Arribar i mantenir-se en un pes ideal no és només una qüestió estètica. L'operació biquini prèvia a l'estiu pot ser un al·licient, però introduir bons hàbits alimentaris i exercici físic en l'activitat diària ens ajudarà a fer-ho de manera saludable.  És inevitable associar la paraula "dieta" al fet de passar gana, però no ha de ser així per força. Amb aquestes senzilles recomanacions aconseguirem perdre pes mantenint la gana a ratlla. Com mantenir la gana sota control quan fem dieta No tots els aliments ens permeten estar unes quantes hores sense menjar. Alguns ens atipen molt de pressa, però de seguida torna a aparèixer la sensació de gana. "Pots menjar-te sis Donettes i acabar tip al moment, però al cap d'una hora tornes a tenir gana"  És per això que cal ingerir aliments que ens saciïn durant molta estona, però que alhora tinguin nutrients. Parlem d'aliments amb molta fibra, greixos no saturats, o bé proteïnes. - La fibra, la nostra aliada El principal avantatge dels aliments rics en fibra és que fan que s'alenteixi la digestió. Això fa que el cervell no enviï el senyal de "menja més" fins que no has acabat el procés. Com més llarga sigui la digestió, més trigarem a tenir sensació de gana.  Els cereals integrals, els llegums, la fruita seca i tot el que és fulla verda són aliments amb molta fibra.  "En un àpat, una bona opció és menjar-se primer l'amanida i després el plat principal. Això ajuda a quedar força saciat amb el primer i a menjar una mica menys del plat principal,  que és el que busquem quan volem fer una dieta"  Amb els greixos passa el mateix. Com que són molt difícils de digerir, el procés digestiu és més llarg i, per tant, l'estona en què ens sentim saciats augmenta.  Cal recordar que els greixos han de ser de bona qualitat, com per exemple els que trobem a l'oli d'oliva, la fruita seca, el peix blau o els ous. I sobretot, cal evitar els fregits.  Els aliments rics en fibra, com la fruita seca, són dels més saciants (Unsplash) - Menjar a poc a poc i mastegar molt   Són dos conceptes que van lligats. Menjar lentament afavoreix que controlem millor les quantitats que ingerim i també fa que ens sentim saciats més ràpidament.  El fet de mastegar l'aliment moltes vegades millora el procés digestiu i transmet al cervell una idea clara que el que estàs fent és "menjar".   "Quan s'ingereixen calories líquides, com refrescos o begudes energètiques, el cervell no registra una entrada de calories perquè no es mastega."  - Incrementar moderadament el consum de proteïna  Les proteïnes demanen un gran esforç digestiu, és a dir, l'organisme ha de gastar molta energia per assimilar-les. Això provoca digestions més lentes i, com a resultat, una sensació de sacietat prolongada.  Aquesta circumstància ens pot ser útil també com a estratègia en la dieta, ja que podem planificar àpats amb proteïnes en el moment del dia que notem més ansietat per menjar.  Evidentment, els aliments que inclouen fibra, proteïna i greixos no saturats seran els que més t'ajudaran a mantenir a ratlla la gana i afavoriran l'èxit de la dieta.  "Els llegums i la fruita seca torrada o natural, mai fregida, són alguns dels aliments més saciants que podem incloure en la dieta."  Aquestes són unes senzilles pautes que podem aplicar si volem perdre els quilos que ens fan nosa, però sempre que vulguem començar una dieta seriosa és aconsellable consultar un especialista en nutrició.