
El programa "Catalunya al dia", de Catalunya Informació, amb els grans debats municipals
A partir de demà, 16 de maig, i fins al divendres 24, a les 19.00, el programa "Catalunya al dia", de Catalunya Informació, emetrà una sèrie de set programes monogràfics sobre les respostes locals a problemes globals com seguretat, habitatge i turisme, immigració, urbanisme i protecció natural, mobilitat, despoblament i serveis bàsics, com l'aigua.

Amb motiu de les eleccions municipals del 26 de maig, l'informatiu "Catalunya al dia", de Catalunya Informació, emetrà a partir de demà, 16 de maig, a les 19.00, una sèrie de set reportatges monogràfics d'una hora de durada sobre set grans temàtiques i com es gestionen en diferents racons del país, dirigida per la periodista Glòria Marín. Fins al divendres 24 de maig, "Catalunya al dia" analitzarà a fons la gestió en seguretat, habitatge i turisme, immigració, urbanisme i protecció natural, mobilitat, despoblament i aigua.
Dijous 16: Seguretat
Els casos de la Jonquera, un poble de frontera; les càmeres de vigilància de Tarragona; els robatoris a pagès i en urbanitzacions, com el cas de Matadepera, i la inseguretat al barri de Ciutat Vella de Barcelona, seran analitzats per Sara Ortiz Escalante, sociòloga i urbanista feminista del Col·lectiu Punt 6, una cooperativa d'arquitectes, sociòlogues i urbanistes que treballen per millorar l'urbanisme des d'una perspectiva de gènere, i Albert Requena, advocat especialista en seguretat i ex-mosso d'esquadra.
Divendres 17: Habitatge i turisme
Què poden fer els ajuntaments amb les seves competències quant a la millora a l'accés a l'habitatge social o de protecció oficial, als pisos turístics o al moviment okupa? El programa posa el focus en la llei de reserva de sòl públic de Barcelona; la pressió turística al barri vell de Girona; els gorgs de les Planes d'Hostoles, amb visita de pagament; els pobles buits a l'hivern, com Salou; els pobles refets gràcies al turisme, com Penelles, i el barri vell de Lleida, que no s'ha transformat. Per parlar-ne, compta amb la participació d'Anna Vergés, directora de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge de Barcelona (OHB).
Dilluns 20: Immigració
Lluís Vila, vicepresident del Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya, i Irene Triguero, referent familiar de l'entitat Ítaca al barri de la Torrassa de L'Hospitalet, on hi ha veïns de 124 nacionalitats diferents-, parlaran del fenomen de la immigració a Salt i a Guissona, de les mesquites als barris, del centre de MENAs de Canet de Mar i de l'exemple de l'Escola Joaquim Ruyra a l'Hospitalet de Llobregat.
Dimarts 21: Urbanisme i protecció natural
Iniciatives per salvar el patrimoni natural de mar i muntanya, com SOS Pirineus i SOS Costa Brava; el cas dels habitatges de la Budellera de Tarragona, i l'impacte de la industrialització sobre el territori, amb polígons industrials com els del Penedès i l'Anoia, son els principals temes d'un programa que compta amb la presència de Josep Bàguena, president de la Societat Catalana d'Ordenació del Territori de l'Institut d'Estudis Catalans.
Dimecres 22: Mobilitat
El Tren-Tram per la Costa Durada, el manteniment de les carreteres de muntanya, els taxis a demanda, la mobilitat als petits pobles i la polèmica connexió del tramvia a Barcelona, vistos per Ricard Riol, president de l'Associació per a la Promoció del Transport Públic; Lluís Puerto, director de la Fundació RACC, i Lluís Alegre, director tècnic de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM).
Dijous 23: Despoblament
El despoblament al Pirineu i al camp, els fills de pagesos que continuen la tradició dels pares i urbanistes que es fan pagesos i les crides a la repoblament, com el cas de Prat de Compte, són analitzats per Ricard Morén, investigador i professor del Departament de Geografia de la UAB, investigador associat a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB, i coordinador del projecte HAMLETS: Immigració i Desenvolupament Sostenible als Micropobles. També intervindran Núria Albà, membre del consell consultiu de l'Associació de Micropobles de Catalunya, i Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos.
Divendres 24: Serveis bàsics i universals, públics o privats?
Terrassa i Osona són la primera gran ciutat i la primera comarca on l'aigua torna a ser de titularitat pública, i a Castelldefels la gestió de la brossa ha tornat també a mans públiques. El programa hi aprofundeix de la mà d'Esther Pano, coordinadora de l'Observatori de Govern Local de la Fundació Carles Pi i Sunyer. Centre de Recursos sobre remunicipalitzacions (Fundació Pi i Sunyer), i Arnau Comas, coordinador de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública.