Un estiu ple de plagues: Si esclafem les paneroles, n'escampem els ous?
Fets o fakes

Un estiu ple de plagues: si esclafem les paneroles n'escampem els ous?

Aquest estiu serà especialment propici per a aquests insectes i n'hi ha que asseguren que no s'han d'esclafar, però sortim de dubtes amb experts

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

Aquest estiu viurem la tempesta perfecta de les plagues. Segons els experts, ja podem comptar que tindrem mosquits tigre, xinxes, mosques negres, mosques de la fruita i, evidentment, paneroles per tot arreu. Les empreses que es dediquen a erradicar plagues adverteixen que la calor farà aflorar més insectes i rosegadors, animals que sovint són transmissors de malalties.

Les paneroles són insectes dictòpters i com a tals guarden els seus ous en un reservori que porten adherit a la part del darrere del seu cos. En el moment en què consideren que és adient, les femelles dipositen aquesta bossa en un indret que consideren adequat per al desenvolupament dels ous i allà desclouen.

Alguna vegada t'han dit que si trepitges una panerola mare n'escampes els ous? La rumorologia popular sempre té opinions i remeis per a tot, però el president de l'Associació Catalana d'Empreses de Salut Ambiental, Quim Serra, assegura a "Fets o fakes" que és falsa:

"Si mor la mare esclafada, aquests ous no seran actius i no tiraran endavant. A més a més, possiblement també s'hauran esclafat. Per tant, no passa res si esclafem les paneroles."

Segons Albert Masó, entomòleg i membre del Departament d'Ecologia de la Universitat de Barcelona, això és una llegenda urbana sense cap mena de base.

Un estiu ple de plagues: si esclafem les paneroles n'escampem els ous?
Les paneroles ponen els ous agrupats en una mena de bossa (Canva)

Aquest estiu es preveu una proliferació important d'aquests insectes. Els professionals es queixen que la nova normativa europea els impedeix fer servir determinats mètodes per combatre les plagues i que caldria adaptar la normativa perquè es puguin fer servir aquests mètodes i productes si qui els manipula són professionals.
 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut