La lluita de les dones al futbol
L'activista feminista amb el sobrenom de Netty Honeyball va fundar el primer club femení, el British Ladies Football Club
La lluita de les dones al futbol
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El suplement

La lluita de les dones al futbol

L'activista feminista amb el sobrenom de Netty Honeyball va fundar el primer club femení, el British Ladies Football Club

Actualitzat

L'origen del futbol és al Regne Unit. Hi havia un joc de pilota que jugaven els nois de Londres que es va popularitzar al segle XII, però que va ser prohibit pel mateix rei Eduard II perquè era un joc violent. Hi participaven un nombre il·limitat de jugadors, les dones el tenien expressament prohibit des de l'inici i provocava molta animadversió entre els grups rivals.

El rei el va prohibir, sobretot, perquè era considerat una pèrdua de temps. Eduard II volia que els joves practiquessin l'arqueria o l'equitació perquè creia que eren esports més útils en cas de guerra contra enemics. Jugar a pilota no servia per a res a ulls de l'interès del regne. Tot i les prohibicions reials, el futbol masculí es va seguir jugant a tot Anglaterra, es van posar unes regles comunes en l'anomenat Codi de Cambridge i el 1864 va fundar-se la Football Association.

La popularitat del futbol dins del Regne Unit està lligat als equips que es feien entre els treballadors de les fàbriques. És a dir, que el futbol actual és també fill de la Revolució Industrial, feta pels britànics.

 

Les dones també volen jugar

El primer partit de futbol femení oficial es va jugar a Londres, al barri de Crouch End, l'any 1895, després d'una dècada amb petites incursions a escala local. És curiós perquè, com que els partits eren molt violents, una part del feminisme incipient volia acabar amb el futbol de totes totes. En canvi, un altre sector volia incorporar-s'hi.

Va ser una lluitadora pels drets de la dona, Netty Honeyball, la que va fundar el primer club femení, el British Ladies Football Club. Eren dones de classe mitjana. Va publicar un anunci a la premsa de Londres demanant voluntàries per al seu equip. Però alerta, era tan mal vist per bona part de la societat benestant que fins avui no sabem quin nom real tenia aquesta pionera del futbol i del feminisme. Honeyball en anglès vol dir pilota de mel, no és el seu nom real.

La Primera Guerra Mundial va ser clau per l'extensió del futbol entre les dones. Molts homes van ser reclutats per l'exèrcit britànic i les dones van començar a anar massivament a les fàbriques. Els equips de futbol de les fàbriques es van feminitzar. I va convertir-se en un esport molt popular, també entre el públic. Però l'Associació de Futbol les va boicotejar. No volien que, literalment, embrutessin el joc dels homes.

 

"Spanish Girl", el primer equip català

L'any 1914 es va fundar el primer club femení a Catalunya -que era també el primer d'Espanya- es deia Spanish Girl. El van crear dues noies barcelonines, amb l'ajuda d'un jugador britànic del Barça de l'època, Jack Greenwell. Doncs la crònica de la premsa del moment va publicar això:

"Aquesta primera actuació de la dona en el viril futbol no ens satisfà, no només pel seu poc aspecte esportiu, sinó també perquè a les descendents de la mare Eva les obliga a adoptar tan poc adequades com antiestètiques posicions que eliminen la gràcia femenina."

Malgrat tot, les futbolistes de l'Spanish Girl van continuar jugant. Fins a la guerra. Després, durant el franquisme, el futbol femení es va convertir en gairebé clandestí. Ni parlar-ne de jugar en públic ni en competicions oficials. En tot cas, en algun pati d'alguna escola. Però la feminitat que s'ensenyava a les escoles franquistes no passava en cap cas pel futbol.

No va ser fins als anys 60 que el futbol femení va ressorgir, però encara sense competicions organitzades. En part, va ser gràcies als grups escoltes i els caus parroquials i infantils que el futbol es va estendre en les noies. I curiosament el primer equip també es va formar a partir d'un anunci al diari publicat per Inmaculada Cabecerán, que va aconseguir ajuntar noies per fer un equip, el FC Barcelona, que va jugar un primer partit benèfic contra la Unió Esportiva Centelles al Camp Nou el desembre de 1970.

L'any següent ja es va disputar el primer Campionat de Catalunya, amb 14 equips. Malgrat tot, continuaven criticant-les, des de la premsa fins als principals comentaristes esportius... Per sort, l'avantatge que tindrem a partir d'ara és que si es normalitza el futbol jugat per a dones guanyarem el doble de futbol, d'espectacle i de competició...

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut