ANÀLISI

Una lluita de tots

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Havia de ser difícil i llarga. I ja ha començat. La campanya d'incendis més dura dels últims anys està en marxa. Els primers grans incendis no han esperat. Han arribat el mateix dia que es presentava la campanya. Artesa de Segre i Corbera d'Ebre.
Tenien tots els ingredients: onada de calor i pluja escassa durant la primavera.

La pretemporada ja ha estat intensa, amb més de 2.700 incendis de vegetació. Rècord dels últims 3 anys. Però és que si mirem només els forestals, ens hem de remuntar fins al 2012 per trobar una primera meitat de l'any tan dolenta com aquesta. 285 focs, 607 hectàrees. I falta afegir-hi les dels focs que ara mateix estan cremant a la Noguera i a la Terra Alta. El perill d'incendi és altíssim.

Hi ha 5.000 professionals assignats a la campanya d'incendis, entre bombers de plantilla, agents rurals, voluntaris i un reforç de 500 professionals més. Un col·lectiu que afronta un altre estiu sense tenir resoltes reivindicacions que venen de lluny. Algunes tan preocupants com la falta d'inversions al cos que els sindicats reclamen des de fa temps i que afecta, per exemple, el material amb què avui estan apagant les flames d'aquests dos incendis: equips de respiració individuals i camions vells.

Interior havia identificat el perill d'incendis aquest any com un "risc estructural". Indissociable de la situació de crisi climàtica que vivim i que ja fa alguns anys que ha obligat els bombers a adaptar-s'hi i plantejar estratègies diferents, més ajustades a aquests focs del segle XXI, que tenen més velocitat i són més violents. Però no és cosa només de la natura. No és una fatalitat inevitable, que estiguem vivint ja un dels estius més durs pel que fa als incendis. La cigarreta, la barbacoa, el petard, el motor del cotxe o del tractor. Nosaltres. Som un perill per als boscos.

A l'equip de 5.000 professionals que treballen contra el foc caldria sumar-hi els milions de ciutadans restants i convertir-ho, de debò, en una lluita de tots.

Anar al contingut