Ni Sanitat ni Salut estan trucant per agendar la quarta dosi de la vacuna covid
Fets o fakes

Torna el frau que et vol robar el compte de Whatsapp amb l'excusa de la quarta dosi contra la covid

Salut està començant a vacunar els majors de 80 anys i els delinqüents aprofiten l'avinentesa per intentar robar-nos dades personals

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

Aquesta setmana el departament de Salut ha començat a administrar la quarta dosi de la vacuna a les persones de més de 80 anys i a les que viuen en residències. Com ha passat cada vegada que s'ha parlat d'una nova dosi, ha circulat un missatge de Whatsapp que adverteix d'un risc real: s'estan fent trucades suplantant organismes oficials que, amb l'excusa de la quarta dosi, et volen robar el compte de WhatsApp.

Trucades fraudulentes es fan passar per organismes oficials per robar el compte de WhatsApp dels usuaris amb l'excusa de la vacunació contra la Covid
El missatge de Whatsapp que alerta d'un frau(Fets o fakes)

Una mentida recurrent

Aquest missatge que ara circula en català ja havia circulat abans en castellà. D'entrada, és fals que el ministeri de Sanitat estigui trucant els usuaris i demanant un codi per agendar la vacuna. En primer lloc, el ministeri de Sanitat no té cap competència en vacunació, cosa que recau en les Comunitats Autònomes, per tant el ministeri en cap cas trucarà cap usuari

En segon lloc, sí que és possible que el CAP de referència de les persones susceptibles de rebre la quarta dosi truqui els interessats per donar-los hora però en cap cas demanarà un codi per agendar la vacunació. Segons el departament de Salut, també existeix l'opció que un ciutadà truqui al seu CAP per iniciativa propia i li agendin una vacunació. Fins i tot hi ha la possibilitat que si un usuari va al seu CAP i pregunta per la vacunació, se'l vacuni en aquell moment. És el que es coneix com a "vacunació oportunista". 

En cap dels casos, però, l'usuari no ha d'oferir cap mena de dada com remarcava el propi departament en aquest tuit.

Per tant, si tu o algun dels teus familiars més grans reben una trucada d'aquests organismes parlant de la quarta dosi, ja pots sospitar que es tracta d'un engany. 

El missatge de WhatsApp alerta d'un risc real

L'interès que genera encara la covid i el fet que les persones més grans siguin les interessades en aquest moment en la nova dosi crea un camp abonat per les estafes. En aquest cas, el risc del que adverteix el missatge de Whatsapp és real. Si ens truquen i ens demanen donar un codi que ens ha arribat al telèfon, estarem patint un intent d'intromissió.

L'octubre del 2021, quan es parlava de la tercera dosi, ja va circular aquest mateix missatge i l'Institut Nacional de Ciberseguretat va explicar en aquest comunicat que l'objectiu d'aquestes trucades fraudulentes que et demanen un codi rebut per SMS és robar-te el teu compte de WhatsApp.

El missatge inicial que corre per WhatsApp prové, molt probablement, de Llatinoamèrica on ja el 2021 els governs de Colòmbia o Xile ja van advertir que no estaven fent aquestes trucades per agendar la tercera dosi.

Què faig si ja m'han robat el compte de WhatsApp?

En cas que ja hagis donat el codi i no tinguis accés al teu compte, el millor que pots fer segons l'INCIBE és contactar directament amb els administradors de WhatsApp en aquest enllaç.

El procés pot trigar uns dies però és el més senzill. Si això no funciona, es pot demanar un canvi de número a la companyia de telèfon. L'INCIBE també recomana denunciar el cas a la policia o trucar al mateix INCIBE, al 017.

A Espanya, el ministeri no té competències en vacunació

En el cas d'Espanya, si ens arriba una trucada parlant-nos de la vacunació assegurant que es tracta del Ministeri de Sanitat, hem de sospitar perquè aquest ministeri no té competències en el procés de vacunació.

Aquesta competència en vacunació és de les comunitats autònomes que són qui decideixen els protocols i com avisen els ciutadans.

En el cas de Catalunya, la Generalitat només està vacunant les persones immunodeprimides amb la quarta dosi i no se sap quan s'autoritzarà l'administració a un espectre més ampli de la població.

ARXIVAT A:
WhatsAppVacunesCovid-19
Anar al contingut