ANÀLISI

Els riscos que van prendre els polítics

El segon comandament dels Mossos a declarar corrobora les discrepàncies amb el govern de cara a la convocatòria de l'1-O

Enllaç a altres textos de l'autor Joan Rusiñol, cap de Política de Catalunya Ràdio

Joan Rusiñol

Sotscap d'Informatius de Catalunya Ràdio

@joanrusinol
Actualitzat

Un altre comissari dels Mossos revela que van demanar al Govern que aturés el referèndum. I la resposta del govern Puigdemont-Junqueras va ser que no. Emili Quevedo ha explicat que el president de la Generalitat els va dir que tenia un "mandat" que havia de tirar endavant.

De les últimes sessions queda clar que els dirigents independentistes van fer política. Sabien els perills i van prioritzar els acords parlamentaris. A l'hora de prendre la decisió, a un plat de la balança hi tenien el coneixement dels qui organitzaven la votació: la societat civil sobiranista feia anys que assajava en mobilitzacions al carrer. Era una dada important a tenir en compte i que, aquell octubre del 2017, Madrid també coneixia bé. A l'altre plat de la balança, hi havia els avisos dels Mossos.

El relat que s'ha pogut sentir al Suprem permet aclarir dues coses cabdals per a la sentència. La primera, que en un moment determinat, davant la cruïlla irreversible del referèndum, polítics i policies van fer cadascú el seu camí. La seva feina. I la segona, que l'informe de riscos previs de la policia catalana no la va encertar del tot.

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut