Es pot detectar si algú s'ha vacunat fent un test d'antígens?
Fets o fakes

Es pot detectar si algú s'ha vacunat fent un test d'antígens?

La xarxa s'omple de teories que diuen que Salvador Illa no es va fer la prova abans del debat de TV3 perquè s'ha vacunat

Laia Claret, Elisenda Sort, Carlos BaraibarActualitzat

Aquest dimecres s'ha generat una forta polèmica enmig de la campanya electoral arran dels tests d'antígens que es van oferir als candidats a presidir la Generalitat abans del debat electoral de TV3.

Al matí hem sabut que Salvador Illa, candidat del PSC, no va voler fer-se el test d'antígens que els va oferir l'organització de TV3. Així ho ha reconegut el mateix Illa i també ho ha confirmat el director de TVC Vicent Sanchis al "Catalunya migdia". La resta de candidats o bé el van passar o bé van portar un document acreditant que no eren positius de coronavirus.

A les xarxes, ha començat a créixer el rumor que Illa no se'l va voler fer perquè està vacunat i que això hagués quedat reflectit en els resultats del test d'antígens. O, dit d'una altra manera, ha corregut la hipòtesi que Illa s'hauria vacunat en secret i això hauria fet que donés positiu en el test d'antígens. 

D'entrada, cal dir que el test que TV3 va oferir als candidats era d'antígens, no una PCR.

Què hi diuen els experts?

Segons els especialistes que hem consultat des del "Fets o fakes", això és rotundament fals. En cap cas el fet de vacunar-se faria que el test d'antígens fos positiu. Julià Blanco, cap del grup de Virologia i Immunologia Cel·lular de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, doctor en Bioquímica:

"Els testos d'antígens detecten les proteïnes virals, és a dir, la presència de virus. Per saber si una persona està vacunada només ho podríem fer mirant la presència d'anticossos, és a dir fent un test serològic. Mai ho podríem saber fent un test d'antígens".

Júlia Vergara-Alert, investigadora de l'IRTA-CReSA:

"La vacunació del coronavirus no donarà positiu en un test diagnòstic. El test d'antígens detecta la presència del virus. El que sí que és esperable és que donin positiu en un test d'anticossos".

 
Hi afegim el parer de Salvador Macip, genetista i investigador de la Universitat de Leicester:

"Una PCR (o un test d'antígens) el que detecta és una presència de virus actiu a l'organisme, i per tant no et dirà si estàs vacunat o no ho estàs. Per això necessites mesurar el nivell d'anticossos que genera amb un test d'anticossos que es mesura a la sang i les persones vacunades tenen un nivell molt elevat d'aquests, això és el de serologia".

"Ni les PCR ni els tests d'antígens, que estan dirigides sobretot al diagnòstic, a la presència de virus, serveixen per saber si t'has vacunat o no t'has vacunat."

Per tant, la tesi que el candidat del PSC, Salvador Illa, no s'hauria fet el test d'antígens perquè no quedés exposat que s'ha vacunat no té cap mena de base. La versió d'Illa ha estat que no es va fer la prova perquè no ho va considerar necessari, atès que, segons ell, no es donava cap dels criteris marcats a l'hora de fer aquests tests.
 

Segons el director de TV3, la proposta i la recomanació als candidats de fer-se el test era per a la mateixa seguretat dels candidats, que havien de passar tres hores en un plató junts i amb molta altra gent.

Pot donar positiu en algun cas una persona vacunada?

Aquest debat obre altres preguntes. I efectivament, una persona vacunada sí que es pot contagiar del coronavirus. Segons Júlia Vergara-Alert, "les persones vacunades podrien arribar a donar positiu en el cas que s'haguessin exposat al virus. Les vacunes protegeixen en un percentartge molt elevat de desenvolupar els símptomes, però no eviten al 100% que ens infectem i transmetem el virus. Per tant, es podria detectar el virus en una persona vacunada".

En aquest sentit, ja vam explicar al "Fets o fakes" que això s'està donant en tots els països on s'ha començat a vacunar.
Anar al contingut