Cinc coses que no cal fer si vols millorar la teva alimentació
Quin és el paper real dels productes detox, els light i els superaliments en una dieta saludable?
Cinc coses que no cal fer si vols millorar la teva alimentació
Estat de Gràcia

Cinc coses que no cal fer si vols millorar la teva alimentació

Quin és el paper real dels productes detox, els light i els superaliments en una dieta saludable?

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Director i presentador de "Sans i estalvis"

@adammartinsk
Actualitzat
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Quan intentem millorar la nostra alimentació és molt habitual que ens acabem complicant la vida, que acabem gastant més diners del compte en aliments més "sans" o que busquem productes que ens facin la sensació que estem canviant coses quan, en realitat, estem fent el mateix.

1. No cal que compris productes detox

Els productes detox són una enganyifa. L'organisme ja té els seus propis mecanismes detoxificants –la pell, el fetge, els ronyons o els pulmons, per exemple– i si aquests no funcionen i s'hi acumulen substàncies tòxiques, el millor que podem fer és oblidar-nos del batut detox i córrer cap a l'hospital.

Aquests productes són veritables escurabutxaques i no tenen cap sentit.

El que hem de fer és seguir una pauta alimentària correcta per proporcionar als nostres òrgans els nutrients que necessiten perquè puguin funcionar bé i incorporar una mica d'exercici a la nostra rutina habitual.

2. No cal que et facis vegetarià (si no vols)

No estic dient que fer-se vegetarià sigui dolent, ni molt menys: de fet, sabem que una dieta basada només en vegetals és molt beneficiosa per a la nostra salut (i la del medi ambient).

El que estic dient són dues coses. La primera, que també és possible menjar de manera saludable si hi ha productes d'origen animal a la dieta. 

Es pot començar evitant la carn processada i reduint dràsticament o eliminant el consum de carn vermella.

La segona, que quan volem fer canvis alimentaris, molts passem de zero a cent en un segon, i mantenir aquesta velocitat ens acaba resultant impossible.

Passar d'una dieta convencional a una de vegetariana només per temes de salut (si és per ideologia és diferent) de la nit al dia és molt complicat i és innecessari (repeteixo, des del punt de vista de la salut).

A més, quan el canvi és tan brusc moltes persones acaben tornant als hàbits anteriors perquè no han pogut estar a l'altura de la seva pròpia exigència. En nutrició, i com diria el Capità Enciam, els petits canvis són poderosos. Comencem construint uns bons fonaments i després ja farem la resta de l'edifici.

Cinc coses que no cal fer si vols millorar la teva alimentació

3. No cal que mengis sense gluten

El gluten només fa mal a les persones celíaques i, segons com, a les que pateixen sensibilitat no celíaca al gluten (encara no està clar del tot). Per la resta, menjar sense gluten ni és més saludable ni aprima.

Però, i aleshores, per què hi ha persones que quan deixen de menjar gluten s'aprimen? Perquè deixen de menjar brioxeria!

La pèrdua de pes és per l'eliminació del gluten, no per la millora general de la pauta alimentària.

Dit això, tinguem en compte que també hi ha persones que empitjoren la seva salut o s'engreixen quan deixen el gluten, perquè es posen fins a dalt de productes superflus (ultraprocessats) sense gluten i acaben engolint més calories de mala qualitat.

Deixem la dieta sense gluten per als celíacs, que ja tenen prou problemes, i quan anem a un restaurant i demanem plats sense gluten però després ens mengem un pastís de postres, els compliquem encara més la vida perquè banalitzem la seva dieta, que és l'únic tractament mèdic que tenen per tractar la seva condició crònica.

4. No cal que compris productes light

És l'equivalent nutricional d'aquella famosa frase de ‘Il Gattopardo', de Giuseppe Tomasi di Lampedusa, que parlava de canviar-ho tot per no canviar res: volem seguir menjant cada dia els productes que tant ens agraden, però alhora volem fer canvis en la nostra alimentació. Hi ha res millor que les versions light d'aquests productes?

Cal que recordem que "light" no és un concepte nutricional, sinó un invent del màrqueting amb ajuda de la reglamentació alimentària:

Els productes light només impliquen un 30% menys de calories que la seva versió "normal".

Per tant, si, per exemple. la versió normal d'unes postres amb xocolata és hipercalòrica, la seva versió light seria un 30 % menys hipercalòrica, però seguirà sent una bomba. Els productes light, a més, amaguen un altre perill: com que la nostra percepció és que són més "sans", n'acabem menjant més quantitat.

Cinc coses que no cal fer si vols millorar la teva alimentació

5. No cal que compris quinoa, ni alvocat

Aquests aliments són meravellosos, però les llenties també i no encareixen el cistell de la compra. Per menjar bé no cal recórrer a superaliments, ni a aliments funcionals amb suposades propietats, només cal que el conjunt de la dieta sigui adequat i això ho podem aconseguir amb productes més humils.

No dic que no compreu quinoa o alvocat si és que us agraden, només dic que no són indispensables i que tenim alternatives igual de bones i de saludables.

NOTÍCIES RELACIONADES

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut