Independents

De Gertrudis a Alison Goldfrapp: les novetats de la setmana

Discos nous per escoltar sol o en companyia

David TalledaActualitzat

Gertrudis. "Abans que s'acabi el món"

Entre l'anterior disc de Gertrudis, "No em dona la gana", i aquest altre, "Abans que s'acabi el món", el trio de La Garriga ha viscut, com tothom, una pandèmia que els ha obligat a parar màquines. El món no només no s'ha acabat, sinó que l'experiència viscuda ha servit per tornar amb més força, ganes i energies que mai. I això es nota al llarg de tot aquest disc, que és el novè de la seva carrera i on s'obren també a sonoritats més urbanes. Per quarta vegada repeteixen productor, Roger Rodés, i entre els col·laboradors hi ha Macaco i David Ros.

Alison Goldfrapp. "The love invention"

Són molts els que es preguntaven què se n'havia fet, de Goldfrapp, bàsicament perquè la seva última referència d'estudi data del 2017. Tot i que el duet continua, ja que no ha anunciat el contrari, Alison Goldfrapp ha decidit fer un salt al buit i provar sort com a solista. El resultat d'aquesta decisió és "The love invention", on s'ha sabut rodejar de gent com Richard X, James Greenwood o Toby Scott. A l'edició digital hi ha repertori extra amb col·laboracions de Paul Woolford, Claptone i Röyksopp.

Galgo Lento. "Martinet"

Dimarts Galgo Lento va protagonitzar un dels grans moments d'El Desconcert d'iCat quan va interpretar amb Xicu "Avui l'únic que vull", de Pau Vallvé. Però al marge d'aquesta actuació que quedarà en la memòria popular, Martí Galan torna per la porta gran amb "Martinet", una segona entrega que ens convida a abaixar la intensitat frenètica del dia a dia i a gaudir al màxim de cada moment. Alba Armengou, Hereus del Beat, Vernat, Mishii i Kris Tena són alguns dels que participen en "Martinet". Dissabte, Galgo Lento actuaà al Fred Festival de Terrassa.

Caïm Riba. "El racó dels pensaments"

"El racó dels pensaments" és el títol que ha triat Caïm Riba per aglutinar les 10 noves cançons que formen part de la que és la seva quarta referència d'estudi i que arriba tot just un parell d'anys després de "Llunes de Plutó", el disc que va marcar un abans i un després en la seva carrera com a solista. Cançons que continuen oferint missatges positius i que ell mateix ha produït. Atenció a "Crida", en què col·labora Halldór Már, que s'atreveix a rapejar, i a Teresa Nogueron, que, a part del disseny del disc, fa segones veus i toca el clarinet a "Un món estrany". Dissabte Caïm Riba el presenta a la sala Heliogàbal dins la Fira Discogràfica.

Fatoumata Diawara. "London ko"

Tot i que Fatoumata Diawara sempre reivindica les seves arrels, això no li impedeix de continuar reinventant la música tradicional africana. L'artista de Mali ha col·laborat amb una pila de grans estrelles de la música com Paul McCartney, Mulatu Astatke, Bobby Womack, Herbie Hancock o Gorillaz en el tema "Desolé". D'aquí que no resulta estrany que Damon Albarn tingui un pes molt important a "London ko", que és com es titula el disc i que vol ser un nexe d'unió entre la capital britànica i la de Mali, Bamako. Albarn coprodueix l'àlbum amb ella i també s'ha encarregat de coescriure sis dels 14 temes.

I TAMBÉ

. Vernat. "Emvruix"
. de Bogotà. "Cowboys de la A3"
. Moby. "Resound NYC"
. Belinda Carlisle. "Kismet"
. Dropkick Murphys. "Okemah rising"
. Madison McFerrin. "I hope you can forgive me"
. Jonas Brodas: "The album"

Anar al contingut