David Pérez, diputat socialista
Tertúlia encesa al "Catalunya vespre"

El socialista David Pérez encén el debat de les fosses a Catalunya Ràdio

"Esquerra Republicana no obre fosses perquè hi ha gent d'Espanya que va defensar Catalunya". Aquesta declaració de David Pérez, diputat socialista, al "Catalunya vespre" ha generat un intens debat sobre la seva veracitat. A "El matí de Catalunya Ràdio", hem parlat novament amb ell i amb Roger Heredia, el president del primer banc d'ADN.

Actualitzat

Un debat d'alta volada a la tertúlia de Sílvia Cóppulo

La tertúlia del "Catalunya vespre' va començar amb el debat sobre l'exhumació de Franco del Valle de los Caídos. A taula, Anna Simó, la diputada de Junts pel Sí i membre de la mesa; David Pérez, el diputat socialista i secretari segon de la mesa del Parlament; Ramon Tremosa, eurodiputat del PDeCAT; David Cid, coordinador nacional d'ICV; i Lorena Roldán, diputada de Ciutadans. El debat es va encendre quan Pérez va fer aquesta pregunta a la taula: Per què a Catalunya no s'ha obert cap fossa?

 

La transcripció del moment

David Pérez: A Catalunya no s'ha obert encara cap fossa, i tenim totes les competències per fer-ho

Anna Simó: Sí que se n'han obert i s'ha creat un banc d'ADN per contrastar

D.P: No s'ha creat cap banc... hi ha unes 250 fosses acreditades a Catalunya, fins i tot, amb els noms de les persones. L'UB ha fet una proposta d'ADN que està funcionant a tota Espanya i a tot el món, també a l'Amèrica Llatina, a Catalunya, no.

A.S: Però si hi ha un acord entre tres departaments del govern...

D.P: No, escolta... Per què a Catalunya, des què Esquerra Republicana governa aquesta conselleria [Afers Exteriors, Relacions Institucionlas i Transparència] no s'ha obert cap fossa?

A.S: La conselleria d'Obertura de Fosses vols dir?

D.P: No, la conselleria de Memòria Històrica, no facis crítica en aquest tema que és molt greu... El senyor Apel·les Carod Rovira... Per què no s'ha obert cap fossa a Catalunya? Per una raó evident...

Ramon Tremosa: Potser no el deixava Montilla...

D.P: Em deixeu acabar, o no? Per què? Perquè es demostraria una cosa, que aquestes fosses que hi ha a Catalunya, sobretot són gent d'Espanya, que va venir a Catalunya a defensar la democràcia, ciutadans i ciutadanes d'Andalusia, d'Extremadura que durant la Guerra Civil van acabar a Catalunya defensant la democràcia.

A.S: Ara no et segueixo...

D.P: És molt senzill, això és el que li ha passat a ERC, que no ha volgut seguir això que està passant...

A.S: Això és tan gros David, per favor!

D.P: T'ho dic tranquil·líssimament, la Guerra Civil no va ser una guerra d'Espanya contra Catalunya...

A.S: T'estàs fotent en un jardí!

David Pérez no demana perdó als republicans

"El matí de Catalunya Ràdio" ha trucat Pérez aquest matí. El diputat del PSC no es fa enrere en les seves polèmiques declaracions i matisa que es referia a l'actuació d'Esquerra Republicana durant el tripartit

"Parlaré primer amb Esquerra Republicana d'aquest tema, sé que m'estan trucant per parlar amb mi, i a veure si podem arribar a un acord en aquesta qüestió, però insisteixo el que no pot ser és que, com està pretenent ERC últimament, la culpa de tot això la tinguin els socialistes perquè, sincerament, no és veritat"
 

El Banc d'ADN, indignat

El seu president, Roger Heredia, també ha parlat a "El matí". Ha mostrat la seva perplexitat sobre aquestes declaracions de Pérez i ha explicat que s'està intentant "polititzar la memòria"

"És brutal, és un atac contra la democràcia, contra els princips bàsics de la vida, com el dret de les persones a recuperar els seus morts, són unes declaracions xenòfobes i falses, si un diputat alemany digués això, avui ja estaria fora del càrrec"

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut