Concentració per denunciar una agressió sexual a Badalona (ACN / Carola López)
Concentració per denunciar una agressió sexual a Badalona (ACN / Carola López)
ANÀLISI

Una de cada 10 dones patirà una agressió sexual al llarg de la seva vida

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Aquest cap de setmana era Festa Major a Sabadell. De fet, encara ho és, s'allarga fins aquesta nit. La segona Festa Major en pandèmia. És festa major també a Sant Quirze, a Llinars del Vallès i a Sant Celoni.

Els veïns han sortit als carrers i a les places. Amb precaució, però amb unes ganes enormes de socialitzar, de recuperar espais comuns, de deixar enrere les restriccions i la por de la pandèmia. N'hi ha que han anat de concert, d'altres als balls tradicionals, a la cercavila de gegants o simplement a voltar amunt i avall.

Resulta que també hi ha algú que ha decidit passar la nit de festa major agredint sexualment dues noies. Negra nit, al Parc Catalunya de Sabadell: un punt de la ciutat on els joves allarguen la festa quan el programa oficial fa estona que s'ha tancat. Un home contra dues menors de 17 anys que ho han pogut explicar i que han posat una denúncia. Les noies van acabar a l'hospital i l'agressor encara el busquen.

La setmana passada, la història ja s'havia viscut si fa no fa amb els mateixos ingredients, a Vilafranca del Penedès: una festa, un home (una bèstia) i una noia jove.

Des del mes de juny, a Catalunya hi ha hagut de mitjana tres agressions al dia. En total, 306 agressions denunciades als Mossos d'Esquadra. Hi ha 306 dones que durant l'estiu han estat assaltades, grapejades, assetjades o violades per homes. Si això no és depredació sexual, s'hi assembla força. Però si aquesta xifra us sembla insostenible, tres agressions al dia, penseu que a tot estirar, només es denuncien el 20% dels casos. La resta, vuit de cada deu dones agredides sexualment, estan tan espantades, tan traumatitzades i tan convençudes que no servirà de res, que no ho denuncien.

Per a aquestes dones, després de l'agressió comença una etapa de recuperació que va molt més enllà del mal físic: és un mal emocional, a l'autoestima, la por, la vergonya i la confiança en una mateixa i ens els altres. I ells? En què canvia la vida per a ells després de l'agressió? Si no hi ha denúncia, no els buscaran: faran vida normal. Potser fins i tot en parlaran amb els amics i ho celebraran! Si hi ha denúncia, s'amagaran, canviaran rutines, intentaran passar desapercebuts. I acabaran fent vida normal. No tindran vergonya, no se sentiran culpables, no repassaran una vegada i una altra les imatges d'aquella nit intentant esborrar-les, no odiaran el seu cos, no hi haurà un abans i un després d'aquella nit.

Cada vegada més ajuntaments instal·len "Punts liles" al carrer per festes. Cada vegada més també eviten que la festa a la nit es concentri en espais aïllats, mal comunicats o poc il·luminats. Però no n'hi ha prou. El problema no és que elles no busquin ajuda, o que el carrer estigui fosc. El problema és ell: l'home incapacitat emocional que es comporta com una bèstia. És una violència estructural. Una de cada deu dones patirà una agressió sexual al llarg de la seva vida: l'estadística de les Nacions Unides sona com una sentència prematura per a les dones: tinguin l'edat que tinguin, vagin vestides amb minifaldilla o amb pantaló campana, visquin en un barri de l'extraradi o al centre de la ciutat. Tant és: si ets dona, estàs en risc.

Sense actuacions policials i judicials contundents contra les agressions sexuals, sense una formació decidida des de l'escola, els mitjans i les famílies en matèria sexual, això no canviarà.

Com més en parlem, com més assenyalem aquestes formes de violència, com més posem el focus allà on toca, com més interroguem les administracions sobre què tenen previst per revertir aquestes situacions, millor. Els col·lectius feministes han fet una feinada de por als últims anys per visibilitzar aquesta problemàtica i han forçat canvis importants, però cal que el conjunt de la societat i de les institucions s'hi aboquin. El rebuig ha de ser extrem i global.

Anar al contingut