El PAC-MAN, la icona més coneguda dels videojocs, fa anys
El "comecocos" ha tingut una vida molt més enllà del seu laberint
El PAC-MAN, la icona més coneguda dels videojocs, fa anys
Generació digital

El PAC-MAN, la icona més coneguda dels videojocs, fa anys

El "comecocos" ha tingut una vida molt més enllà del seu laberint

Albert MurilloActualitzat
TEMA:
Videojocs
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Ara fa 40 anys un jove dissenyador de jocs d'entreteniment electrònic va crear el Pac-man, un dels videojocs més populars de tot el món i conegut a la dècada dels anys 80 com el "comecocos".
Era Toru Iwatani que va entrar a l'estudi Namco amb la decepció inicial que no el van colocar a on més il·lusió li feia treballar, el departament de disseny de pinballs. Els seus caps van pensar que seria més necessari a un nou departament que cada vegada estava creixent més, el de disseny de videojocs.

De fet, a Toru Iwatani no li agradaven els videojocs ja que trobava que eren violents amb imatges bèl·liques i on normalment havies de disparar.
Pac-man va tenir un munt de continuacions i fins i tot sèries de televisió però va ser innovador en molts aspectes que després, formarien part de les mecàniques de joc.

  1. És el primer videojoc que conté imatges cinemàtiques, que són aquelles on no tens el control del personatge.
  2. És el primer videojoc on es defineixen les mecàniques de laberints i també el primer on el personatge aconseguia "power-ups" o poders especials com córrer més ràpid.
  3. Quan el Pac-man va arribar als Estats Units va ser quan va explotar el seu èxit i per primera vegada en aquella indústria tant masculinitzada hi van començar a jugar les dones.

 

Com a curiositat el nom de Pac-man deriva de l'onomatopeia "packu packu" que en japonès és semblant al nostre "nyam nyam". De fet, el joc s'havia de dir Puck-man, però la semblança amb "Fuck-man" va fer desestimar aquest nom.

L'any 2015, Francesc Xavier Blasco de l'equip del programa, va poder parlar amb Toru Iwatani en el marc de l'edició d'aquell any del Gamelab i on ens va parlar de la seva sortida de Namco

Vaig voler deixar l'empresa per dedicar-me a la investigació a la Universitat dins el camp del videojoc ja que estic molt atret per l'entusiasme dels joves i les meves ganes de fer formació.

Podeu recuperar tot el què vam explicar de Toru Iwatani en aquest programa de l'any 2015 i on en la part final expliquem aquella edició de Gamelab (1:35:30)

Si voleu jugar una partideta ràpida al Pac-man, podeu anar al Doodle que Google va fer ara fa 10 anys.

ARXIVAT A:
Videojocs

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut