Tempesta de mentides i desinformació arran de la invasió d'Ucraïna
Fets o fakes

Tempesta de mentides i desinformació arran de la invasió d'Ucraïna

En les últimes hores s'han fet evidents diverses mentides difoses des de Rússia

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

L'inici dels bombardejos sobre Ucraïna i la incursió militar russa al país arriba acompanyada d'una tempesta de desinformació, mentides, propaganda i imatges o vídeos falsos amplificats per les xarxes socials.

En les darreres hores, s'han fet evidents ja diverses mentides difoses sense contemplacions des de Rússia. D'entrada, la reunió del consell de seguretat rus on s'havia de decidir si reconèixer les repúbliques de Donetsk i Lugansk. Tot i que es va presentar com una emissió en directe, en realitat era gravada. De fet, les imatges han mostrat que Putin havia signat el reconeixement abans i tot de la reunió, la qual cosa fa evident l'escenificació preparada que ofereix el Kremlin.

Altres missatges falsos difosos per Rússia són els que parlen d'un genocidi en marxa al Donbass contra la població russòfona o l'anunci, fa uns dies, de retirada de tropes de la frontera entre Rússia i Ucraïna.

Enmig d'un immens soroll a les xarxes, aquest dijous al matí hem vist com Twitter ha bloquejat "per error" diferents comptes que documentaven l'atac, concretament perfils que es dediquen a publicar dades de fonts obertes, com fotos sobre el terreny o per satèl·lit. Tot i el primer moment de desconcert inicial, per si podia ser cosa dels algoritmes, els responsables de la xarxa social han explicat que ha estat per un error humà.

El cas és que Rússia és un país digitalment molt potent que té molt en compte l'estratègia a xarxes socials, i intenta intervenir-hi tant com pot. No seria d'estranyar que assistíssim a més campanyes organitzades, amb granges de bots, com les que sabem que fan servir el govern rus o grups molt afins al Kremlin.

Imatges que poden ser falses o fora de context

En aquest context, és recomanable que extremem la precaució a l'hora de creure'ns i compartir continguts que veiem a xarxes socials perquè poden ser imatges falses o preses en altres moments i llocs. Per tant, remarquem la importància de recórrer a fonts creïbles per combatre un primer estadi de desinformació.

Des de "Fets o fakes" mirarem de fer un llistat de fonts fiables per seguir el minut a minut del conflicte de la manera més directa i alhora evitant al màxim possible la les mentides o les informacions esbiaixades que circulen per la xarxa.

Algunes fonts per seguir el conflicte a xarxes socials

Catalunya Ràdio i TV3 tenim desplegats sobre el terreny ara mateix tres enviats especials. A la frontera entre Rússia i Ucraïna hi ha el Manel Alias corresponsal a Moscou durant 8 anys. Dins d'Ucraïna, els bombardejos han despertat la Cèlia Cernadas a la ciutat de Khàrkiv.

Per la seva banda, l'enviat especial de TV3 Lluis Caelles ens informava des de primera hora des de Kíev:

Més enllà dels corresponsals i enviats especials, hi ha múltiples perfils treballant dins d'Ucraïna

Liveuamap és una plataforma de geolocalització de notícies sobre conflictes que ofereix informacions amb vídeos i imatges per satèl·lit relacionades amb les zones d'un esdeveniment i ara està seguint l'atac de Rússia a Ucraïna

La periodista ucraïnesa Jane Lytvynenko, especialitzada en l'auge de les teories de la conspiració, les notícies hiperpartidistes i l'extremisme a nivell mundial, i guardonada per la seva lluita contra la desinformació. Actualment és la investigadora principal del projecte de Tecnologia i Canvi Social al Centre Shorenstein de la Universitat de Harvard.

Un altre perfil sobre el terreny recomanable de seguir és el d'Aris Messinis, el Cap de Fotografia AFP a Atenes, que està fent un seguiment del conflicte des d'Ucraïna:

Max Seddon, el corresponsal del Financial Times a Moscou, és un altre nom propi. Alerta que Rússia amenaça de bloquejar i multar tots els mitjans de comunicació que informin sobre la guerra a Ucraïna citant qualsevol altra cosa que no siguin fons oficials russes:

Matthew Chance, enviat especial de la CNN, o Olga Tokariuk corresponsal d'Efe a Kíev, especialitzada en desinformació, són altres fonts més que fiables sobre el terrany. Entre les moltes imatges i informació ha compartit una imatge on recorda que l'última vegada que es va veure res similar va ser durant l'atac de l'Alemanya Nazi a la capital ucraïnesa durant la Segona Guerra Mundial.

Si coneixeu Bellingcat, un col·lectiu internacional d'investigadors i periodistes ciutadans que fan servir informació Open Source i xarxes socials per investigar gran varietat de temes, podeu seguir el seu director executiu Christo Grozev, especialista en Rússia.

Des de "Fets o fakes" sempre intentem recordar que el context és importantíssim. En aquest sentit, el compte de Un nuevo orden mundial, un mitjà d'anàlisi internacional divulgatiu, ha creat un mapa de possibles rutes d'invasió a Ucraïna

Mapa de possibles rutes d'invasió a Ucraïna, segons El orden mundial(Elordenmundial.com)

Un altre mitjà dedicat al seguiment i anàlisi de la política internacional és Descifrando la guerra, format per un grup de voluntaris de diferents camps enfocats a la informació que estan fent un seguiment també a Twitch

 

ARXIVAT A:
Notícies falsesVladímir PutinRússia
Anar al contingut