El secret de les patates fregides perfectes
Els Experts

El secret de les patates fregides perfectes

To daurat, meloses per dins i cruixents per fora: les claus per cuinar les millors patates casolanes, segons Laura Conde

Actualitzat
TEMA:
Salut

Els beneficis de la patata són nombrosos. És un aliment ric en carbohidrats, per la qual cosa ens aporta molta energia. A més, un 75% del seu contingut és aigua i és una gran font de potassi. També és rica en vitamina C, vitamina B, àcid fòlic i minerals com el magnesi i el ferro.

 

ABANS, TRIA EL TIPUS DE PATATA IDEAL

Monnalisa

La més venuda i popular; és la patata tot terreny. Serveix per fregir, perquè absorbeix poc oli, i també per coure, perquè no es trenca, i triga a fer-se malbé.

Kennebec

També és molt popular. És una mica més allargada, el que coneixem com a "patata gallega". De fet, la Indicació Geogràfica Protegida Patata de Galícia es refereix a aquest tipus de patata. No absorbeix gaire oli ni aigua, si la fregim o coem, i també és versàtil i tot terreny. És, de fet, una de les patates més atractives d'Europa.
 

Spunta

Ideal per fer purés, per fer al forn i també per a amanides perquè tenen un gust lleugerament mantegós i una bona consistència. Quan es menja freda perd calories perquè el tipus d'índex glucèmic canvia, es tornen d'absorció lenta.
 

Red Pontiac

És la patata vermella clàssica, té una textura lleugerament granulosa i diuen que és la ideal per fer truita de patates.
 

Agra

És una mica més grossa, més ovalada i més irregular. És molt compacta, té poc sucre, pesa, i per tant dona lloc al tipus de patates fregides que volem: toves per dins i cruixents per fora! Aquesta patata evita que quedin farinoses, una textura que és enemiga de les patates fregides.

 

PASSOS A SEGUIR PER FER LES MILLORS PATATES FREGIDES

1- Guarda les patates en un lloc fosc, fresc i sec. Mai a la nevera. Entre 7 i 10 graus és la temperatura ideal, a més o menys temperatura perden les seves propietats. Les pots guardar al balcó en una caixa de fusta amb foradets o en un sac perquè respirin.
 

2- Bull o cou les patates abans de fregir-les, durant uns 4 o 5 minuts. És important que no quedin cuites del tot. Si ho fas al microones, que estiguin senceres i sense pell.
 

3- Un cop cuites o bullides, deixa-les en remull, tallades i pelades durant 15/ 30 minuts. Aquest gest previndrà la formació d'acrilamides, un químic que porten els aliments rics en midó que es fregeixen a altes temperatures, i que està associat al risc de tenir càncer.
 

4- Les patates mai s'han de fregir a més de 170 graus, ni enfornar a més de 195 graus.
 

5- Retirem les patates quan encara no s'hagin torrat, i molt menys cremat. Si alguna part queda cremada, no ens la mengem.

La importància del (doble) fregit

Perquè les nostres patates fregides casolanes quedin estupendes, ens hem d'assegurar que el fregit sigui perfecte, amb paella o fregidora. Per a això, la patata ha d'estar tallada de forma bastant simètrica i ha de quedar totalment submergida en l'oli d'oliva.

Es fa primer un fregit a foc mitjà, perquè la patata es cogui per dins i adquireixi una textura suau i melosa. A continuació, retirem les patates i apugem el foc. Un cop l'oli estigui molt calent, donem un toc final a les patates perquè adquireixin un to daurat i una textura cruixent per fora. Important retirar les patates quan encara no s'hagin torrat, i molt menys cremat. Si queda alguna part cremada, no ens la mengem.
 

 

Acrilamides

Aquesta substància, perjudicial per al nostre cos, es forma en els aliments cuinats a altes temperatures a causa d'una reacció química dels sucres i els aminoàcids. És per això que hem de ser especialment curosos quan cuinem a casa perquè no es disparin les temperatures ni se'ns cremin els aliments!

ARXIVAT A:
Salut Alimentació

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut