Quanta aigua hem de beure cada dia i per què?
Hidratar-se en excés pot ser tan contraproduent com beure massa poc
Quanta aigua hem de beure cada dia i per què?
Estat de Gràcia

Quanta aigua hem de beure cada dia i per què?

Hidratar-se en excés pot ser tan contraproduent com beure massa poc

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Director i presentador de "Sans i estalvis"

@adammartinsk
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Beure aigua s'ha posat de moda. Per les xarxes corren vídeos d'influencers que recomanen beure's un litre d'aigua només llevar-nos i quatre al llarg del dia per "desintoxicar-nos" o per perdre pes. Té algun sentit, això?

Sap greu, però no; de fet, és una barbaritat. Tampoc cal que carretegem amunt i avall l'ampolla d'aigua com si anar a la feina fos una expedició al desert.

Hidratar-se és molt important perquè l'aigua és fonamental per a molts processos de l'organisme i, com que és tan important, el cos s'ha empescat un sistema infal·lible per garantir que estarem hidratats: la set.

Per tant, ni tres litres, ni vuit gots al dia ni, de fet, cap quantitat establerta.

La quantitat que hem de beure depèn de molts factors; el pes, l'alçada, la temperatura exterior, l'exposició al sol, la despesa energètica... i el mecanisme que ho regula tot és la set.

Això vol dir que per saber quant hem de beure només hem de fer cas de la set. I no és cap opinió, sinó que és el que recullen molts articles i estudis científics que han investigat sobre el tema

L'alimentació també ens hidrata: gairebé tots els aliments contenen aigua, sobretot les verdures i les fruites.

Quanta aigua hem de beure cada dia?

Com sempre, hi ha excepcions: algunes malalties alteren el mecanisme de la set, per tant les persones que les tenen s'han de "forçar" a beure aigua; també s'ha de fer durant un exercici extenuant i quan estem sotmesos a temperatures molt elevades.

Esportistes, hidrateu-vos correctament amb aigua i minerals com el sodi!

Hiperhidratar-se (beure aigua en excés) és complicat perquè el cos n'elimina l'excés a través de la pell (suor) o els ronyons (orina), però no és impossible.

De fet, alguns esportistes i persones que han participat en competicions absurdes de beure aigua han mort a causa d'un fenomen conegut com a hiponatrèmia: la gran quantitat d'aigua fa que el cos no en pugui eliminar l'excés, i el sodi de la sang es dilueix, una cosa nociva per al cervell.

Però, sense arribar a aquest extrem tan dramàtic (i poc habitual), els experts consideren que beure aigua en excés pot provocar:

Insomni o mala qualitat del son. Si bevem molta aigua abans d'anar a dormir, es pot inhibir l'hormona que s'encarrega de frenar la funció renal durant el vespre (i que, en condicions normals, ens permet "aguantar" tota la nit sense orinar); per tant, ens veurem obligats a aixecar-nos dos o tres cops a la nit.

Excés de suor. La gent que sua en excés (hiperhidrosi) beu molt per compensar-ho, però en realitat està alimentant la suor i creant un cercle viciós. No és l'única causa de l'excés de suor, però saber-ho pot ajudar.

Desequilibris de sals a l'organisme. L'excés de líquid que el cos no pot eliminar dilueix els electròlits, sobretot el sodi. Això, entre altres coses, pot causar petites cefalees (mals de cap). Si en teniu i no en sabeu la causa, potser esteu bevent massa.

Una altra manera de saber si estem hidratats correctament és mirar el color de l'orina. Com més fosca, menys hidratació. Això no funciona si hem menjat determinats aliments, com la remolatxa (enfosqueix l'orina), o si prenem suplements de vitamines, que tenyeixen el pipí.

NOTÍCIES RELACIONADES

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut