James Rhodes, pianista
La portada d'"El matí de Catalunya Ràdio"

Els abusos sexuals: crims silenciats, inassumits per les víctimes i ocults per a la societat

Mònica TerribasActualitzat

Aquest any passat, les denúncies per abusos sexuals a menors van créixer un 68% gràcies al devessall del cas Maristes..., però no són aquestes les xifres reals dels abusos. La majoria no es denuncien. Les víctimes, nenes i nens que tenim a la vora, segur. Els estudis ens diuen que un 23-25% de les nenes més joves de 17 anys en pateixen i un 10-15% dels nens... Ahir al vespre, al Born Centre Cultural, el pianista britànic James Rhodes, gairebé incapaç d'expressar el que sentia, explicava que la música el va salvar, va aturar la seva autodestrucció després de ser un nen violat de petit...

James Rhodes recollia ahir el Premi Fada de Cultura 2017 de la Fundació Vicky Bernadet. Ell és la imatge supervivent d'una epidèmia insuportable. Aquest any, gràcies a la valentia del cas Maristes, s'han incrementat les denúncies d'abusos a menors, però són crims silenciats, inassumits per les víctimes i ocults per a la societat. I no pot ser. Lídia Pujol deia ahir: "L'alienació de la societat sobre això -–tancar els ulls a la realitat– és directament proporcional a la solitud i el desemparament de les víctimes."

De presos condemnats per abusos sexuals a menors, no n'hi ha als nostres centres en proporció amb les xifres que ens diuen els estudis. En parlarem avui amb el conseller de Justícia, Carles Mundó, que serà aquí per parlar del tancament ja definitiu de la Model. Hi ha posat data, 1 de juny del 2017, i nosaltres li demanarem la lletra menuda d'aquest tancament...

Ens cal construir més presons, si podem traslladar els presos de la Model a les que tenim sense haver aixecat les de la Zona Franca?
I aprofitarem per preguntar-li: la justícia catalana està preparada per resistir l'embat de l'Estat si hi ha desconnexió? Què en sap, ell, dels contactes amb el govern espanyol?

Anar al contingut