Obesitat infantil: com prevenir i tractar aquesta pandèmia silenciosa 
Un nen amb sobrepès corre més risc de ser un adult obès
Estat de Gràcia

Obesitat infantil: com prevenir i tractar aquesta pandèmia silenciosa

El 40% dels menors pateixen obesitat o sobrepès al nostre país, una afecció que afavoreix l'aparició prematura de malalties cardiovasculars i certs tipus de càncer

Adam Martín Actualitzat
TEMA:
Salut

L'obesitat infantil s'ha convertit en un dels problemes més greus de salut pública del segle XXI. El problema és mundial i l'augment dels últims anys és especialment preocupant. 

Segons l'Estudi de la Iniciativa Europea de Vigilància de l'Obesitat Infantil de l'OMS, els infants obesos o amb sobrepès tenen més possibiltats de continuar sent grassos en l'edat adulta i de patir prematurament diabetis, cardiopaties o accidents vasculars cerebrals.   

Què entenem per sobrepès i obesitat 

Definim el sobrepès i l'obesitat com una acumulació excessiva de greix que pot resultar perjudicial per a la salut. La causa fonamental es deu a un desequilibri energètic entre les calories aportades amb la ingesta i les consumides.

L'indicador més senzill per determinar si hi ha o no sobrepès és l'Índex de Massa Corporal  (IMC), que es calcula dividint el pes en quilos pel quadrat de l'estatura en metres (kg/m2). 

En el cas dels infants, però, aquest càlcul es fa tenint en compte altres variables, com la mitjana dels patrons de creixement establerta per l'OMS. 

Conseqüències del sobrepès 

A Catalunya hem relativitzat la importància del sobrepès infantil durant dècades, amb frases com "després s'estiren"... Error!

Les dades ens diuen que un nen amb sobrepès corre més risc de ser un adult obès. Igual que mirem d'apuntar-los a extraescolars per assegurar-los un futur, hem de vetllar perquè d'adults no pateixin problemes respiratoris ni dolor en les articulacions.

També el sobrepès és l'avantsala de patologies com la diabetis tipus 2, colesterol i pressió arterial alta, per no parlar de la pressió social. 

Cal tenir en compte que, segons dades de l'OMS de l'any 2017, cada any moren 2,8 milions de persones  per obesitat o sobrepès a tot el món. Què podem fer els pares i mares contra aquesta epidèmia silenciosa?

Claus per prevenir i tractar l'obesitat infantil 

  • No culpabilitzar mai els petits sobre el seu sobrepès: Vivim en un entorn obesogènic - és a dir, que afavoreix la obesitat - i els nens no tenen cap responsabilitat sobre el seu pes. 
  • No fer-los tant de cas amb les seves demandes: També en el menjar, els límits tenen els seus beneficis 

 

Posar límits a les demandes dels infants ajuda a prevenir l'obesitat infantil
Posar límits a les demandes dels infants ajuda a prevenir l'obesitat infantil / iStock
  • Fomentar hàbits saludables: Podem animar-los a practicar algun esport, però també podem fer que caminin a l'escola, que pugin sempre per les escales, que juguin de manera activa o que passin el mínim temps possible asseguts davant d'una pantalla, ja sigui el mòbil, la tauleta o la tele. 
  • No posar mai els nens a règim: Llevat de casos extrems, està totalment desaconsellat. Cal incidir en la qualitat de dieta, apostant per aliments reals i limitant al màxim els ultraprocessats. Si es té la mínima sospita que el problema és greu, cal consultar un especialista.
  • Allunyar-los de la bàscula: No és gens recomanable pesar-los sovint, ja que pot generar sentiments de culpa o frustració si els resultats no són els esperats i, a més, reduïm la salut a una xifra a la bàscula.
  • Parlar de la importància de la salut: Evitar referir-nos al menjar en termes de engreixa / no engreixa, sinó de sa / insà, però sense obsessionar-se. Segons un estudi publicat el maig d'aquest mateix any al Journal of Nutrition Education and Behaviour, explicar-li als teus fills els beneficis dels aliments que menjaran serveix per aconseguir que s'alimentin de forma més saludable. 
  • Involucrar-los en la compra dels aliments: És bo que ens acompanyin al super o al mercat i animar-los que ells mateixos planifiquin els àpats amb els aliments sans que han comprat. 
  • No menjar davant de pantalles: La majoria d'estudis assenyalen que aquest hàbit està directament relacionat amb el sobrepès. 
  • Assegurar-se que els nostres fills dormin prou: La falta de son pot influir directament en el pes dels infants perquè  afecta directament les hormones anomenades "de la gana", la ghrelina i la leptina. 

Finalment, és molt important que els adults siguin un bon model a seguir, ja que els nens, inevitablement, imiten els comportaments dels seus pares i dels familiars que conviuen amb ells.

ARXIVAT A:
Alimentació Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut