Si tinc una regla dolorosa, és que tinc endometriosi?
Fets o fakes

Si tinc una regla dolorosa, és que tinc endometriosi?

La banalització que s'ha fet del dolor que pateixen les dones durant anys ha fet que l'endometriosi no s'hagi investigat prou i hi hagi encara molta confusió

Enllaç a altres textos de l'autor

Núria Peraire

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@NuriaPeraire
Actualitzat

El ministeri d'Igualtat ha inclòs en la nova llei de l'avortament la proposta per crear una nova baixa laboral per dolor menstrual. Si aquesta norma s'acaba aprovant, qualsevol dona podria tenir dret a fins a cinc dies de baixa al mes per aquesta mena de dolors. 

El dolor menstrual és una nebulosa confusa i moltes dones han sentit que no es donava importància al que estaven patint. Alguns testimonis amb qui ha parlat el "Fets o fakes" han expressat que, quan explicaven la seva vivència al ginecòleg, el més comú és que es treiés ferro a situacions que ara sabem que no són normals:

"Mai hi donaven importància i els meus dolors eren molts forts, fins i tot algun cop vaig trucar al meu pare perquè em vingués a buscar a la universitat perquè no podia ni tornar a casa del mal."

Darrerament, moltes dones han alçat la veu perquè se'ls faci cas. Un dels casos més paradigmàtics és el que ha passat amb l'endometriosi. Una malaltia que afecta les dones i que provoca un dolor invalidant.

Durant anys no se li ha fet prou cas i els ginecòlegs admeten que hi ha un infradiagnòstic. Però ara se'n parla més. Un 10% de les dones en edat reproductiva la tenen. En total, parlem de 400 mil dones a Catalunya, 2 milions a Espanya i 176 milions a tot el món.  El diagnòstic, però, pot trigar uns 6 anys a fer-se des que apareix el primer símptoma.

El fet que es comenci a visibilitzar ajuda a la seva detecció però també ha comportat algunes confusions sobre el dolor i la regla. Hi ha dubtes sobre si qualsevol dolor ha de ser endometriosi.

La regla no ha de fer mal? I si et fa una mica de mal, t'has de preocupar? Tot dolor fort és símptoma d'endometriosi? Què és un dolor fort?

Segons els experts consultats pel "Fets o fakes", no tots els dolors forts de la regla són per endometriosi, hi poden haver altres causes. I pot ser que la regla provoqui cert dolor puntual.

Què és una regla dolorosa?

El dolor per definició és subjectiu, per tant, cada persona el viu i el sent de manera diferent.

Així ho explica el doctor Oriol Porta, que és president de la Societat Catalana d'Obstetrícia i Ginecologia, de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya.

"El dolor per definició és una experiència subjectiva de cadascú. És difícil objectivar una cosa subjectiva, però es pot establir una manera de fer-ho quan el dolor t'impedeix, et deixa fora de joc i no pots fer la teva activitat normal."

El doctor Porta concreta les zones on es produeix el dolor de la regla.

"Típicament es produeix a la zona del baix ventre, de la matriu o a la zona pèlvica, a vegades a la zona lumbar. Quan entrem en el cas de l'endometriosi, pots tenir dolor al defecar, a l'orinar i en les relacions sexuals amb penetració."

La directora del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital de Sant Pau, Elisa Llurba, diu que la regla no ha de fer mal però que cert dolor pot ser habitual.

"Si es tracta d'un dolor que amb l'ibuprofèn et millora, no em preocuparia. Però si cada vegada que et ve la regla t'has de prendre diferents ibuprofens, aleshores sí que s'hauria de consultar amb el metge".

La doctora Llurba concreta quan el dolor és més preocupant:

"Si m'he de quedar a casa, al llit i no em puc aixecar i el dolor és d'intensitat alta i és invalidant. Si vomites, no pots anar a l'escola o no pots fer gimnàstica o no pots anar a treballar", aleshores has d'anar al ginecòleg.

Els experts també coincideixen en dir que no hi ha un dolor "normal" de regla. El doctor Porta diu que totes les pacients han de ser escoltades.

"M'incomoda la paraula 'normal'. Qualsevol dona ha de ser escoltada i s'ha de tenir en compte, el dolor s'ha d'escoltar."

El doctor Ramon Rovira, coordinador quirúrgic de la Unitat de Ginecologia Oncològica i Endometriosi de l'Hospital de Sant Pau, afegeix que des que es parla més de l'endometriosi s'ha ajudat a conscienciar sobre el tema, diu que es tracta de "no alarmar però conscienciar".

Què causa un dolor fort de regla?

L'endometriosi causa un dolor fort de regla, un dolor invalidant. El dolor de l'endometriosi moltes vegades persisteix durant tot el cicle menstrual amb intensitat variable però empitjora amb la menstruació.

Però no tots els dolors forts de regla es produeixen per l'endometriosi, hi ha altres causes, tal com explica el doctor Rovira.

"El dolor fort pot estar provocat per altres causes. Normalment orgàniques, com els miomes o per quadres adherencials o algun tipus de conseqüència d'alguna malaltia infecciosa... En qualsevol cas, sempre s'hauria d'adreçar a un especialista per no normalitzar el dolor."

Què és l'endometriosi?

L'endometriosi és una malaltia de la qual encara no se'n coneixen les causes. Es caracteritza perquè el teixit de l'endometri, que es troba a l'úter, apareix fora de la seva ubicació habitual. Es pot trobar a l'ovari, a la pelvis, al septe rectovaginal, al costat de la bufeta...

El teixit que es troba fora de la seva ubicació habitual es comporta igual que si fos al lloc correcte, per tant, és com si "sagnessis fora de lloc", segons el doctor Porta.

Moltes vegades es diagnostica per la clínica, és a dir, per la descripció del dolor que fa la pacient, segons el doctor Rovira, perquè amb l'ecografia no sempre es pot veure del tot.

"De fet, el Departament de Salut està desenvolupant un pla de formació perquè professionals s'especialitzin en proves d'imatge i puguin fer un diagnòstic avançat."

La malaltia es pot produir a qualsevol edat i pot alterar molt la qualitat de vida de la pacient i pot dificultar o fer impossible que es quedi embarassada.

Tampoc té un tractament únic que funcioni, segons el doctor Rovira. En una primera fase es dona un tractament basat en un tipus d'anticonceptius i si al cap de 3 o 9 mesos no ha funcionat es planteja una intervenció quirúrgica per retirar el teixit.

Com que durant l'embaràs no es té la regla, no es pateix el dolor de l'endometriosi. I amb la menopausa pot millorar una mica.

El doctor Porta admet que la banalització que s'ha fet del dolor que pateixen les dones durant anys ha fet que l'endometriosi no s'hagi investigat prou.

"Queda molt per conèixer, com altres malalties que afecten només les dones, justament per la banalització del dolor de la regla. No s'hi ha parat prou atenció; ni des de l'atenció a la pacient ni des de la recerca."

Porta assegura que cada cop hi ha més recerca tant en els aspectes de ciència bàsica -(entendre el perquè i entendre com funciona i identificar dianes terapèutiques per tractar-la) com en els aspectes quirúrgics, sobre quin és el moment més adequat per intervenir i com preservar la fertilitat en aquestes dones.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut