Fets o fakes

La constel·lació d'Ofiüc farà canviar ara l'horòscop?

Periòdicament reapareix el debat sobre si aquesta constel·lació, que ja sabíem que existeix, hauria de fer canviar el nostre signe del zodíac

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

Als lectors habituals del "Fets o fakes" o d'altres equips de verificació pot ser que els sembli estrany que dediquem una verificació a una cosa que pràcticament per definició és inverificable: l'horòscop.

Però en aquest article no tindrem la gosadia d'afrontar la gran pregunta, és a dir, si és veritat el que diu l'horòscop de cadascun de nosaltres, sinó que la pregunta que mirarem d'aclarir és una altra: és cert que hi ha una tretzena constel·lació al cel i, per tant, un nou signe del zodíac?

Aquest tema ha estat molt present a xarxes i a grups de WhatsApp de familiars i amics, en què molta gent ha comentat si caldria canviar-se de signe zodiacal.

És cert que hi ha 13 constel·lacions al zodíac en lloc de 12?

Segons la NASA, que s'ha pronunciat sobre el tema, aquesta pregunta es pot respondre de manera taxativa: sí, hi ha 13 constel·lacions descrites a la franja del cel que veiem des de la Terra al llarg d'un any (el que en astrologia es coneix com a "zodíac") i no 12. Per tant, la constel·lació d'Ofiüc existeix i ja la van dibuixar fa 3.000 anys els babilonis.

Si tenim 12 signes del zodíac és perquè els babilonis van decidir deixar-ne fora la constel·lació d'Ofiüc, possiblement perquè els encaixessin els 12 signes amb el calendari de 12 mesos que ells mateixos havien creat, basat en les fases de la Lluna.

Per tant, hi haurà un canvi a l'horòscop?

La pregunta que molta gent s'està fent aquests dies després de conèixer l'existència d'Ofiüc és si caldrà canviar els signes o si tots haurem de revisar a quin horòscop pertanyem. Tot i que hem constatat que la constel·lació d'Ofiüc existeix, no hi ha cap autoritat astrològica que pugui decretar un canvi d'aquest estil i les autoritats astronòmiques, com la NASA, no s'hi fiquen.

Per tant, encara que la constel·lació Ofiüc existeixi i l'horòscop estigui referenciat a aquestes constel·lacions, no es canviaran els signes que coneixem fins ara. Al cap i a la fi, l'horòscop i les constel·lacions són una convenció que la societat ha acceptat i integrat.

Els babilonis són els que van idear aquest sistema amb 12 signes i els grecs el van heretar. El sistema, per tant, fa 3.000 anys que ha passat de generació en generació impertorbable i no hi ha motius per pensar que això hagi de canviar ara.

En aquest cas, ens trobem davant d'una evidència més del poc rigor d'aquest sistema a l'hora de predir o determinar res, com veurem a continuació.

Què són les constel·lacions del zodíac?

Les constel·lacions del zodíac són els grups d'estrelles que hi ha a l'espai darrere la línia recta que uneix la Terra i el Sol.

Existeix la constel·lació d'Ofiüc, que hauria de fer revisar els signes de l'horòscop?
Les constel·lacions són els grups d'estrelles que apareixen darrere la línia recta imaginària que uniria la Terra amb el Sol (NASA)

Amb el moviment de translació de la Terra al voltant del Sol, aquest "escenari de fons" va canviant amb els mesos i, així, en cada mes de l'any aproximadament tenim una constel·lació diferent al davant.

Fins aquí, la descripció de les constel·lacions té una base astronòmica, és a dir, es basa en l'estudi dels astres de manera científica. La relació entre la posició de les estrelles i la nostra manera de ser ja és una qüestió en què el "Fets o fakes" no pot entrar.

On se situa Ofiüc en el calendari?

La constel·lació (i el signe) d'Ofiüc se situaria entre els signes de Sagitari i Escorpí, perquè el moment en què la Terra està "mirant" cap a aquesta constel·lació és aproximadament entre el 29 de novembre i el 17 de desembre.

De tota manera, segons la NASA, aquestes dates són molt inexactes avui dia. Des del moment en què es va definir el zodíac, fa 3.000 anys, i a causa de canvis lleus però progressius en la inclinació de la Terra i del moviment dels astres, la posició de les constel·lacions al nostre cel ha variat.

Per exemple, ara mateix el període en què estem "davant la constel·lació de Verge" és de 45 dies mentre que el temps en què som davant d'Escorpí és només de 7 dies.

De fet, segons el físic i enginyer aeronàutic Miquel Sureda, el zodíac (i, per tant, l'horòscop) s'hauria d'actualitzar:

"Al llarg dels segles hi ha constel·lacions que s'han allunyat, d'altres que van perdent estrelles. N'hi haurà que sortiran del zodíac i d'altres que hi entraran. Per exemple, Escorpí acabarà sortint-ne i Orió entrant-hi."

Què vol dir Ofiüc?

Hi ha dues teories sobre a què es refereix Ofiüc, però les dues tenen l'origen en la mitologia grega, que va servir per traslladar l'horòscop babiloni a la tradició occidental.

El nom d'Ofiüc vol dir "el portador" o "el caçador de serps" i es relaciona amb el mite d'Asclepi, fill del deu Apol·lo i la mortal Coronis. Asclepi va desenvolupar tal habilitat en medicina que va arribar a ressuscitar els morts.

Això va caure molt malament a Hades, el déu de l'inframon, que va demanar a Zeus matar Asclepi per violar l'ordre natural. Zeus hi va accedir, però, a canvi, el va situar al cel envoltat d'estrelles (les serps, símbol de la vida renovada).

L'altra teoria té a veure amb Hèrcules i una lluita contra una serp, que Zeus va voler immortalitzar amb una constel·lació.

Anar al contingut