Joan Botta, subdirector d'"El suplement" de Catalunya Ràdio
Joan Botta, subdirector d'"El suplement" de Catalunya Ràdio

"El suplement" dona el tret de sortida de La Marató

Aquest diumenge, el programa "El suplement" donarà el tret de sortida de La Marató dedicada a trencar els murs que envolten la salut mental. Set hores que tindran continuació, al llarg de tot el dia, amb programes especials a Catalunya Ràdio

Actualitzat

Un any més, La Marató començarà aquest diumenge a "El suplement" a les 8.00 del matí, aquest cop amb Joan Botta al capdavant, subdirector del programa, que substitueix Roger Escapa durant unes setmanes. Seran set hores de ràdio plenes d'històries personals, entrevistes a experts i connexions amb el territori que posaran el focus en la salut mental.

Una Marató radiofònica capitanejada per Joan Botta, que explicarà com es viuen els minuts previs a l'inici del programa de televisió, connectant en directe amb dues de les presentadores, Raquel Sans i Lídia Heredia. També conversarà amb la presidenta en funcions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach, per conèixer quina valoració en fa.

Al llarg del programa coneixerem de prop què són i, sobretot, com són els trastorns de la conducta alimentària, els trastorns límit de la personalitat, l'esquizofrènia o els trastorns obsessius compulsius. Això, amb l'ajuda de persones que hi conviuen i de veus expertes que coneixen aquests casos i les tècniques per tractar-los i seguir-ne el desenvolupament.

El programa comptarà amb la participació del conseller de Salut, Josep M. Argimon, i de la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, els responsables de dues de les àrees que treballen més directament en polítiques vinculades a la salut mental.

També hi haurà les valoracions del director de Catalunya Ràdio i dels mitjans digitals de la CCMA, Saül Gordillo, a partir de les 10.00, i a les 12.00 el director de TV3, Vicent Sanchis, i el director de la Fundació La Marató de TV3, Lluís Bernabé, intervindran en una taula sobre els 30 anys d'aquest cita solidaria.

Com cada any, durant el programa especial d'"El suplement" dedicat a La Marató, la cultura tindrà un protagonisme específic. Les germanes Clara i Ariadna Peya presentaran "Suite TOC núm. 6", un espectacle que parla sobre el TOC i les seves conseqüències. La llibretera i crítica literària Marina Porras, juntament amb la periodista Marta Ferrer, exploraran com s'ha tractat la salut mental en pel·lícules, sèries i llibres. I, per últim, entrevistarà Alfred Garcia un dels artistes que interpreta una de les cançons de l'edició d'enguany del disc de La Marató. Tot plegat, en una edició especial de La Marató, que celebra 30 anys de solidaritat i compromís social.

Abans, l'espai "L'ofici d'educar" Elisabet Pedrosa, que acaba d'obtenir el Premi Marta Mata, parlarà de la salut mental de la petita infància i de com els ha impactat la pandèmia, en una època de la vida en què es construeixen els pilars de la salut mental. Amb Aina Cabau, educadora infantil; Alícia Àlvarez, directora assistencial de la Unitat de Trauma, Crisis i Conflictes de la Universitat de Autònoma de Barcelona (UTCCB);

Núria Beà, pediatra del Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) de Gràcia, de la Fundació Eulàlia Torras de Beà; Marta Cristià, mare de dues criatures de 4 i 5 anys, que ens explica com creu que la pandèmia ha afectat els seus fills; Carol Aranda, mestra de cicle infantil de l'Escola Catalunya de Sant Cugat del Vallès, i Anna Castro, de la Coordinadora d'Escoles Bressol de Catalunya.

Tot Catalunya Ràdio amb La Marató

Diumenge, el programa "Un restaurant caníbal a Berlín", amb Paula Molés, se centrarà en l'alimentació com a eina per ajudar els pacients. Així, a l'Hospital Psiquiàtric Mare de Déu de la Mercè, de Barcelona, fan un taller de cuina per ajudar a recuperar-se les persones que pateixen trastorns mentals greus, com ara esquizofrènia, bipolaritat o depressió profunda. Parlaran amb Anna Serra, psicòloga de l'hospital, i també amb Emma Gallardo, auxiliar de clínica, i dues de les assistents al taller, que ens expliquen com el fet de comprar, cuinar i després menjar plegades les ha ajudat en la seva recuperació. Serà el dia 19 , a les 13.00. 

Al "Tot gira", amb David Clupés, parlaran de la pressió que senten els esportistes d'elit i els problemes que això pot desencadenar amb la tenista Paula Badosa, que conversarà amb Àlex Corretja, aquest diumenge.

El programa "Solidaris", amb Mercè Folch, dissabte, de 21.00 a 23.00, dedicarà un especial a parlar amb activistes per la salut mental de l'entitat Obertament. Tots han tingut algun problema de salut mental al llarg de la vida i, després de molt esforç i treball, han pogut capgirar la situació. Ara es dediquen a fer conferències per explicar la seva experiència, per trencar estigmes i tabús.

El programa "Ciutat Maragda" també s'ha volgut sumar a la iniciativa a través de la literatura i David Guzman entrevistarà la filòloga i traductora Inés Garcia López, per parlar del llibre "Àngels de l'univers", d'Einar Már Gudmundsson. Un clàssic modern que també és la primera novel·la de la literatura islandesa traduïda al català. La història està ambientada en un hospital psiquiàtric i amb la salut mental com a centre de la trama.

El programa "Les dones i els dies", amb Montse Virgili, dissabte, a partir de les 00.00, parlarà del suïcidi entre els joves. Es pot prevenir? Se n'ha de parlar? Sentirem els testimonis de dones que han fet diversos intents de suïcidi. També parlarem amb la psiquiatra Anna Plaza Aleu, que és coordinadora del Programa d'Atenció i Intervenció en Crisi Dreta Eixample i Guinardó (PAIC) i del Programa de Prevenció de la Conducta Suïcida (PPCS) del CSMA Dreta Eixample, sobre els mètodes i tècniques de prevenció del suïcidi i sentirem l'experiència d'una acompanyant de dol per mort per suïcidi.

A més a més, dilluns vinent Laura Rosel dedicarà un espai especial a "El matí de Catalunya Ràdio" per fer una última repassada del marcador i veure'n la recaptació. També entrevistarà Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató, per fer un balanç de l'edició d'aquest any.

El programa "Popap", amb Mariola Dinarès, també destinarà una especial atenció aquest dilluns a l'efecte que ha tingut en les xarxes socials el lema escollit, la salut mental, i comprovar si s'han trencat alguns murs, tal com es proposava en aquesta edició.

 

 

 

 

 

Anar al contingut