Estat de Gràcia

Guia ràpida de begudes vegetals: bones alternatives a la llet de vaca

Eines bàsiques per als que no poden, o no volen, consumir llet d'origen animal
Adam Martín Actualitzat
TEMA:
Salut
Guia ràpida de begudes vegetals: bones alternatives a la llet de vaca

Llet de soja

L'oferta de begudes vegetals ha augmentat substancialment gràcies a una demanda que ja no es limita als al·lèrgics a la llet de vaca, sinó també als qui prefereixen evitar els greixos animals. Tot i que tenen una aparença i una textura similar a la llet convencional, és important destacar que aquests liquats no substitueixen nutricionalment la llet animal. Al mercat en trobem de quatre tipus:

1. Liquats de cereals o pseudocereales. Són les llets d'arròs, de civada, d'espelta, de quinoa, d'arròs... Com que estan fetes amb cereals són les més riques en hidrats de carboni i en vitamines del grup B. Són les més dolces. En general, les begudes procedents de cereal són les més digestives i, per tant, s'haurien de consumir més freqüentment que les altres

2. Liquats de fruita (coco) o fruita seca (ametlles o avellanes). Tot que i que també tenen hidrats i proteïnes, aquestes begudes són les més riques en greixos, per bé que es tracta de greixos saludables. Són ideals per a les dones embarassades i també per a les lactants, ja que afavoreixen la producció de llet. Són especialment recomanades a dones embarassades per la seva riquesa en acid fòlic i el rati calci/fòsfor és molt bo.

3. Liquats amb llegums (soja). La beguda de soja va ser la primera en arribar i encara és la més consumida. Des del punt de vista  nutricional és la que es podria assemblar més a la llet pel seu contingut en proteïna, hidrats i greixos, sobretot quan està enriquida amb calci i vitamina D. Cal tenir en compte que pot resultar tan indigesta com la llet de vaca si es consumeix de manera continuada.

4. Una combinació: es tracta de begudes que combinen les anteriors, com les d'arròs amb avellanes, per exemple, o amb altres mescles, com plàtan amb arròs i cacau.

Aquests begudes no estan estandarditzades i les qualitats són molt diferents. Sempre hem de procurar que tinguin un nivell de matèria primera entre el 8-10% - per exemple, una llet de civada hauria de tenir un 10% de civada -, que els olis - gira-sol, normalment, per afegir palatabilitat - no superin el 1-2% i que no continguin sucres afegits, tot i que 4 o 5 grams es poden considerar acceptables.

 

ARXIVAT A:
Salut Gastronomia