Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El suplement

Com es forma un arc de Sant Martí?

A "La Terra és plana", l'espai del divulgador científic Joan Anton Català a "El suplement", expliquen les deu preguntes clau sobre aquest fenomen fascinant

Actualitzat
TEMA:
Ciència

Necessitem diversos components perquè es formi un arc de Sant Martí: gotes d'aigua a l'atmosfera (pluja per exemple), el Sol (en realitat, una font de llum com després veurem, no cal que sigui el Sol), i un observador, ja que sense observador no hi ha arc de Sant Martí. Hi ha 10 coses que has de saber per entendre com es forma un bon arc de Sant Martí? Joan Anton Català respon.

1. Què és primer, els colors o l'arc de Sant Martí?

La llum blanca en realitat està composta de diferents colors. Cadascun d'ells refracta de forma un xic diferent. És el que fa un prisma: descompon els components de color de la llum. Això és possible gràcies al fet que cada color es desvia de forma lleugeríssima diferent per la gota d'aigua contra la qual incideix.

Com es forma un arc de Sant Martí?
(Pixabay)

2. Com afecta la posició del Sol?

Ha d'estar en una posició molt concreta. El Sol ha d'estar situat al darrere de l'observador i la pluja, al davant. Com que hem dit que les gotes d'aigua fan com de mirall, perquè la llum rebotada arribi als nostres ulls és necessari que vingui del darrere nostre, reboti al davant i entri pels nostres ulls. A més, el Sol ha d'estar a una alçada determinada sobre l'horitzó. Per què? La llum surt desviada (refractada) de les gotes d'aigua i cada color ho fa en trajectòria un xic diferent. El color vermell surt de la gota d'aigua en un angle aproximat de 42 graus, i el color blau, en 40 graus. Això vol dir que perquè puguem veure un arc de Sant Martí el Sol al darrere nostre no pot estar més elevat que 42 graus! Si ho està, la llum rebotada per les gotes d'aigua "passarà" per sobre nostre, no arribarà als nostres ulls i no veurem arc de Sant Martí.

3. Hi ha un moment ideal per veure un arc de Sant Martí?

Com més baix estigui el Sol, més tros d'arc de Sant Martí veurem i més alt en el cel el veurem. Per aquest motiu, els capvespres i matinades són els moments ideals. A l'hivern o quan fa molt fred és molt més difícil veure arcs de Sant Martí, simplement perquè les gotes d'aigua es congelen.

Què és la llum?
 

4, Per què el veiem sempre semicircular?

El veiem semicircular perquè l'horitzó ens tapa la part de sota del cercle. Però des d'un avió el podríem veure totalment circular.

Joan Anton Català: "Dos observadors, un al costat de l'altre, estan veient dos arcs de Sant Martí diferents!"

5. Per què l'ordre dels colors, en principi, sempre és el mateix?

La llum vermella sempre és a l'exterior de l'arc de Sant Martí i la blava, a la part interior. Això és conseqüència del que acabem d'explicar... de com els diferents colors surten en angles diferents.

6. Per què de vegades es veuen dos arcs de Sant Martí junts?

De vegades, es produeixen dos rebots dins les gotes d'aigua, i és quan podem veure arcs de Sant Martí dobles, un envoltant l'altre.

7. Tots els Arcs de Sant Martí són iguals?

No. Com que les gotes d'aigua de la pluja són per tot arreu, la llum surt rebotada de molts llocs del cel alhora. Però una persona només veu l'arc de Sant Martí que genera el seu cervell amb la llum que entra directament als seus ulls. Això vol dir que dos observadors, un al costat de l'altre, estan veient dos arcs de Sant Martí diferents! O, el que és el mateix, que si et mous uns centímetres al costat estàs ja observant un altre arc de Sant Martí (la llum que t'arriba als ulls és diferent de la que t'arribava fa una estona).

8. Sense observador no hi ha arc de Sant Martí?

Efectivament, perquè no és cap objecte. És un efecte òptic que necessita uns ulls i un cervell per a transformar-se en imatge. A les fotografies, la càmera lògicament fa d'ull i de cervell.

9. Com es creen els arcs de Sant Martí que no són al cel?

Tots hem vist un arc de Sant Martí generat, per exemple, per l'aigua d'un salt d'aigua. El principi físic és el mateix: llum ubicada al darrere nostre que rebota contra les gotetes d'aigua que genera el salt. També se'n produeixen al costat d'una font, etc.

10. Al final de l'arc de Sant Martí hi ha or com diuen les llegendes?

Segons la cultura celta, hi ha una olla amb monedes d'or sota l'arc de Sant Martí. El guarda un gnom. En canvi, pels pobles eslaus mirar la base d'un arc de Sant Martí portava mala sort i fins i tot la mort. Pels aborígens australians, el creador va adoptar la forma d'una serp i és el que veiem en el cel com a arc de Sant Martí. A la cultura birmana, un arc de Sant Martí es podia menjar les criatures. Alguns pobles d'Àfrica temen també l'arc de Sant Martí i fan sons amb bastons per allunyar-lo. Pels iroquians, els animals que van desafiar els deus van pujar per l'arc de Sant Martí per intentar arribar al cel, però quan l'arc va desaparèixer els animals van quedar atrapats al cel formant constel·lacions.

ARXIVAT A:
Ciència

NOTÍCIES RELACIONADES

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut