23 de setembre: Bellini, Malibran, Duprez i Rossini
Gioachino Rossini va connectar els noms de Vincenzo Bellini, Maria Malibran i Gilbert Duprez. "Els homes clàssics" ens expliquen com aquestes tres figures, que van morir un 23 de setembre, van ser influenciades per la genialitat de Rossini.
23 de setembre: Bellini, Malibran, Duprez i Rossini
Els homes clàssics

23 de setembre: Bellini, Malibran, Duprez i Rossini

Gioachino Rossini va connectar els noms de Vincenzo Bellini, Maria Malibran i Gilbert Duprez. "Els homes clàssics" ens expliquen com aquestes tres figures, que van morir un 23 de setembre, van ser influenciades per la genialitat de Rossini.

Actualitzat

Què tenen en comú Vincenzo Bellini, Maria Malibran i Gilbert Duprez? Aparentment res, però si aprofundim en les seves biografies, la cosa canvia. Tots tres van morir un 23 de setembre i estan molt vinculats amb el compositor Gioachino Rossini. "Els homes clàssics" indaguen en la relació d'aquests personatges i en la influència que van tenir en el món de l'òpera.

Vincenzo Bellini (Catània, 3 de novembre de 1801 – Puteux (França), 23 de setembre de 1835)

Bellini es podria definir com un compositor romàntic, però que hauríem de situar en el "belcanto" italià, aquell moviment que va posar de moda Rossini.

Es considera que Bellini va ser el primer compositor que va presentar un estil propi en l'època de Rossini i, malgrat això, va poder triomfar. La llàstima és que només va viure 33 anys i no va poder acabar de desplegar tot el seu art.

"Norma" és una de les òperes més conegudes de Bellini. En aquest vídeo, en podeu veure un fragment a la Royal Opera House de Londres.

Rossini va aconseguir tant de prestigi que els compositors de la seva època l'havien d'imitar si volien treballar, però aleshores eren considerats uns plagiadors. Si per contra presentaven un estil diferent, no aconseguien l'èxit, perquè el públic volia l'estil "rossinià".

Bellini va desafiar la norma i amb un estil nou va aconseguir triomfar. El mateix Rossini va ajudar-lo a presentar la seva darrera òpera a París, "I puritani", que del 5 al 21 d'octubre podrem veure al Gran Teatre del Liceu.

Maria Malibran (París, 24 de març 1808 – Manchester, 23 de setembre de 1836)

Malibran va ser filla del cantant d'origen espanyol Manuel García, i tota una celebritat en el cant. Quan va arribar a París, no va trigar a cridar l'atenció de G. Rossini, i això li va permetre esdevenir una de les més grans dives del moment.

En aquest video, Cecilia Bartoli canta com Maria Malibran:

Rossini també es va beneficiar del talent de la cantant. Les seves composicions eren tan complexes tècnicament que només Malibran les podia interpretar, una aliança que va fascinar el públic de la capital francesa.

Gilbert Duprez (París, 6 de desembre de 1806 – Poissy (França), 23 de setembre de 1896)

Duprez va ser un tenor especialment dotat per a les notes agudes, però la seva manera de cantar ho va canviar tot. Fins aleshores els coneguts com a do de pit es cantaven en el que avui anomenaríem "veu de falset" (o falsettone en italià), però ell va descobrir la tècnica que permetia cantar-los amb "veu plena", com avui dia. Des d'aleshores, tots els tenors canten els dos amb aquesta tècnica.

Celso Albelo canta en aquest video "La favorita", òpera que Donizetti va compondre perquè Gilbert Duprez pogués cantar els dos de pit:

A Rossini, però, no li va agradar gaire la innovació de Duprez i en sentir-lo per primer cop va assegurar que "semblava un capó degollat". Fins i tot els genis s'equivoquen.

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut