Una gran pila de roques impedeix el pas per la carretera que uneix Sant Llorenç de Montgai i Camarasa
Catalunya al dia

La carretera entre Camarasa i Sant Llorenç de Montgai, tallada 15 dies més

És el temps que es necessita per retirar les roques que amenacen de caure, segons la Diputació de Lleida, encarregada dels treballs

Estela BusomsActualitzat

A la Noguera, la carretera que uneix Camarasa amb un dels nuclis del municipi, Sant Llorenç de Montgai, continua tallada per culpa de nous despreniments que han retardat les obres de consolidació del talús d'on han caigut les pedres. Dels treballs se n'encarrega la Diputació de Lleida, que ja ha avançat que no es restablirà la circulació, com a mínim, fins a finals de setembre.

Les obres s'hauran d'allargar per retirar les roques que no estan prou subjectes a la paret. De fet, l'actuació que va començar el 31 d'agost ja hauria d'haver acabat però les feines s'han complicat. Unes voladures controlades van fer caure més roques de les esperades i divendres passat hi va haver un altre despreniment d'un bloc de 12 quilos que va obligar a aturar els treballs. 

La carretera de Sant Llorenç de Montgai a Camarasa, totalment impracticable

Ara la prioritat és garantir la seguretat del talús i, segons fonts de la Diputació, no es descarta continuar directament amb la segona fase de l'actuació instal·lant-hi barreres dinàmiques, cosa que encara podria allargar més les obres.

Sense telèfon ni internet

Arran de les esllavissades bona part dels veïns s'han quedat sense telèfon fix ni internet, una avaria que també afecta els consultoris mèdics de Sant Llorenç de Montgai i Camarasa i altres serveis com l'oficina de Correus, l'alberg o el casal, segons l'alcalde pedani de Sant Llorenç, Josep Ruiz. Des de la Diputació asseguren que s'ha demanat a Movistar que busqui una línia alternativa al més aviat possible per restablir el servei.

Vista aèria de la carretera que uneix el nucli de Sant Llorenç de Montgai i Camarasa

 

Transport escolar per als alumnes de Sant Llorenç

Amb la carretera tallada tampoc no hi va haver transport escolar el primer dia de curs. Les famílies dels 13 alumnes de Sant Llorenç van haver de fer dilluns 23 quilòmetres, 20 més del trajecte habitual, per portar-los a l'escola a Camarasa voltant per Balaguer. Davant del maldecap que això suposava per a mares i pares, l'alcalde pedani va demanar a la Diputació que els facilités un transport alternatiu. Dimarts l'Ajuntament de Camarasa va habilitar un servei de bus per a les famílies de Sant Llorenç, que s'allargarà mentre la carretera estigui tallada.


Polèmica amb els escaladors 

Les obres tenen una altra derivada. Han fet enfadar i força el col·lectiu d'escaladors de Camarasa, tant els que viuen al municipi com els aficionats d'arreu que des de fa dècades s'han enfilat per la paret de l'Os. Un descontentament que s'ha traslladat a les xarxes. 

Asseguren que amb els treballs s'han destrossat bona part de les vies que estaven equipades en una zona considerada un símbol per als escaladors. Creuen que es podria haver fet una neteja més selectiva dels punts crítics de la roca però que no feia falta una actuació de tanta envergadura i lamenten que ningú els hagi consultat l'opinió per buscar un consens.

Les parets de Sant Llorenç de Montgai i Camarasa són un reclam per als escaladors

N'hem parlat amb un membre del col·lectiu, veí de Camarasa, el Marc Córdoba Pedrol:

"Moltes vies històriques dels anys 70 segurament han quedat afectades per unes obres que no han tingut cap mirament. A nosaltres com a escaladors ens sap molt greu perquè és part de la història i l'escalada és un esport que es practica aquí des de fa molts anys."

Córdoba Pedrol també remarca que s'ha fet malbé material que va tenir un cost per als escaladors i demanen a les administracions que financin el reequipament de les vies.

Concentració el 19 de setembre

El col·lectiu d'escaladors ha engegat una campanya a les xarxes amb l'etiqueta #SalvemSantLlorenç i s'ha convocat una concentració de protesta, diumenge al migdia, en aquest punt. Consideren excessiva i injustificada l'actuació per netejar el talús i temen que la instal·lació de malles deixi la paret impracticable per escalar.

Des de la Diputació de Lleida, encarregada dels treballs, asseguren que la decisió sobre els elements de seguretat que caldrà posar al talús encara no està presa però ja adverteixen que prioritzaran la seguretat. Marc Baró és el diputat responsable d'Obres:

"No s'està destrossant cap espai natural. S'està garantint la seguretat de la gent que passa per l'espai natural: els escaladors, els caminants, els que van en bicicleta, els que es banyen al llac o els que van en piragua. Ara teníem una zona que no era segura."

L'alcalde pedani de Sant Llorenç, Jose Ruiz, assegura que volen escoltar tothom i que impulsaran una taula de treball amb els diferents actors implicats per analitzar la situació. Ruiz defensa que l'actuació també ha de donar seguretat al col·lectiu i assegura que facilitaran que les vies es puguin tornar a equipar un cop acabades les obres, si la Diputació de Lleida hi dona el vistiplau.

Els Agents Rurals analitzaran una possible afectació ambiental

De la seva banda, els Agents Rurals han fet un primer informe sobre les obres i més endavant inspeccionaran la zona per analitzar si hi ha hagut afectació o no sobre l'espai natural protegit. Fonts del cos expliquen que els treballs, amb caràcter d'emergència per risc sobre les persones, s'han fet fora del període d'alt risc d'incendi i fora de l'època de nidificació d'ocells.

A tot això, Movistar encara no ha pogut arreglar l'avaria que manté la majoria de veïns sense telèfon ni internet perquè els despreniments derivats de les obres van trencar un cable. Mentrestant, l'Ajuntament està proveint una xarxa aèria alternativa als principals equipaments.
 

 
Anar al contingut