El viral del "Popap"

Les imatges virals del referèndum

Les xarxes socials han bullit amb informació durant tot el dia davant d'una cita històrica. Hem recollit les imatges i els vídeos més compartits d'aquest 1 d'octubre.
La Guàrdia Civil actua contra la resistència pacífica
La Guàrdia Civil actua contra la resistència pacífica

Els dies de grans esdeveniments i mobilitzacions com aquest 1 d'octubre són dies de ràdio i de xarxes socials. Catalunya Ràdio ha estat pendent de tot el que passava al territori i ho ha explicat a través d'un especial informatiu. L'altre focus d'interès han estat les xarxes socials i les aplicacions de missatgeria, on els usuaris han compartit vídeos i fotografies. El "Popap" ha recopilat les imatges i els sons que marquen la crònica d'una jornada històrica.

Després d'una nit de molta activitat a les escoles de tot Catalunya, el dia començava amb una contundent intervenció de la Guàrdia Civil a Sant Julià de Ramis, on havia de votar el president de la Generalitat, que finalment ha votat a Cornellà de Terri.

La policia ha trencat els vidres del pavelló esportiu que es feia servir com a col·legi electoral. La gent concentrada ha començat a cantar "L'estaca" i ha resistit pacíficament.

Mossos emocionats a Vielha

A banda de les càrregues policials, la jornada ha deixat instantànies molt emotives. Una de les més compartides ha estat el vídeo d'un agent dels Mossos d'Esquadra a Vielha que s'ha posat a plorar, emocionat per l'ovació de la gent.

Aquesta no ha estat l'única imatge que il·lustra la difícil situació que han experimentat els Mossos d'Esquadra.

Boris Llona ha captat el moment en què un home abraçava un mosso d'esquadra que plorava per impotència. Ha passat davant del CAP de Cappont, a Lleida, durant la càrrega de la Policia Nacional.

 

Esportistes crítics amb el govern espanyol

Tot i la tensió, a mesura que la jornada avançava, les imatges de ciutadans votant s'anaven repetint. Una de les fotografies del dia ha estat la del jugador del Futbol Club Barcelona Gerard Piqué votant.

La Federació Espanyola de Futbol s'ha negat a suspendre el partit del Barça contra el Las Palmas pels greus incidents del referèndum.

Per evitar una sanció, el club ha optat per celebrar el partit a porta tancada, amb la posterior dimissió de diversos dels membres de la Junta.

Al final del partit, un emocionat Gerard Piqué ha llançat un duríssim missatge contra les institucions espanyoles.

Piqué no ha estat l'únic esportista que ha criticat la dura intervenció del govern espanyol.

Pep Guardiola s'ha mostrat trist per la manera com han anat els esdeveniments i ha afirmat que l'únic delicte dels catalans era voler votar.

El migcampista terrassenc Xavi Hernández ha titllat "d'inadmissible que en un país democràtic la gent no pugui votar".

 

#catalanreferendum i #vergüenza, les etiquetes del dia


Els vídeos més compartits per WhatsApp

La tensió entre cossos policials ha estat present tot el dia, amb escenes de molta tensió.

Una de les imatges més compartides per exemplificar la resistència pacífica ha estat la d'efectius de la Policia Nacional reculant davant d'una multitud de ciutadans que exigien poder votar. Ha estat a Sabadell, al col·legi on havia de votar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.
I en el mateix sentit, a Mont-Roig del Camp han bloquejat l'entrada de la Guàrdia Civil a la localitat.

Les persones grans, protagonistes
El civisme de la votació ha estat destacat pels observadors internacionals i pels mitjans de comunicació de tot el món que cobrien la notícia.

Davant les hores d'espera per poder votar, els ciutadans donaven preferència als votants de més edat. Entre les persones que han votat, Neus Català, supervivent dels camps de concentració nazis de 102 anys.