Xavier Sala-i-Martín: "S'han posat decisions en mans de qui no en té ni idea"
L'economista considera que "els governs han fracassat" en la gestió del coronavirus i recomana a autònoms i empreses que no esperin solucions de l'Estat
Xavier Sala-i-Martín: "S'han posat decisions en mans de qui no en té ni idea"
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El matí de Catalunya Ràdio

Xavier Sala-i-Martín: "S'han posat decisions en mans de qui no en té ni idea"

L'economista considera que "els governs han fracassat" en la gestió del coronavirus i recomana a autònoms i empreses que no esperin solucions de l'Estat

Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El PIB espanyol s'ha desplomat un 5,2% en el primer trimestre per l'impacte del coronavirus. L'economia catalana podria caure entre un 7,6% i un 8,8% aquest any, amb una taxa d'atur que podria enfilar-se fins al 18%. La magnitud de la tragèdia dependrà de la despesa pública, segons el conseller d'Economia, Pere Aragonès. La Generalitat espera diners de l'Estat que, a la vegada, els espera del Banc Central Europeu.

L'economista Xavier Sala-i-Martín és crític amb les previsions econòmiques. Creu que són "poc útils", i més si depenen de la despesa pública. Hi ha massa incertesa:

"En el passat era molt important la despesa pública, però ara és secundària. Necessitem saber quants mesos estarem confinats, quan trobarem una vacuna o si hi haurà algun medicament que redueixi la mortalitat. Tot això no ho sabem ni economistes, ni vicepresidents, ni els mateixos científics."

La tirania dels experts

Xavier Sala-i-Martín considera que "els governs han fracassat" i que la seva gestió ha estat "catastròfica". Ho atribueix al que ha anomenat "la tirania dels experts", concretament, l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Al desembre, l'OMS va dir que no hi havia evidències que el virus detectat a la ciutat xinesa de Wuhan es contagiés entre persones.

Unes setmanes després, els seus experts van dir que no hi havia evidències que la gent asimptomàtica contagiés el virus. També van dir que no hi havia evidències que les mascaretes protegissin.

Xavier Sala-i-Martin hi veu un error de concepte. Que no hi hagués evidències que el virus es transmetia a persones, no vol dir que fos un fet, com el temps ha demostrat. Era simplement un "no ho sabem", però es va interpretar com a certesa.

"Ni els polítics ni l'FMI en tenen ni idea, de virus. Tots confiem en l'OMS, però si la interpretació dels seus experts i de les dades és equivocada, llavors tot està equivocat i podem acabar en situacions catastròfiques com la que estem vivint."

El que hauria d'haver costat uns quants milions, ha acabat costant bilions, afirma l'economista.

Davant la incertesa, els governs haurien d'haver aplicat "el principi de precaució", és a dir, preparar-se per al pitjor escenari i només basar-se en constatacions científiques.

Empreses i autònoms: l'Estat no us salvarà

En condicions econòmiques "normals", Xavier Sala-i-Martín és partidari de la mínima intervenció dels estats i que el mercat s'autoreguli.

La situació actual és tan greu que, segons l'economista, la solució passa perquè s'imprimeixin diners per poder ajudar ciutadans i empreses.

Però com ja va passar el 2008, la resposta europea està sent lenta i tortuosa per la por a un endeutament que no sigui assumible.

A això s'hi sumen decisions equivocades del govern espanyol, que "era obvi que eren equivocades", com la centralització de les decisions.

Per l'economista, un exemple flagrant és que no es permetés a les comunitats autònomes comprar, quan estaven acostumades a fer-ho als mercats internacionals. Al centralitzar les compres el Ministeri de Sanitat, es van comprar testos que no estaven bé.

"S'han posat decisions en mans de gent que no en té ni idea. El sector públic ha fracassat. Les solucions no vindran de l'Estat."

Això és aplicable a l'economia i, per això, Sala-i-Martin demana a autònoms i empreses que reaccionin de manera proactiva:

"Els governs han fracassat i ens han demostrat que no ens ajudaran. Les espècies que sobreviuen són les que s'adapten a noves situacions, no les que es queden queixant-se i demanant ajudes del govern."

Xavier Sala-i-Martin creu que les empreses haurien de cooperar, com ho fan els científics, i compartir recursos i les receptes que funcionen:

"La recerca, la creativitat i la generació de noves idees seran la solució a les dificultats creades pel coronavirus."

ARXIVAT A:
Coronavirus

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut