Aiala i The Strokes, els preferits del 2020

Els oients d'iCat decideixen amb el seu vot que "Fighting and learning" i "Brooklyn bridge to chorus" són les millors cançons de l'any

De Catalunya a Nova York i tiro perquè em toca: l'apassionada visió de les músiques negres de Jara Aiala i l'energia vuitantera dels nord-americans The Strokes han seduït els oients d'iCat, que han triat entre un centenar de cançons les que consideren les millors d'aquest any. A pocs centímetres de distància d'Aiala queden Kovitch i el seu "Ma danse", i "Avui canviem el món", de Gertrudis; i trepitjant els talons als Strokes en la categoria internacional, "A letter to you", de Bruce Springsteen, i la novíssima "Therefore I am" de Billie Eilish.

La història d'Aiala s'escriu amb soul clàssic, jazz, rhythm'n'blues, reggae i electrònica; de les versions va saltar als temes propis, i el premi va arribar amb "Nothing less than art" (2019), primer i elogiat disc que, a banda de mostrar una veu afortunada i una refrescant posada al dia de la black music en clau urbana, lluïa missatge social i de consciència. Un any més tard, arribem al primer avançament de l'àlbum que publicarà el pròxim mes de febrer, "Fighting and learning", en què aparca momentàniament l'electrònica per rendir-se a la factura orgànica: vents, percussió, contrabaix, bateria i guitarres.

Les guitarres són el senyal d'identitat dels icònics The Strokes. El seu sisè àlbum d'estudi després de set anys, "The new abnormal", gasta aromes de clàssic del nou segle i sembla cridat a redreçar una carrera apassionant i irregular, amb separació inclosa, amb la seva enèrgica relectura dels primers anys 80, la new wave novaiorquesa i el post punk. A cops de synth-pop i dance rock, la tribu de Julian Casablancas recupera el seu lloc al mapa. I amb cançons com "Bad decisions" i "Brooklyn bridge to chorus", es demostra capaç de defensar la seva porció de l'Olimp dels grans.

Entre tots els participants en la votació hem sortejat un abonament a la plataforma online de documentals musicals In-Edit. El guanyador és Gerard Cobo Roca.

 

Quina és la millor cançó catalana del 2020?

 

1.    Aiala- "Fighting and learning"

2.    Kovitch - "Ma danse"

3.    Gertrudis - "Avui canviem el món"

4.    Pau Roget - "Astronautes de paper"

5.    Guineu- "Putu any"

6.    Núria Graham - "Toilet chronicles"

7.    Pepet i Marieta - "La vacuna"

8.    Stay Homas - "Gotta be patient"

9.    Suu - "Tant de bo"

10.  Ferran Palau - "Cel clar"

 

Quina és la millor cançó internacional del 2020?

 

1.    The Strokes - "Brooklyn bridge to chorus"

2.    Bruce Springsteen - "Letter to you"

3.    Billie Eilish - "Therefore I am"

4.    The Weeknd - "In your eyes"

5.    Pet Shop Boys - "I don't wanna"

6.    Taylor Swift - "Only the young"

7.    The Killers - "Blowback"

8.    Beyoncé - "Black Parade"

9.    Kylie Minogue - "Magic"

10.  Benee - "Supalonely"

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut