Vuit setmanes emprenyant la gata
Vuit setmanes emprenyant la gata
Aragonès i Sànchez, de moment sense acord (Bernat Vilaró/ACN)
ANÀLISI

Vuit setmanes emprenyant la gata

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Aquesta setmana farà dos mesos de les eleccions al Parlament. Dos mesos inútils, que no han servit als partits per arribar a cap acord de govern. Per què? Doncs, pel que sabem, perquè no hi ha pressa; perquè s'han d'evitar els errors de la legislatura anterior, perquè cal un acord de legislatura i no d'investidura, perquè s'havia d'aconseguir un govern de perfil ampli, perquè el Consell de la República, què? Perquè avui plou i perquè demà és dimarts.

ERC i JxC, JxC i ERC. La responsabilitat és compartida, perquè comparteixen i competeixen pel lideratge de l'independentisme. Fa vuit setmanes que ni es busquen ni es troben. I entre tots van deixant que la Generalitat es vagi empetitint. Les reunions de govern són cada dimarts més burocràtiques que l'anterior. Les conselleries, al ralentí, sense plans a mitjà ni, encara menys, a llarg termini. La Generalitat es dilueix, s'esborra a ella mateixa.

Si llegiu els diaris habitualment, deveu haver detectat que comencen a proliferar anàlisis que alerten del paper residual que tota aquesta etapa està atorgant a la Generalitat. Fa mesos que Palau té reduïda l'acció política i que la seva activitat se centra en les gestions administratives i tècniques. Recuperar el paper institucional i polític de la Generalitat depèn del nou govern, que depèn de la parella de ball estrella, que ja no ho vol ser. No els agrada ni la banda de música, ni l'escenari... ni la parella, per descomptat. 

Han passat dos mesos sense acord, però de negociacions -se suposa- encara n'hi ha per estona. Descartada l'opció de la data simbòlica, entre l'aniversari de la Segona República i Sant Jordi, ara hi ha qui aposta per una data pràctica: abans del 4 de maig. Les eleccions a la Comunitat de Madrid mouran, segur, les coordenades de la política espanyola i per tant, tindran repercussions en la política catalana.

Si, com diuen, la repetició electoral no és una opció ni per ERC ni per JxC, abans del 26 de maig hi acabarà havent govern. Hi haurà acord per evitar tornar a passar per les urnes i per esquivar l'efecte de les madrilenyes. 

Hi haurà acord per recuperar el país? Per la indústria, la sanitat pública, les infraestructes i l'educació? Hi haurà acord per definir els grans projectes de país? Hi haurà acord per governar? 

Anar al contingut