Com era Albert Einstein?
El divulgador científic Joan Anton Català ens confirma o desmenteix alguns dels mites sobre la personalitat del geni
Com era Albert Einstein?
Com era Albert Einstein?
Albert Einstein tocant el violí
El suplement

Com era Albert Einstein?

El divulgador científic Joan Anton Català ens confirma o desmenteix alguns dels mites sobre la personalitat del geni

Actualitzat
TEMA:
Ciència

Egocèntric, antibel·licista, mal estudiant...La majoria coneixem Einstein sobretot per la teoria de la relativitat, però què hi ha més enllà dels seus descobriments i prediccions? Què hi ha de cert i quines llegendes urbanes circulen al voltant del científic? Mirem de treure'n l'entrellat amb Joan Anton Català divulgador científic i expert en astronomia d'El suplement.

Albert Einstein

"I què passaria sí"?

El cervell d'Albert Einstein arribava a conclusions sorprenents gràcies a un mètode que va inventar ell mateix. Segons Joan Anton Català, Einstein és el creador dels anomenats "experiments mentals", és a dir, va ser el pare d'un mètode que no vol res més que un cap que raoni a la perfecció, paper i llapis. Consisteix a fer-se la pregunta per anar estirant i el fil i arribar, per exemple, a la teoria de la relativitat. Dit així sembla fàcil, oi? Només algú amb una ment tan privilegiada i alhora amb una gran autoconfiança podria haver arribat fins on ho va fer Eistein. També és sabut que tenia un gran ego, i això li va anar de meravella perquè estava decidit a anar fent les seves prediccions i que fossin els altres qui ho comprovessin. Algunes de les seves prediccions van ser tan increïbles que ni ell mateix se les creia, afirma Català. En alemany es van anomenar "Gedankenexperiment", i molt després també els empraria Stephen Hawking a la seva manera.
 

Einsten era mal estudiant?

El 14 de març del 1879 naixia Albert Einstein, a qui la ciència i l'astronomia li deu anys d'història i reconeixement, i alguns dels descobriments més importants. Per alguna nota biogràfica, sembla que el seu desenvolupament intel·lectual va ser una mica més lent del que és habitual i no va començar a parlar fins als dos anys. Va ser un estudiant mediocre, tot i que l'apassionava la ciència i també la música, en concret el violí. Què li passava? Pel que ha descobert Joan Anton Català, l'avorrien les regles estrictes i la forma d'ensenyament de l'època.

"Als 15 anys, un professor molt visionari, Dr. Joseph Degenhart, li va dir que no arribaria a fer res a la vida, i que la seva sola presència a la classe minava el respecte que s'havia de tenir cap als altres."

I encara hi ha més aventures del jovenet Einstein. Als 16 anys va intentar entrar a l'Escola Politècnica de Zuric, a Suïssa, sense haver completat el batxillerat, cosa que l'obligava a passar un examen d'admissió. Però el va suspendre i no el van admetre. En què va punxar? En zoologia, botànica i llengua francesa. Ho va aconseguir un parell d'anys més tard, quan ja tenia el títol de batxillerat. En aquell moment, va renunciar a la ciutadania alemanya per evitar el servei militar i va demanar la suïssa.

Albert Einstein
Albert Einstein (Pixabay)

La primera feina d'Einstein

Després dels seus estudis, va passar a treballar en una oficina de patents, era un lloc molt ben pagat i poc exigent per a les enormes capacitats d'Einstein. La seva feina era revisar invents, comprovar-ne l'originalitat, i documentar la patent. Català afirma que va ser justament aquella feina la que va permetre al científic arribar fins on va arribar.

"Ell deia: 8 hores de feina, 8 hores per pensar i desenvolupar les idees científiques, i 8 hores per dormir."


Va ser justament treballant a l'oficina de patents que Einstein va començar a estudiar teòricament un efecte que feia temps que s'havia observat: quan la llum incidia sobre certs metalls, es produïen corrents elèctrics. Einstein, fent ús de la incipient i encara poc madura mecànica quàntica, va aconseguir explicar per què passava. Això seria el fonament de les famoses cèl·lules fotoelèctriques i després de molts equips, per exemple, les màquines de fotos digitals. Aquest estudi li va valer el Premi Nobel de Física de l'any 1921.
 

Es considerava el pare de la bomba nuclear?

És poc conegut el seu costat antibel·licista, Einstein també era un home molt pacifista... Sempre va defensar públicament l'antiviolència. Va emigrar als EUA amb la pujada del nazisme, l'any 1933. Va ser un jueu actiu, i fins i tot va ser proposat a ocupar la presidència d'Israel l'any 1952.

En començar la Segona Guerra Mundial, va advertir a Roosevelt que els nazis estaven construint una arma nuclear, i això va ajudar perquè els EUA s'avancessin. En molts llocs es va anomenar Einstein el "pare de la bomba nuclear", però ell sempre es va oposar al seu ús, i aquesta denominació sembla que el va mortificar sempre. Durant els seus darrers anys, va impulsar un moviment científic per oposar-se a l'ús de les armes nuclears.

E=mc²

Una de les seves equacions més famoses diu que massa i energia són dues cares de la mateixa moneda. També arriba al sorprenent resultat que el temps transcorre diferent segons el moviment relatiu. És a dir, dos rellotges ubicats en naus que es moguin molt ràpidament una respecte d'altra mesuraran el temps a ritme diferent. I també que les longituds es veuen afectades igualment per la velocitat, i dos observadors que es moguin a gran velocitat, un respecte de l'altre, no es posaran d'acord si intenten mesurar la longitud d'un objecte.

Pissarra amb teoria relativitat
Pissarra amb teoria relativitat

Com funciona la gravetat?

L'any 1925 Einstein presenta la que és, sens dubte, la seva gran teoria. Ens acaba explicant com funciona la gravetat, que deixa de ser una força, com deia Newton, i passa a ser una deformació de l'espai-temps com en una tela elàstica. Hi arriba amb un raonament purament teòric, sense cap indicació experimental de ningú. I ho fa a partir, novament, d'una mena de suposició: que els efectes que nota un objecte sotmès a la gravetat són idèntics als que notaria si s'estigués movent acceleradament. En altres paraules, i emprant un exemple: una persona que estigués dins una nau tancada, sense finestres, i movent-se amb una acceleració igual a la gravetat de la Terra, no podria saber si en realitat s'està movent o simplement està immòbil sobre la superfície del planeta.
 

Va donar el cos a la ciència?

Einstein va morir a Princeton, als 76 anys. Segons Joan Anton Català, no es van respectar les seves voluntats ja que, sense cap mena de permís, el patòleg que li va practicar l'autòpsia li va extraure el cervell perquè fos analitzat. Einstein havia deixat escrit en testament que volia ser incinerat, no estudiat.

ARXIVAT A:
Ciència

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut