El suplement

La misteriosa relació del coronavirus amb el món animal

Els científics busquen l'organisme intermediari que ha permès a la Covid-19 saltar del ratpenat a l'ésser humà
Pau Bartrolí Claramunt
TEMA:
Coronavirus
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
imatge

"La Covid-19 s'ha creat en un laboratori xinès de Wuhan." Segurament has sentit aquesta frase més d'una vegada aquest confinament. Aquests dies ha circulat amb força en boca de veïns, coneguts, amics. S'ha repetit en xarxes socials, en tertúlies de ràdio i televisió i, fins i tot, l'hem vist sortir de la boca del president dels Estats Units, Donald Trump, contradient els mateixos serveis d'intel·ligència nord-americans. I és que les teories de la conspiració que envolten l'origen de la Covid-19 continuen seduint, per molt que la comunitat científica es posi les mans al cap cada vegada que les sent.

La viròloga i investigadora del grup internacional de l'OMS sobre models animals de Covid, Júlia Vergara-Alert, es mostra convençuda que el virus té un origen animal.

"Com a científics creiem en les evidències científiques, i tenim clares evidències que s'han trobat virus molt similars, i parlo de percentatges de 96-99%, en el ratpenat. També és veritat que l'estem culpabilitzant de tot i el ratpenat és molt important a nivell ecològic, no l'hem de demonitzar. El que sí que creiem és que hi ha d'haver un hoste intermediari."

En biologia, l'hoste intermediari és aquell organisme que alberga un altre organisme durant un període de transició. És a dir, els investigadors estan buscant l'organisme que serveix a la Covid-19 per desenvolupar-se abans de saltar a l'ésser humà.

 

 

Com salta el coronavirus d'un ratpenat a un humà?

Vergara-Alert destaca que el procés pot comportar un llarg període de temps.

"Pot ser que faci mesos o, fins i tot, anys que el virus estava intentant adaptar-se. Moltes vegades els virus no tenen èxit i no evolucionen, fins que arriba alguna petita mutació que els permet passar d'una espècie a una altra."

Per saber el camí que ha seguit el virus, cal fer estudis retrospectius fins a trobar l'organisme que va acollir la Covid després del ratpenat. Per esbrinar-ho, s'estan duent a terme estudis amb diferents animals.

"Nosaltres vam treure un cas de gats positius. El que s'està veient és que aquesta zoonosis és reversa. O sigui, els gats d'aquí o algun gos que ha sortit infectat a Hong Kong són les víctimes. Nosaltres els hi estem passant a ells. També s'està veient que els porcs i els pollastres no ens ho poden transmetre."

 

El dromedari ens infecta d'un coronavirus conegut

Vergar-Alert és bona coneixedora d'una altra malaltia infecciosa causada per un virus de la família del coronavirus: la síndrome respiratòria de l'Orient Mitjà (MERS), detectada a Jordània el 2012.

"En aquest cas, se sap que l'hoste intermediari són els dromedaris. Hem treballat amb dromedaris, alpaques i llames, que són camèlids també. Aquí la importància és que la transmissió persona a persona hi és, però no és tan eficaç. Per tant, la nostra diana és desenvolupar una vacuna per vacunar els animals i així aconseguim bloquejar aquesta transmissió."

 

La vacuna de la Covid s'haurà de provar en animals

Júlia Vergara-Alert forma par del grup que ha creat l'OMS per trobar l'espècie animal que reprodueixi la malaltia de manera més similar als humans. L'objectiu és poder estudiar fàrmacs, tractaments i vacunes.

"A vegades el model animal és el mateix que ens pot passar la malaltia, però no sempre és així. Un dels models animals per excel·lència és el ratolí, i en molts casos no és el portador. Quan desenvolupem una vacuna, sempre per provar la seguretat, hem de fer el pas a nivell animal."

Vergara-Alert insisteix que gran part del problema no són tant els animals, sinó les accions que fem les persones en els nínxols ecològics d'aquests animals i com convivim amb ells.

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut