Eleccions generals 2019

Sondeig de Catalunya Ràdio: El PSOE guanyaria les eleccions, però ni dretes ni esquerres sumarien

La sorpresa la donaria Vox, convertint-se en la tercera força del Congrés. Ciutadans patiria la patacada més sonada, segons l'enquesta de GAD3
TEMA:
Eleccions generals 2019-10N
Pedro Sánchez en un míting durant la campanya electoral (EFE)
Pedro Sánchez en un míting durant la campanya electoral (EFE)

El PSOE tornaria a guanyar les eleccions d'aquest 10 de novembre, però perdria suports, segons l'enquesta que GAD-3 ha fet per a Catalunya Ràdio. El PP seria segona força millorant considerablement els seus resultats. Ciutadans patiria la patacada més sonada: de tercera força cauria fins a la cinquena posició per darrere de Vox i Unides Podem. El partit de Santiago Abascal incrementaria considerablement el nombre d'escons, i es convertiria en el tercer grup de la cambra baixa. Podem i les seves confluències, incloent-hi En Comú Podem, perdrien diputats i el PNB i Bildu mantindrien els seus resultats. Ni dretes ni esquerres sumarien. Catalunya podria ser decisiva per formar un nou govern a Espanya.

El Partit Socialista tornaria a ser la força més votada aquest 10N amb una forquilla d'entre 114 i 119 diputats. Revalidaria la victòria, però perdria suports, ja que, a les eleccions de l'abril, va aconseguir 123 escons.

El PP es mantindria com el segon grup de l'hemicicle i milloraria resultats, passant de 66 a una forquilla d'entre 85 i 90 diputats.

La sorpresa la donaria Vox amb un increment considerable d'escons. A les eleccions de l'abril, Vox va obtenir 24 diputats. Segons l'enquesta de GAD3, podrien sumar entre 56 i 59 representants.

El segon titular del sondeig seria el descens en picat de Ciutadans. Obtindria entre 14 i 15 diputats dels 57 que tenia ara al Congrés. Això relegaria la formació d'Albert Rivera a la cinquena posició després de perdre més de 40 seients.

Unides Podem passaria dels 42 representants actuals a una forquilla d'entre 30 i 34 escons. Part d'aquesta disminució podria explicar-se per la irrupció de Més País. El partit d'Íñigo Errejón s'estrenaria a la cambra baixa amb 3 representants.

El PNB i Bildu revalidarien els resultats de les passades eleccions obtenint entre 6-7 i 3-4 escons respectivament. Navarra Suma i Coalició Canària igualaria resultats amb 1 o 2 escons. Terol Existeix entraria al Congrés amb un representant.

Les quartes eleccions en quatre anys

A les passades eleccions del 28 d'abril del 2019, la participació va ser del 72%. El PSOE va ser la força amb més escons, aconseguint-ne 123. En segona posició va quedar el PP amb 66 representants, Ciutadans amb 57 diputats i Podem amb 42. Vox aconseguia entrar al Congrés amb 24 diputats.

La impossibilitat de formar govern va obligar a convocar els comicis d'aquest 10 de novembre, els quarts en quatre anys i amb dues repeticions electorals consecutives.

La primera d'aquestes repeticions electoral es va produir el desembre del 2015 amb Mariano Rajoy. El PP venia d'una contundent majoria absoluta, però l'aparició de dos partits nous -Ciutadans i Podem- va alterar l'escenari polític i va fragmentar la tria dels electors, fent més difícil la formació de majories.

La repetició electoral es va produir el juny del 2016. El resultat va ser un retrocés històric del PP i del PSOE, i una entrada fulgurant de Podem i Ciutadans a la cambra baixa, amb 71 i 32 diputats respectivament.

ARXIVAT A:
Eleccions generals 2019-10N

NOTÍCIES RELACIONADES