El matí de Catalunya Ràdio

"Your honor", la sèrie que et fa posar en la pell d'un jutge corrupte

Adolescents que volen ser geishes i la tornada dels vikings, entre les estrenes de sèries de la setmana

Actualitzat

"Your honor"

Semàfor Verd

A quina plataforma? Movistar+

De què va? És la segona temporada i està protagonitzada pel conegut actor Bryan Cranston ("Breaking bad"). El paper que fa a "Your honor" és molt similar al de Walter White, ja que interpreta un home íntegre que decideix que s'ha de corrompre.

En aquest cas es tracta d'un jutge que és just, però que es troba amb la circumstància que ha de protegir el seu fill, que corre el risc d'acabar a la presó per una situació molt concreta. Per protegir-lo renunciarà als seus principis com a jutge i acabarà embolicat amb una organització criminal amb molt de poder a la ciutat.

És un personatge perfecte per a Bryan Cranston. Sembla que li hagin fet a mida, fa que connectis molt amb la situació desesperada del jutge. És una adaptació d'una sèrie israeliana, i funciona sobretot perquè la palanca que obliga el jutge és molt efectiva.

Si ens preguntem si nosaltres faríem el mateix que ell, segurament la resposta és positiva, i això fa que ens identifiquem molt amb el personatge i en una caiguda en desgràcia que va a més. Com més avança la sèrie, més queda sentenciat ell.

Visualment manté la sobrietat de la primera temporada, amb algun moment simbòlic molt ben fet, com una escena amb braus que fa posar els pèls de punta.

"Makanai"

Semàfor Verd

A quina plataforma? Netflix

De què va? És una sèrie japonesa sobre dues adolescents que volen ser geishes. Comença amb les dues pujant a un autocar i deixant el petit poble on han viscut tota la vida per anar a parar a Kyoto. Allà entraran en una casa tradicional okiya, on les formaran per convertir-se en maikos (és a dir, aprenents de geisha) i posteriorment geishes. Tenen un llarg camí al davant.

La clau de la sèrie és la mirada d'aquestes dues adolescents, que és il·lusionant i innocent, i també com la sèrie s'endinsa en la quotidianitat de la casa, mostrant el dia a dia de les dues protagonistes i també de molts altres personatges que les envolten. Es crea molt ràpidament una sensació de familiaritat.

És una sèrie càlida, relaxant i confortable, on és molt fàcil sentir-se a gust, i on el director, Hirokazu Koreeda (conegut per pel·lícules com "Un assumpte de família", que per cert teniu a Filmin), fa de cada tasca que duen a terme els personatges una excusa per gaudir de la meticulositat de les coses ben fetes.

Especialment, quan es cuina. Una activitat que es dona molt perquè una de les dues adolescents acabarà sent cuinera de la casa. Per tant, afegiu-hi plats calents de yakisoba i altres delícies mentre es tracten temes com l'amistat o el valor de les tradicions. El resultat és una sèrie que escalfa el cor i que és especialment recomanable si ja us agraden altres sèries japoneses com "Midnight finner".

"Copenhagen cowboy"

Semàfor Groc

A quina plataforma? Netflix

De què va? És la nova sèrie del director danès Nicolas Winding Refn, conegut sobretot per la pel·lícula "Drive", però últimament està fent sèries que destaquen pel seu segell visual.

La protagonista és la Mia, una dona que és tractada com un talismà i va passant de mà en mà de diferents personatges, incloent-hi una família mafiosa. Ella vol revelar-se davant d'aquesta situació i buscar venjança...

El guió no té cap ni peus. I a més alenteix deliberadament el ritme amb plans llarguíssims i moviments circulars de la càmera..., però de tant en tant et planta una escena visualment vibrant que pot ser prou estímul per continuar amb la sèrie fins al final.

És una llàstima que aquest director estigui fent sèries, perquè li sobre metratge per tot arreu i serien millors pel·lícules. Si ja coneixeu el director, sapigueu que això és cafè per a molt cafeters.

I els que no el conegueu, però us agrada el cinema d'autors com David Lynch, segurament la gaudireu. Ara, que consti que ja us he avisat del deliri que és la història que explica.

"Servant"

Semàfor Groc

A quina plataforma? Apple TV+

De què va? És la quarta temporada i l'última de la sèrie. Per si no la recordes: és una sèrie sobre una parella que passa per un dol profund després de perdre el seu fill quan encara era un nadó. Durant aquest dol passen per una fase de negació on arriben a contractar una mainadera perquè cuidi un nino que fa funcions del nadó... I aleshores el nino esdevé real. Tornen a tenir un nadó i sembla que tot està relacionat amb la mainadera.

Si t'estàs preguntant si, a la quarta temporada, el misteri del nadó s'ha resolt, et diré que no. De fet, la sèrie ha anat afegint misteris al mateix temps que ha augmentat la tensió entre la mainadera i la parella, sobretot amb la mare, que interpreta Lauren Ambrose (que segur que recordeu per "Six feet under"). No sé si al final de la sèrie es respondran realment tots els misteris que s'han anat creant.

Al començament de l'última temporada es fa evident que aquí només sobreviurà una de les dues. Els elements fantàstics estan desbocats i els directors encarregats dels nous episodis fan una bona feina.

"Viking: Valhalla"

Semàfor Vermell

A quina plataforma? Netflix

De què va? És l'spin-off de "Vikings" que serveix, de fet, com una seqüela però amb personatges nous. Està ambientada al segle XI i el conflicte entre cristianisme i les creences paganes és un dels eixos dels conflictes que presenta.

Des d'un punt de vista històric, aquest és l'aspecte on "Vikings: Valhalla" destaca més: en el context general. En els fets concrets ja no és tan rigorosa. Per no dir gens.

La sèrie original també jugava a moure elements i personatges històrics, però no tant com aquí. Podríem dir que ara ja és més una sèrie d'acció, on abunden les batalles i la testosterona, combinades amb jocs de poder i estratègies entre diferents faccions.

La segona temporada m'ha semblat que perdia pistonada. No té la direcció clara de la primera temporada, basada en una venjança, i en ramificar-se en diferents trames es dilueix. Això també fa més evident que el repartiment és força fluix.

A diferència del que passava amb la "Vikings" original, aquí hi ha molt d'actor que compleix físicament amb el paper, però que no té el talent per carregar amb el pes dramàtic d'una sèrie. De fet, els millors actors són els que tenen papers secundaris. Conclusió: no la mireu, tret que us interessi molt (molt) el tema dels vikings.

ARXIVAT A:
Sèries
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut