El suc de taronja no és tan saludable com et penses i altres mites sobre les begudes
Un got d'aigua amb llimona depura? Les begudes energètiques són addictives? És bo beure vi amb moderació? Veritats i mentides sobre el que bevem.
El suc de taronja no és tan saludable com et penses i altres mites sobre les begudes

El suc de taronja no és tan saludable com et penses i altres mites sobre les begudes

Un got d'aigua amb llimona depura? Les begudes energètiques són addictives? És bo beure vi amb moderació? Veritats i mentides sobre el que bevem.

Actualitzat
TEMA:
Salut
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

El supermercat està ple de begudes amb etiquetes com "bio", "eco", "veggy" o "natural", adjectius que emmascaren la lletra petita del que realment estem comprant i consumint. Davant d'aquesta desinformació, Carlos Casabona, pediatra i nutricionista infantil, i Julio Basulto, dietista-nutricionista van decidir publicar "Beber sin sed", la primera guia en castellà sobre el consum saludable i responsable de líquids. Casabona ha compartit alguns dels seus millors consells a "Estiu de Gràcia".

La importància dels líquids en la nostra nutrició

El que bevem és tan o més important que el que mengem. Podem sobreviure sense menjar res unes setmanes, però molt pocs dies sense ingerir líquids. Per això, cal assegurar-se que els nutrients que ens aportin les begudes siguin els adequats.

Segons Casabona, durant el dia podem arribar a consumir fins a 400 calories en líquids, entre cafès, refrescos, sucs, lactis o cervesa, i són calories buides que no sacien.

"Quan menges una taronja, menges tota la fruita, amb totes les seves parts, i l'has de mastegar, amb la qual cosa et sents més saciat. Però amb el suc de 3 taronges apartes tota la fibra i altres nutrients i et quedes només amb el sucre. El sucre d'un suc recent exprimit és el mateix que porta una coca-cola, i encara que sigui més saludable no es pot prendre cada dia"

Cada cop hi ha més evidències científiques que demostren que gairebé la meitat dels adults supera les recomanacions d'ingesta de sucres a partir dels líquids que beu i això es relaciona amb l'actual pandèmia de sobrepès i obesitat a la població.

Un suc de taronja al dia no és saludable: Desmuntem aquest i altres mites sobre les begudes

Begudes "detox" 

Els autors dediquen tot un capítol a les begudes "desintoxicants", batuts a base de fruites i verdures, ara tan de moda i que suposadament tenen propietats depuratives. Doncs ni desintoxiquen ni aprimen i, fins i tot, poden ser perjudicials.
 

"Pot semblar que beure vegetals concentrats cada dia ens donarà salut. Però no és veritat. Fins i tot ens poden perjudicar, ja que contenen àcid oxàlic. Quan menges espinacs crus, api cru i tot barrejat amb fruites estàs ingerint una gran quantitat d'aquest àcid, que acumulat és nociu per a la salut"

Carlos Casabona explica que també és perillós l'efecte halo que aquests concentrats poden generar: "Em bec el meu suc detox pel matí, i la resta del dia, com que ja m'he desintoxicat, puc menjar tot el que em vingui de gust".

"Si estàs intoxicat, vol dir que tens un problema de salut greu i has d'anar a urgències"

Suc de llimona 

Aquest món de la nutrició està ple de mites i de paranys, com el de l'aigua amb suc de llimona al matí que sembla que, a banda d'aprimar-nos, ens ha de fer passar tots els mals. Casabona ho desmenteix categòricament.

"El que pot provocar beure suc de llimona al matí és que s'alteri l'esmalt de les dents. I per descomptat que no aprima. Tampoc hi ha cap evidència científica que provi que protegeix del càncer ni que ajudi a desintoxicar"

 

Un suc de taronja al dia no és saludable: Desmuntem aquest i altres mites sobre les begudes

Begudes energètiques i isotòniques

Quan prenem una beguda energètica estem prenent una bomba de rellotgeria. Aquest és un dels capítols que més pàgines dediquen a la guia, juntament amb l'alcohol, per les conseqüències que suposa per a la salut pública.

"Hi ha desenes de nens i adolescents que se senten nerviosos, amb taquicàrdies, dormen malament, tenen baix rendiment escolar perquè estan enganxats a les begudes que anomenem enervants o excitants"

Casabona reconeix que les marques han sabut triar bé el nom "energètiques", que et prometen energia. Així atrauen el consumidor. Però aquestes begudes tenen, a banda de molt de sucre, una gran quantitat de cafeïna, amb el problema d'addició que això pot comportar.

És com  si  un nen d'entre 10 i 15 anys prengués tres cafès al dia. Li donaries 3 cafès als teus fills?"

Begudes alcohòliques

Les conseqüències del consum excessiu d'alcohol ja les coneixem. Casabona defineix l'alcohol com la droga més perjudicial que existeix, perquè no només fa mal a qui el consumeix. Una gran part dels accidents de trànsit són a causa de l'alcohol; en el 20% dels suïcidis hi hagut ingesta d'alcohol i molts casos de violència masclista i assassinats també estan relacionats amb el seu consum.

"L'alcohol és molt més addicitu que la cafeïna i fa mal a tota la societat"

D'entre aquest tipus de begudes, el vi semblaria una excepció: Se'l consideraria "saludable" i part de la dieta mediterrània. Fins i tot, el BOE en recomana el consum moderat. 

"Demanant un ‘consum responsable', ja estàs fent apologia. S'ha d'avisar des de tots els àmbits que l'alcohol és una substància tòxica"

Molts joves no conceben l'oci i la festa sense el consum d'alcohol, encara que sigui esporàdic. Davant d'això, el doctor Casabona insisteix que cal ensenyar als joves que es poden divertir sense beure, i donar-los recursos perquè no necessitin l'alcohol per aconseguir el punt de desinhibició per interactuar socialment.

Un suc de taronja al dia no és saludable: Desmuntem aquest i altres mites sobre les begudes

Publicitat enganyosa? 

La indústria alimentària utilitza tècniques de màrqueting que sovint freguen el frau ja que, en algunes etiquetes de begudes, fan creure que tenen unes propietats que no tenen per així poder-les cobrar més cares.

Destaca el cas de les aigües saboritzades que, afegint la mica de vitamines permesa per llei, passsen a tenir suposades propietats antioxidants i detox, propietats que són falses.

"El més perillós és que es permet vendre un producte com a saludable, quan només és aigua amb una mica de sabor"

El cas dels iogurts líquids encara és més flagrant. A les etiquetes veiem, ben grans, pinyes, plàtans, maduixes, tot ben bonic, però quan llegim els ingredients ens adonem que la suposada pinya és un concentrat a base d'un 0,2% de fruita.

 "El cas de les cerveses amb llimona també clama al cel. A l'etiqueta s'anuncien 6 parts de cervesa i 4 parts de llimona. En realitat, la llimona és a base d'un concentrat del 0,4% de fruita"

Què podem beure si ens preocupa la salut?

"No diré només aigua. Hi ha moltes begudes que, sense ser saludables, no són perjudicials si es prenen de tant en tant. N'hi ha moltes que podem demanar als bars: aigua amb gas, aigua saboritzada, lactis, sucs naturals, gaspatxo, orxata, i a banda, tots els tipus i variants de cafè i tè"

Portar una vida saludable no és prendre begudes especials ni superaliments, assegura el doctor Casabona. La vida saludable és un conjunt de factors, i un dels més importants és evitar el sedentarisme.

ARXIVAT A:
Salut

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut