Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El matí de Catalunya Ràdio

Xavier Sala-i-Martín: "La capacitat de predicció de l'FMI és nul·la, fa volar coloms"

L'economista desacredita el Fons Monetari Internacional i critica l'"egoisme" dels països de la Unió Europea en la crisi del coronavirus

Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Les últimes prediccions de l'FMI indiquen que Espanya pot viure la pitjor crisi econòmica dels últims 80 anys i seria, després d'Itàlia, el país de la UE amb el pitjor retrocés econòmic a causa del coronavirus. El "gran confinament", com ha batejat aquesta era la institució, afecta per primer cop les economies avançades i també les emergents.

"De les últimes 200 recessions que hi ha hagut al món, l'FMI mai n'ha predit una abans que arribi. Tampoc aquest cop. Especulen sobre coses que són òbvies."

La solidaritat del món científic i l'egoisme del polític

"Trobarem la solució i la trobarem aviat". L'economista es mostra confiat que la solució sanitària a la crisi del coronavirus, en forma de vacuna, arribarà molt abans que la resposta que puguin donar les grans institucions europees per construir el món posterior a la Covid-19.

"Mai, en la història de la humanitat, 7.500 milions de cervells s'havien posat a treballar conjuntament, tots coordinats, per solucionar un sol problema. L'egoisme del món polític i econòmic no l'hem vist entre els científics."

 

Sala-i-Martín reclama que les institucions monetàries, europees i mundials, es fixin en el que ha fet la Reserva Federal dels Estats Units i imprimeixin diner per finançar la despesa que genera la crisi del coronavirus. Segons l'economista, a Europa, el BCE està "tornant a fer l'indi" com el 2008.

"L'FMI té capacitat per prestar diners als països pobres i per condonar deutes, i no ho fa. Si obliga a tornar els calés, està traient recursos als països emergents."

La renda mínima vital ajudarà?

El govern espanyol preveu activar, a partir del mes de maig, l'anomenat ingrés mínim vital, que beneficiarà prop d'un milió de famílies. Sala-i-Martín, tot i que no n'és partidari, entén que la mesura serà positiva. I aconsella a Pedro Sánchez que utilitzi el que els economistes han batejat com "l'helicòpter monetari", que passa per demanar al Banc Central Europeu que financi el cost d'aquesta decisió.

"La renda bàsica no la podem pagar, però la situació és excepcional. Si demanes a la gent que es quedi a casa, els has de donar la possibilitat de mantenir-se fins que tornin a treballar i puguin sobreviure a la crisi."

ARXIVAT A:
Coronavirus
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut