El Ministeri de Sanitat ha retirat preventivament les mascaretes quirúrgiques i FFP2 de l'empresa xinesa Shandong Shenquan New Materials
El Ministeri de Sanitat ha retirat preventivament les mascaretes quirúrgiques i FFP2 de grafè de l'empresa xinesa Shandong Shenquan New Materials
Fets o fakes

Les mascaretes de grafè que ha retirat Sanitat no són tòxiques, segons els experts

Estudis científics demostren que el grafè de les mascaretes quirúrgiques i FFP2 de l'empresa Shenquan no té cap risc per a la salut

Actualitzat

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ha demanat que es deixin de vendre mascaretes quirúrgiques de l'empresa xinesa Shandong Shenquan New Materials pels possibles riscos per als pulmons que pot tenir el grafè que porten els seus filtres, i fins i tot recomana que no es faci servir cap tipus de mascareta amb grafè.

L'alerta la van llançar les autoritats sanitàries del Canadà, que van informar dels riscos per la presència de grafè o biomassa de grafè en aquestes mascaretes de l'empresa Shenquan.

Després de comprovar que a Espanya també s'estaven fent servir aquestes mascaretes, el Ministeri de Sanitat ha sol·licitat, preventivament, que es deixin de vendre. I, consegüentment, el Departament de Salut de la Generalitat ha difós aquesta petició a tot el sistema sanitari català i a les farmàcies.

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ha confirmat al "Fets o fakes" que han obert una investigació que està duent a terme l'Institut de Seguretat i Salut en el Treball per corroborar si efectivament les mascaretes quirúrgiques de Shenquan són tòxiques o no.

Uns investigadors demostren que el grafè de les mascaretes no és tòxic

Segons hem pogut saber, la investigació que està fent l'Agència Espanyola de Medicaments tindrà en compte els resultats d'un estudi fet per un equip d'investigadors de la Universitat Autònoma de Madrid que conclou que aquestes mascaretes amb grafè no són tòxiques.

L'estudi s'ha fet amb el filtre de les mascaretes de l'empresa Shenquan, tant les quirúrgiques com les FFP2. En primer lloc, han corroborat que efectivament hi hagués grafè a les mascaretes i hi han trobat un 1% d'aquest material.

En segon lloc, han sotmès els filtres a condicions extremes: els han posat en aigua, a una temperatura de 50 graus i sota una força cinc vegades superior a la que haurien d'aguantar, i han mantingut aquestes condicions durant més de vuit hores seguides (més del temps d'ús recomanable d'aquestes mascaretes).

El responsable de l'estudi, Félix Zamora, catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat Autònoma de Madrid i investigador de l'IFIMAC (Centre d'Investigació de Física de la Matèria Condensada), conclou que els resultats són inequívocs:

"El resultat ha corroborat que en cap cas hi ha despreniment de partícules de grafè. Per tant, no hi pot haver efectes tòxics derivats de la inhalació de partícules. Les mascaretes són totalment segures."

El grafè és cancerigen?

El grafè no és cancerigen en si mateix, perquè, si no, els llapis d'escriure, per exemple, també ho serien. Ara bé, sí que és cert que hi ha estudis que indiquen que les cèl·lules pulmonars es podrien malmetre si entren en contacte amb partícules molt petites de fragments de grafè oxidat en concentracions molt altes.

Segons Jordi Faraudo, professor titular de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), és impossible que això passi amb un ús normal de les mascaretes.

"Perquè fossin cancerígenes, les mascaretes s'haurien d'estar desintegrant a sobre del nas i hauríem de respirar contínuament els materials que s'estiguessin desintegrant. Amb l'ús que fem de les mascaretes, això és impossible que passi."

Per què les mascaretes porten grafè?

El grafè s'incorpora a les mascaretes perquè impedeix el creixement de bacteris mentre s'utilitzen. A més, un estudi d'octubre del 2020 fet per l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona ha corroborat que el grafè també té qualitats per desactivar el virus. El responsable d'aquest estudi, el científic Jordi Faraudo, defensa la doble utilitat del grafè a les mascaretes.

"El nostre estudi confirma que el carboni pot desactivar l'espícula de la SARS-CoV2, que és la responsable de la infecció. Per això pensem que encara és més bona idea incorporar el grafè a les mascaretes: ataca els bacteris i també el virus."

Consulta altres "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un whatsapp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 070 940.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Consum
Anar al contingut