Ja era hora, Quim!

Si ara pogués llençaria al mar una altra ampolla amb un missatge a dins ben diferent

Enllaç a altres textos de l'autor

Marta Romagosa

Escriptora i periodista de Catalunya Ràdio

@Romagosamarta
Actualitzat

Sempre he volgut passejar per la platja un capvespre d'hivern i trobar-me una ampolla mig enterrada a la sorra. Faria veure que estic sorpresa i que mai a la vida m'hauria passat pel cap que em passaria una cosa així. Però fins ara no he tingut aquesta sort. Per això quan fa uns dies vaig llegir la notícia sobre una parella australiana que ha trobat en una platja una ampolla de ginebra del segle XIX amb un missatge a dins, m'he meravellat un cop més i he recordat aquella pel·lícula "Missatge en una ampolla", protagonitzada per Kevin Costner i basada en la novel·la del mateix nom de Nicholas Sparks.

No trobeu increïble que el 2018 algú encara pugui trobar un missatge tancat dins d'una ampolla que ha superat onades, tempestes, animals curiosos, illes de brossa marítima i l'acció humana que tot ho tritura? No només la van trobar en una platja a 180 quilòmetres de la ciutat de Perth sinó que, a més, enlloc de quedar-se el trofeu, aquests exploradors del segle XXI van tenir la bona pensada de portar la troballa a un arqueòleg marítim de nom Ross Anderson, que va acabar de descobrir l'enigma.

L'expert va treure la nota de dins, va veure que estava escrita en alemany i fins i tot va localitzar l'origen de l'ampolla: una ginebra holandesa del segle XIX. La investigació va continuar i es va descobrir que a les anotacions del registre d'un vaixell alemany del mateix segle hi constava una entrada segons la qual el 12 de juny del 1886 s'havia llençat una ampolla al mar.

Per cert, a la nota no hi havia ni cap declaració d'amor ni cap carta de comiat. Era una simple ruta d'aquell vaixell que va navegar a uns 950 quilòmetres de les costes australianes.

El pròxim cop que algú m'expliqui que farà un creuer durant les vacances li demanaré que em faci un favor: que llenci al mar una ampolla amb aquest missatge a dins: "Quim Monzó, 50è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes". I afegiria un "Ja era hora!", amb la data de març del 2018. A veure si d'aquí 132 anys més la troba algú i li encomana les ganes de continuar llegint els seus llibres. Quim, quina ampolla trio?

Anar al contingut