El món avui, segons Guillem Anglada-Escudé, un dels cervells més influents del planeta
L'astrofísic Guillem Anglada (ACN)
El suplement

El món, segons Guillem Anglada-Escudé: "Crec que hi ha extraterrestres, però no els que ens imaginem"

Després d'anys d'investigació a Londres i convertit en un referent de la ciència, l'astrofísic català torna a casa i ens fa un retrat afilat i inspirador de la realitat

Actualitzat
TEMA:
Ciència

Guillem Anglada-Escudé es consdiera, segons la revista Time, una de les 100 persones més influents del món. Amb el seu equip va descobrir l'exoplaneta més proper a la Terra que coneixem on hi podria haver vida: Proxima b.

Roger Escapa parla amb ell a la seva tornada de Londres, on va marxar per poder investigar ara fa més de deu anys, i des d'on ha vist en la distància la decadència de la vida científica a casa nostra i la pandèmia que ha sacsejat el món. Ens ha deixat algunes reflexions, com sempre inquietants i inspiradores, que ens faran pensar llargament.

1. Per què marxen els científics catalans?

"Proxima B es podria haver descobert des de Catalunya"

"Torno perquè no només és l'èxit o la feina. Et vols llevar cada dia per contribuir a la ciència i a una societat millor si al teu entorn veus que la gent està més o menys feliç, al món anglosaxó la gent està obsessionada amb temes professionals  i aquí el tema personal es porta molt millor"  

"No tindria problemes per trobar feina fora, però continuo tenint un contracte en precari, et puc ensenyar el dia que caduca"

"No és dolent que la gent surti i es passegi, però quan el flux només va en una direcció i no se'n porta cap dels bons d'altres llocs, aleshores, tenim un problema greu"

"Aquí tenim un problema de legislació de com es pot contractar o no professorat, entenc que els votants hem de tenir en compte que som precaris perquè ja ens està bé ser-ho, i afectat tos els sectors"

"Hem de canviar el xip i no esperar que els polítics ho facin, ells son la punta de llança del que tots pensem. Els canvis legislatius poden començar ara"

El món avui, segons Guillem Anglada-Escudé, un dels cervells més influents del planeta

2. Els polítics i els científics

"La ciència no és més que l'experiència bàsica, l'electricista sap de les avaries, i l'economista d'economia, i l'epidemiòleg hi ha dedicat anys... és l'experiència acumulada en molts anys"

"Els científics són els experts en temes i se'ls ha de consultar perquè els polítics no son infinitament savis i quan entenguem això farem un pas més endavant, hi ha països que ja ho han entès fa anys"


"El polític és bon polític si s'assessora bé, n'hi ha que es pensen que són Winston Churchil"

3. La vida extraterrestre

"Un exoplaneta és un planeta que està fora del sistema solar, que orbita una estrella que no és el sol, i Proxima b n'és un, a més és un planeta amb característiques molt similars a la Terra, i ens ha tocat la loteria, perquè en la propera dècada podríem saber si hi ha proves de vida"

"Crec que hi ha extraterrestres, però no els que ens imaginem... és una qüestió, de fet, en aquest moment perquè no tinc l'evidència científica. És una extrapolació que fem."

"Tot ens indica que 'hauria de poder haver-hi vida més enllà de la Terra' si no n'hi ha és que alguna cosa se'ns està escapant"

"M'imagino una vida molt bàsica, microscòpica, semblant als bacteris, a les algues... Com ha estat durant milions d'anys al nostre planeta"

El món avui, segons Guillem Anglada-Escudé, un dels cervells més influents del planeta

4. Els humans tenen alternativa a la Terra?

"No hi ha planeta B"

"Hem de cuidar el planeta que ens queda, i hem de veure que únic i preciós que és el nostre, i les condicions de vida que sustenten la vida a la Terra"

"En les dues properes dècades la nova revolució serà iniciar la nova economia a l'espai i des de l'espai,  és a dir no anar a la lluna només per agafar mostres, sinó  començar a manufacturar des de la Lluna, o posar una base científica"

"Hi ha milionaris que volen enviar sondes i anar provant coses, però de les moltes coses que es proven només algunes funcionen. Mai criticaré una iniciativa que té visió i que pot portar a una iniciativa important"

5. L'extinció de l'espècie humana

"La vida a la Terra està condemnada a extingir-se tal com la coneixem, el planeta canvia contínuament"

"És probable que nosaltres ens anem extingint abans com a civilització, a poc a poc. Tinc la sensació que estem com al final de l'imperi romà, quan començaven a col·lapsar i anaven passant coses cada cop més greus"

"Estàvem amb el canvi climàtic, abans de començar la pandèmia,  i que no ha marxat,  tenim problemes geopolítics, les fake news, el trumpisme tenim tot de coses,  símptomes que les coses no van bé"

"La gràcia és que ara tenim informació, perspectiva i educació, i  haurem de poder reaccionar i hauríem de fer-ho en les properes dues dècades  i el que ens dona la ciència i la història és la capacitat d'actuar com a espècie i no com a individus, i decidir col·lectivament"

"Hauríem de poder solucionar-ho entre tots, tenim la possibilitat de fer-ho però no necessàriament podrem, no les tinc totes perquè em fa dubtar la velocitat a què hem reaccionat amb la pandèmia i per què la gent que mana no necessàriament es mouen pel bé comú, sinó que hi ha molta història que no acaba d'estar clara i hauria d'estar regulat, i qualificada la gent que ostenta el poder.

"El líder s'ha d'adonar que és l'expert qui  t'ajudarà a resoldre els problemes i no la idea brillant de quan et llevis"

"Amb l'any que hem viscut, i amb la posada en valor de la pandèmia, s'han de fer canvis, a veure si així ens hem adonat i esperem que els pròxims 2 o 3 anys les coses canviïn"

El món avui, segons Guillem Anglada-Escudé, un dels cervells més influents del planeta

6. Intel·ligència Artificial (IA)

"Elon Musk  té molts diners i no en necessita més, vol fer servir els calés per als seus objectius, li tinc molt respecte, potser sí que sembla excèntric, però si et seguissin a tu les 24 h del dia potser també trobarien excentricitats. Ha demostrat diverses vegades que no s'equivocava"

"Encoratjo els oients a si estan fent alguna cosa repetitva, ara que podem estar a casa i tenim temps, vegin com podrien muntar el negoci incorporant IA, sistemes experts que et permeten fer el que fas amb menys recursos"

"Pel canvi climàtic hem d'aprendre a fer una mica menys amb menys i en aquest sentit la IA ens ajuda"

"La IA no ens ha de fer por, no farà res que la persona que el programa no hagi pensat"

"És com a la Revolució Industrial, tindrem més temps lliure, perquè les maquines ens alliberen. No haurem de treballar 40 hores, sinó 20 hores a la setmana, si obtenim el salari universal i vivim amb menys, tindrem  temps, s'hauria de poder fer, però hem de votar a qui hem de votar"

ARXIVAT A:
Ciència

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut