La mort de la reina ha fet córrer vídeos falsos crítics amb ella o paròdies que han passat com a certes
El seguici fúnebre de la reina Elisabet II
Fets o fakes

Els fakes arran de la mort d'Elisabet II: des d'un fèretre d'or a una càmera dins del taüt

La mort de la reina ha fet córrer vídeos falsos crítics amb ella o paròdies que han passat com a certes

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

Com qualsevol esdeveniment global en els nostres dies, la mort de la reina Elisabet II d'Anglaterra ha disparat tota mena d'històries, imatges i teories falses al voltant de la seva figura. 

Amb un regnat de 70 anys, les possibilitats per inventar històries és inesgotable però la majoria s'han concentrat en els actes posteriors a la seva mort. Un exemple d'aquestes imatges falses és aquest fragment on sembla que, enmig de la transmissió de la comitiva fúnebre, entri un pla d'una suposada càmera dins del taüt

 

No, la BBC no ha posat una càmara dins el taüt d'Elisabet II
No, la BBC no ha posat una càmara dins el taüt d'Elisabet II

Vídeos falsos contra la reina

A banda de vídeos de contingut satíric o humorístic, també s'han difós imatges i tesis que pretenien criticar la figura de la reina.

El que més ha corregut ha estat un vídeo en el qual suposadament la reina tirava menjar a uns nens africans com si fossin gallines. Aquest fragment s'ha utilitzat per titllar la reina de racista i de menystenir els pobles colonitzats.

De fet, les imatges es van enregistrar entre 1899 i 1900 a l'actual Vietnam, l'antiga Indoxina francesa, per tant 20 anys abans del naixement d'Elisabet II. Segons explica Castel, la dona del vídeo és la dona de Paul Doumer, governador d'Indoxina aleshores i posteriorment president de França. 

Les imatges són propietat de la companyia Lumière, dels germans que van inventar el cinema, i al seu web se'n fa una descripció detallada.

El taüt d'or

Una altra història que ha corregut especialment per l'Amèrica Llatina és que el taüt d'Elisabet II és d'or.

La imatge d'un fèretre daurat, però, és del funeral del cantant mexicà José José, que el 2019 va morir a Miami. El cantant sí que va tenir un taüt de xapa d'or de 24 quirats. Els familiars de José José van triar aquest taüt per emular altres estrelles de la música que també s'hi van posar com Michael Jackson, Aretha Franklin o James Brown. Té un cost de 50.000 euros.

La teoria més esbojarrada: Elisabet II assassinada a Detroit

Finalment, la teoria més desbocada que ha aparegut sobre la mort d'Elisabet II és un mem on s'anuncia que va morir tirotejada a Detroit

Per molt fora de mare que sigui aquesta broma, diversos portals de verificació com Politifact n'han fet desmentiments. Evidentment, la reina no era als Estats Units en el moment de la seva mort i el mem és un muntatge que imita l'estètica d'un perfil molt seguit a Instagram, RapTV
Anar al contingut