ANÀLISI

Vergonya, de què?

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Després d'uns dies de calor inèdita per a mitjans de maig, de nits tropicals i primavera segrestada, avui les temperatures baixen, arriben nuvolades i recuperem l'entretemps previ a l'estiu.

Després d'uns dies de regates a la Ria de Pontevedra, sopars amb amics i passejades en cotxe amunt i avall, l'emèrit torna al retir daurat dels Emirats Àrabs i a Palau recuperen la calma d'abans del retorn.

Fins i tot per a la Casa del Rei, la que durant 40 anys va ser casa seva, el circ que s'ha muntat als últims quatre dies al voltant de Joan Carles Primer ha estat una "equivocació enorme".

"Explicacions, de què?". Era la resposta en forma de pregunta irònica que el mateix emèrit es calçava davant d'un micròfon a Sanxenxo, tan tranquil. I esclatava a riure. És el riure d'algú que se sent per sobre del bé, del mal, d'hisenda i de la justícia.
Per sobre de tot.

La Fiscalia ha arxivat les investigacions sobre la fortuna i els negocis de Joan Carles de Borbó després de confirmar que la cosa pudia, però que era impossible arribar fins al fons perquè la Constitució, que és posterior a ell, el blinda. Les dues regularitzacions que va fer amb Hisenda amb tot just dos mesos de diferència, per un total de prop de cinc milions d'euros, eren una irregularitat flagrant, però feta just a temps per escapolir-se. Les comissions de l'AVE a la Meca no s'han pogut investigar perquè l'Aràbia Saudita s'ha negat en rodó a col·laborar-hi. Només la justícia britànica manté oberta una causa (ben lletja, per cert) amb l'antic cap d'estat espanyol, per assetjament a Corinna Larsen. Si tot està arxivat... perdó, de què? Dignitat, de què? Vergonya, de què?

Aquest viatge ha estat un terratrèmol per a La Zarzuela, que ha semblat que no sabia on posar-se davant la visita de l'avi. A La Moncloa tampoc han dissimulat la decepció i fins i tot el torbament per l'exhibició reial. Uns esgarrifs que no s'acaben d'entendre, després dels impediments que el mateix PSOE ha posat per investigar el rei emèrit al Congrés cada vegada que s'ha plantejat l'ocasió.

Anar al contingut