella en l'actual context: "Solidaris", "Crims", "En guàrdia!", "El divan", "Revolució 4.0", entre d'altres.

Qui no ha fallat ha estat el programa líder d'audiència del cap de setmana a Catalunya, "El suplement", de Roger Escapa, que ha fet de 6.00 a 14.00 dissabte i diumenge des del seu domicili de Sabadell gràcies a una connexió de qualitat que s'havia previst en cas que el virus causés la destrossa que està provocant.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut