el Dia de la Marmota es celebra en diferents punts dels Estats Units, i cada lloc té la seva marmota.
El Dia de la Marmota se celebra en diferents punts dels Estats Units, i cada lloc té la seva marmota
Fets o fakes

Ha mort la marmota just el dia abans del Dia de la Marmota?

S'ha viralitzat la mort del rosegador que preveu el temps, però la que ha mort no és la marmota Phil de Pennsilvània, famosa per la pel·lícula "Atrapat en el temps"

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

Com cada dia 2 de febrer, a Catalunya se celebra el Dia de la Candelera, la festivitat de la Mare de Déu de la Candela. Als Estats Units, aquesta celebració s'ha convertit des de finals del segle XIX en el Dia de la Marmota.

En les darreres hores s'ha compartit a les xarxes socials, també en l'àmbit català, la notícia que la marmota que preveu el temps cada 2 de febrer ha mort just la vigília del seu gran dia. Ara bé, molta gent en llegir la notícia ha pensat en la marmota Phil, del poble de Punxsutawney, a Pennsilvània.  Aquesta marmota i aquesta celebració es van fer mundialment conegudes l'any 1993 quan es va estrenar "Atrapat en el temps", una pel·lícula protagonitzada per Bill Murray i Andy MacDowell en què un periodista es lleva una vegada i una altra en el mateix dia, el Dia de la Marmota.

Però la marmota que ha mort poques hores abans del Dia de la Marmota ha estat una marmota anomenada Milltown Mel, que feia la seva predicció a Nova Jersei, no la famosa marmota Phil de Punxsutawney.

Segons expliquen en un post de Facebook els organitzadors d'aquest altre Dia de la Marmota (que van començar a fer aquesta predicció fa tot just 10 anys), la marmota Milltown Mel "va creuar el pont de l'arc de Sant Martí" i no li han pogut trobar un substitut a temps:

We Wranglers are sad to report that Milltown Mel recently crossed over the rainbow bridge. Considering the average...

Posted by Milltown Mel on Diumenge, 30 de gener de 2022

 

Hi haurà Dia de la Marmota a Pennsilvània?

Pel que fa a la tradició del Dia de la Marmota a Punxsutawney, s'ha celebrat aquest dimecres 2 de febrer al migdia hora de Barcelona i es pot veure aquí.

La llegenda assegura que la marmota Phil és la mateixa des que es va fer oficial aquesta tradició, el 1886, fa 136 anys, i que qualsevol altra marmota que predigui el temps és una impostora. La tradició assegura que en Phil beu un elixir de la vida cada estiu que li dona aquesta longevitat sobrenatural.

Segons els especialistes, les marmotes viuen entre uns 3-5 anys en llibertat i poden arribar a viure'n més de 15 en captivitat. En aquests cas, la marmota Milltown Mel sí que ha estat víctima de la seva naturalesa, no com en Phil.

 

Sempre l'encerta, en Phil?

Segons el web de la germandat (Inner Circle) que gestiona tot l'espectacle del Dia de la Marmota, en Phil l'encerta el 100% dels cops. Tot i així, altres registres asseguren que les seves previsions dels darrers anys no han passat del 40% d'encerts.

 

Com funciona la tradició de la predicció de la marmota?

Segons marca el cànon, cada 2 de febrer s'obre la porta del cau d'en Phil, que generalment surt a veure si troba la seva ombra. En un moment determinat, el president de l'Inner Circle situa en Phil sobre un bastó i la marmota, en l'idioma marmotès, explica al president si ha vist o no la seva ombra.

La capacitat per entendre el marmotès la té només el president de l'Inner Circle gràcies a un gaiato d'acàcia que li dona aquest poder.

Si la marmota assegura que ha vist la seva ombra, és a dir si el dia és assolellat, això vol dir que queden sis setmanes més d'hivern. Si, per contra, la marmota assegura que no ha vist la seva ombra, això vol dir que l'hivern s'ha acabat.

La mateixa tradició explica que en Phil no té descendència però sí una esposa, Phyllis, que en aquest cas no és immortal.

La tradició d'una marmota que preveu el temps no només se celebra en aquest petit poble de Pennsilvània sinó que n'hi ha diverses als Estats Units i al Canadà. La de Punxsutawney, però, sempre ha estat la més cèlebre. Segons la Viquipèdia, abans de la pel·lícula de Bill Murray reunia unes 2.000 o 3.000 persones, mentre que avui en dia pot arribar a reunir 10.000 o 20.000 visitants.

 

D'on ve aquesta tradició?

El 2 de febrer cau enmig del solstici d'hivern i l'equinocci de primavera i ha estat un moment significatiu en moltes cultures. Els celtes celebraven l'anomenat Imbolc i en la tradició cristiana és el Dia de la Candelera.

De fet, l'explicació del Dia de la Marmota lliga amb el Candlemas Day cristià que els europeus van portar a Amèrica. Aquesta tradició repeteix en anglès un lema semblant al de la Candelera: "For as the sun shines on Candlemas Day, so far will the snow swirl in May..." (Si el sol brilla el Dia de la Candelera, hi haurà neu encara al maig); semblant al nostre "Si la Candelera plora, l'hivern és fora. Si la Candelera riu, l'hivern és viu".

Consulta altres "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un whatsapp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 070 940.

Anar al contingut