Junqueras des d'Estremera: "Sánchez pot arriscar o quedar-se en postureig progressista"

El líder d'Esquerra, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio": "La gravació del vídeo no tenia el nostre consentiment, és una intromissió en la nostra vida privada"

Actualitzat

Entrevista d'"El matí de Catalunya Ràdio" a Oriol Junqueras. El líder d'Esquerra fixa les expectatives amb el nou president del govern espanyol, Pedro Sánchez. L'exvicepresident català diu què n'espera i li demana el respecte d'aquell que et considera i et tracta com un igual, i, per tant, parli amb respecte amb el govern català, que, afegeix, no és posar el llistó gaire amunt.

"El que espero i demano és respecte. Respecte és el d'aquell que et considera i et tracta com un igual. Ha de ser capaç de parlar amb el govern de Catalunya i de parlar amb respecte, és el mínim que podem esperar, no poso pas el llistó gaire alt. (...)

En l'entrevista, diu que el nou govern socialista pot fer diversos gestos, i algun de molt de clar. I adverteix Sánchez que haurà de triar si vol fer canvis superficials -com José Luis Rodríguez Zapatero- o ser un estadista. Per tant, aclareix, haurà de triar entre arriscar o quedar-se en el postureig progressista.

"Hi ha diversos gestos possibles i algun de molt clar. Estarem amatents. (...)

Pedro Sánchez haurà de triar si vol fer canvis superficials com José Luis Rodríguez Zapatero o ser un estadista. És a dir, pot arriscar o pot quedar-se en postureig progressista."

Respecte al govern català, desitja tota la sort i encerts al president Torra. I diu que ara no és el moment de posar dates a fites determinants. Aposta per treballar per fer-ho possible i anar madurant fins que sigui imparable. Afegeix que això no vol dir renunciar als objectius democràtics de Catalunya, però puntualitza que el millor camí serà sempre el més ample, el que permeti sumar més gent, que no és necessàriament el més dret.

"Quim Torra és ara el president de la Generalitat i no seré jo qui li qüestioni la seva opinió quan tot just ha arrencat la legislatura. Al president Torra, li desitjo el millor, tota la sort i encerts. (...).

No vull semblar ingenu i encara menys ser jo qui torni a posar un compte enrere en fites tan determinants. Hem de treballar per fer-ho possible, anar madurant fins que sigui imparable. (...)

No renunciarem mai als nostres objectius democràtics. (...) El millor camí serà sempre el més ample, el que permeti sumar més gent. I aquest no és necessàriament el més dret."

 

Vídeo filtrat de la presó d'Estremera

El líder d'Esquerra també parla de les imatges d'ell, Raül Romeva i Quim Forn a la presó, que es van filtrar la setmana passada. L'exvicepresident confirma que no les van autoritzar i no les considera degradants, però entén que es tracta d'una intromissió a les seves vides privades.

"Les imatges les agafen sense el nostre consentiment, ho desconeixíem. Fins on jo sé no són imatges degradants. Però si donem carta de naturalesa al fet que et puguin gravar en qualsevol lloc de qualsevol manera, és obvi que autoritzem una intromissió en les nostres vides privades."

 

El cost familiar d'estar pres

En el capítol més personal, també fa referència a les implicacions familiars que té la presó. Diu que és tan injust que es castigui la família, que no ho pot acceptar. Es pregunta quina mena de gent ho decideix i afegeix que no es pot qualificar de venjança, sinó d'acarnissament.

"Estar reclòs és dur però el pitjor és la família, és tan injust que se'ls castigui a ells que no ho puc acceptar. I em pregunto quina mena de gent ho decideix. Ja no és venjança, és acarnissament. Ens volen castigar i ho fan fent patir el nostre entorn. Als nostres fills, infants encara. Però vull deixar sempre molt clar que no hem de caure mai en les provocacions. Com diu en Jordi Margarit, ‘Catalunya, tu a la teva'."

Finalment, preguntat per la seva relació amb Carles Puigdemont, diu que no és el moment de retrets i desitja sort i encerts a tots. Tothom té els seus motius, conclou.

"No és el moment de retrets. No toca i no en vull fer cap. Sort i encerts a tots. Tothom té els seus motius".

ARXIVAT A:
Oriol JunquerasGovern empresonatProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut