Eleccions generals 2019

Sondeig de Catalunya Ràdio: ERC tornaria a guanyar les eleccions a Catalunya

El PSC es mantindria en segona posició, la CUP aconseguiria entrar al Congrés, Catalunya En Comú i Ciutadans baixarien, JxCat es mantindria, el PP es refaria lleugerament i Vox milloraria els resultats
TEMA:
Eleccions generals 2019-10N
El cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, durant el míting electoral del partit a l'Hospitalet de Llobregat
El cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, durant el míting electoral del partit a l'Hospitalet de Llobregat

Esquerra Republicana de Catalunya revalidaria la victòria i, per segona vegada, guanyaria les eleccions generals a Catalunya. Segons el sondeig de Catalunya Ràdio, els republicans traurien entre 13 i 14 diputats, és a dir, entre un i dos menys que el 28A.

El PSC obtindria entre 12 i 13 escons i, per tant, es mantindria igual o en sumaria un. Junts per Catalunya mantindria els 7 diputats o en podria perdre un i situar-se en 6. En Comú Podem obtindria entre 5 i 7 escons i mantenir-se igual o perdre'n fins a dos. La CUP entraria per primera vegada al Congrés amb una forquilla d'entre 3 i 4 escons. El PP recuperaria un diputat i passaria a tenir-ne 2 en total. Ciutadans en trauria també 2, i en perdria 3 comparat amb l'última convocatòria electoral. Pel que fa a Vox, se situaria en 2 diputats, és a dir, en sumaria un més que el 28A.

 

 

El sondeig per circumpscripcions

A Barcelona tornaria a guanyar el PSC amb 8 o 9  escons, per una mínima diferència de diputats per davant d'ERC, com al passat abril. Esquerra a Barcelona n'aconseguiria entre 7 i 8. Els comuns tornarien a treure els seus millors resultats a la provincia de Barcelona, amb 4 o 5  diputats.  Ciutadans, PP i VOX resistirien només en aquesta circumscripció amb dos diputats cada un d'ells. L'increment de la CUP també és fonamentalment a Barcelona, on aconseguiria 2 o 3  diputats. 

A Girona i Lleida, ERC guanyaria a les dues circumscripcions, i la CUP en trauria 1 a Girona. 

A Tarragona empat tècnic entre el PSC i ERC, amb dos diputats cada un. En aquesta circunscripció Ciutadans perdria el diputat que va obtenir fa 7 mesos mentre que els comuns mantindrien el seu, igual que Junts per Catalunya.

 

Catalunya tria 48 diputats i 16 senadors

A Catalunya, 5.600.000 persones estan cridades a les urnes i poden votar els representats a les Corts Generals els pròxims quatre anys. De les urnes en sortiran els 48 diputats al Congrés i els 16 senadors que s'elegeixen a Catalunya.

Per províncies, 32 diputats a Barcelona; 6 a Girona i a Tarragona, i 4 a Lleida. I de senadors se'n trien 4 per província.

 

Els resultats del 28A a Catalunya

El 28 d'abril, Esquerra Republicana va guanyar per primera vegada unes eleccions generals i va aconseguir 15 diputats, sis més que en els comicis anteriors. El color groc va dominar el mapa de Catalunya i la formació es va imposar en prop de 750 municipis, entre els quals, 3 de les 4 capitals catalanes: Barcelona, Girona i Lleida.

El segon lloc el va ocupar el PSC, que va obtenir 12 diputats, cinc més que en les anteriors eleccions i va guanyar en 90 poblacions, com Tarragona, l'Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Mataró, Cornellà, Terrassa o Salou.

En Comú Podem va quedar diluït i no va aconseguir imposar-se en cap municipi, com sí que havia fet en les eleccions anteriors del 2015 i 2016, i va treure 7 diputats, cinc menys que en les últimes eleccions. Els mateixos diputats que va treure Junts per Catalunya, que va guanyar a més d'un centenar de localitats, com Besalú o el Port de la Selva.

Ciutadans es va situar en cinquena posició, va mantenir els 5 diputats i es va imposar a dos municipis: Vilamalla, a l'Alt Empordà, i Arres, a la Vall d'Aran. El Partit Popular en va perdre 5 i es va quedar amb 1 diputat i Vox va treure 1 escó.

Pel que fa a les dades de participació, el 28A a Catalunya va ser del 74.57%.

 

ARXIVAT A:
Eleccions generals 2019-10N