Consells per prevenir, detectar i tractar la grip
El doctor Antoni Trilla ens dona consells pràctics per tractar els símptomes, prevenir el contagi i passar els 4 o 5 dies de durada el millor possible
Consells per prevenir, detectar i tractar la grip
Com es diferencia una al·lèrgia de la Covid-19?

Consells per prevenir, detectar i tractar la grip

El doctor Antoni Trilla ens dona consells pràctics per tractar els símptomes, prevenir el contagi i passar els 4 o 5 dies de durada el millor possible

Actualitzat
TEMA:
Salut

La grip ataca de nou: Catalunya ha entrat en fase d'epidèmia. El doctor Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, ens dona consells pràctics per tractar els símptomes, prevenir el contagi i passar els 4 o 5 dies de durada el millor possible.

Símptomes de la grip

La grip és una infecció vírica respiratòria que es transmet de manera oral en tossir o esternudar, o per la pell en tocar o compartir objectes sense haver-los netejat correctament.

Els seus símptomes són febre alta, mal de cap i de coll, dolor muscular i articular, tos seca i, en alguns casos, vòmits i diarrea. En persones amb malalties cròniques i gent gran pot portar complicacions.

Consells bàsics per no agafar la grip

 1. Si la persona pertany a algun dels grups de risc (embarassades, gent gran o persones amb malalties greus o cròniques), la millor prevenció és la vacunació. En població sana, en canvi, la vacuna es desaconsella.
 2. Portar una alimentació sana, variada i equilibrada.
 3. Ventilar bé les habitacions.
 4. Rentar-se les mans amb aigua i sabó de manera freqüent per evitar escampar els bacteris i fomentar la transmissió.
 5. Quan estosseguem o esternudem, tapar-nos el nas i la boca amb un mocador d'un únic ús.
 6. Evitar el corrent d'aire.

Tractament

No hi ha cap medicament que curi la grip i tractar-la amb antibiòtics és perjudicial, perquè l'únic que fa és incrementar les resistències bacterianes. Si tenim la grip, l'únic que podem fer per tractar-la és:

 1. Descansar.
 2. Quedar-nos a casa per evitar contagiar els altres.
 3. Tractar alguns dels símptomes com la febre, el malestar general o la tos amb analgèsics o antitèrmics.
 4. El brou, els sucs de fruita i les infusions són els nostres aliats per evitar la deshidratació, un dels principals riscos dels afectats.
 5. Molta paciència perquè estarem fora de combat entre 4 i 5 dies.

Si voleu fer servir remeis naturals, Toni Xuclà, de la cooperativa Sambucus, recomana l'hisop i la farigola en forma de sopa o infusió per millorar l'alliberament de les vies respiratòries. Això serveix tant si teniu la grip com un simple refredat. El saüc és ideal per combatre la febre, i l'equinàcia, sobretot les arrels, per a qualsevol afectació vírica o respiratòria. Si poseu mel a les infusions, espereu que la infusió es refredi. Així us beneficiareu millor de les propietats de la mel.

ARXIVAT A:
Salut

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut