Xavier Sala-i-Martín: "Anem cap a un món on les autoritats ens controlaran molt més"
En un món cada cop més polaritzat, l'economista alerta que ens hem de protegir dels abusos de poder. La història demostra que quan un govern agafa un tros de llibertat mai és de manera temporal
Xavier Sala-i-Martín: "Anem cap a un món on les autoritats ens controlaran molt més"
El matí de Catalunya Ràdio

Xavier Sala-i-Martín: "Anem cap a un món on les autoritats ens controlaran molt més"

En un món cada cop més polaritzat, l'economista alerta que ens hem de protegir dels abusos de poder. La història demostra que quan un govern agafa un tros de llibertat mai és de manera temporal

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

La Covid-19 ha canviat la manera com treballem, consumim i ens comuniquem. L'economista Xavier Sala-i-Martín afirma que l'aparició del virus ha accelerat tendències que ja havien començat a aparèixer tímidament a les nostres societats. Aquesta transformació no només afecta individus, sinó que s'estén com una taca d'oli a tots els nivells i propicia, fins i tot, la metamorfosi de la globalització. 

Sala-i-Martín hi veu avantatges, però alerta que com a ciutadans se'ns sotmetrà a una prova de foc. 

"La història ens demostra que quan un govern agafa un tros de la nostra llibertat, encara que digui que és temporal, a la llarga acaba sent permanent. Ens hem de protegir dels abusos del poder en aquesta nova era"  

Covid-19, racisme i sentiment antixinès

La crisi del 2008 va fer caure el comerç internacional i això va coincidir amb l'avenç del populisme xenòfob, un bàlsam per a moltes persones en temps tan convulsos, diu Sala-i-Martín 

"El populisme dona solucions fàcils a problemes difícils i sempre troba un culpable"

Aquests culpables són els immigrants i altres països. Aquest sentiment va crear el caldo de cultiu ideal per a l'elecció de Donald Trump el 2016.  

Des de la seva arribada a la Casa Blanca, Trump ha culpat els xinesos de robar llocs de treball i fàbriques, de no complir les regulacions ambientals o de copiar els productes americans. 

El fet que el virus aparegués a la Xina ha estat la coartada perfecta. Trump parla sempre del "virus de Wuhan" i del "virus xinès" i ha protagonitzat una escena molt polèmica amb una periodista d'origen asiàtic de la cadena CBS. 

Tornar a produir a casa

La falta de mascaretes i de respiradors va deixar en una situació molt compromesa molts països: Les produccions a gran escala es feien a la Xina. 

Xavier Sala-i-Martín preveu un certa tendència a l'autarquisme, és a dir, a l'economia autosuficient, i augura que els més espavilats tindran premi

"Hi haurà oportunitats per a emprenedors que estiguin alerta perquè hi haurà empreses que es repatriaran" 

Però no tot serà de color rosa: 

"Europa haurà de tornar a fer coses i potser no les podrà fer ni tan bé ni tan barates com la Xina" 

Sala-i-Martín creu que també augmentarà l'anomenat "nacionalisme alimentari", amb més consum de proximitat i una desintermediació. 

La tecnologia permetrà als petits productors alliberar-se de les cadenes de supermercats i vendre directament als consumidors. 

Un món més polaritzat

Si una cosa ha accentuat el coronavirus és la pugna entre la Xina i els Estats Units per ocupar el lloc de primera potència mundial. 

Aquest procés va començar amb la caiguda del mur de Berlín el 1989, però la crisi sanitària ha accelerat la divisió del món en dos hemisferis econòmics: un controlat per Pequín i l'altre per Washington.

La Covid-19 ha fet encara més evident la dependència del món de les fàbriques xineses i, a la vegada, les empreses xineses s'han adonat de la seva fragilitat en dependre excessivament de la borsa nord-americana.  

Això ja ha tingut conseqüències. Grans empreses com Ali Baba, considerat l'"Amazon xinès", han passat a cotitzar a la borsa de Hong Kong.

La clau d'aquesta polarització que ve, segons Sala-i-Martín, serà qui farà costat a qui.  

"Està clar on anirà Rússia, però ja veurem on queda Europa"

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut