Tsunami Democràtic: "L'acció principal involucrava diversos drons que van ser interceptats pels Mossos"
La pancarta amb el lema "Spain, sit and talk" exhibida al Camp Nou el 18-D
El matí de Catalunya Ràdio

Tsunami Democràtic pretenia aturar el clàssic del Camp Nou amb dues pancartes portades per drons

Tsunami fa autocrítica a "El matí" i acusa el Barça de no haver permès la visibilitat del lema "Spain, sit and talk" a l'estadi

Actualitzat
TEMA:
Tsunami Democràtic

Un cop acabat el clàssic [0-0], Tsunami Democràtic admet a través d'un missatge a Telegram que la seva acció no va ser "reeixida" i en va culpar l'acció policial: "Epic fail? Tsunami no ho creu". L'endemà del Barça-Madrid al Camp Nou, "El matí de Catalunya Ràdio" parla amb un dels seus portaveus. Què els va fallar? Tenen infiltrats que busquen boicotejar-los? Els condiciona el dia a dia de la política? Quines accions tenen previstes d'ara endavant?

Què va fallar ahir en les accions previstes pel Tsunami Democràtic?

Tot el que està relacionat amb la implicació de la població no ha fallat mai. I s'ha de posar en valor perquè no es pot donar per descomptat. La gent va respondre en massa un dia més. Venint de tota la geografia catalana. Sense el seu compromís, ni una pancarta, ni una banda impresa hauria entrat a l'estadi i no s'hauria pogut fixar el focus mediàtic durant hores.

D'altra banda, Tsunami tenia planificada l'acció del Clàssic en diverses fases. La primera, basada a deixar en evidència les forces de seguretat de l'Estat i els mitjans patrocinats per l'Ibex, es va acomplir. En canvi, va fallar una de les accions principals que involucrava diversos drons, que van ser interceptats pels Mossos. Un portava una pancarta gegant amb el lema "Spain, sit and talk". Un altre duia un missatge on es posava de manifest que la població catalana està sent discriminada políticament i reprimida per voler exercir drets com l'autodeterminació. Això hauria aturat el partit i canalitzat la protesta.

El Tsunami també n'ha après molt de les errades d'ahir. La reivindicació va per llarg i el procés d'aprenentatge és essencial.

 

Teniu infiltrats que busquen que les vostres accions acabin amb aldarulls?

Qui participa del Tsunami i les seves accions, com queda clar quan t'instal·les l'app o consultes el web, té una convicció i compromís amb la no-violència com a mètode d'assoliment de l'èxit. Caldria destacar que la policia ha tornat a carregar contra gent que no estava provocant cap tipus d'aldarull sinó exercint drets.

Que la pantalla per veure el partit no funcionés va ser el detonant perquè es generessin els aldarulls?

Tsunami es veu incapaç de trobar-hi relació.

Com valoreu la projecció internacional del "Sit and talk"?

Doncs que ha calat. Aquest missatge no era a l'agenda fa dos mesos. Ara a l'Estat fins i tot se'n fa mofa, prova que ha quedat fixat en l'imaginari. Tsunami no pot fer altra cosa que agrair la promoció que n'han fet els mitjans tothora.

 

Quines accions vau descartar perquè no podíeu garantir que es fessin sense col·laboració del Barça?

Al Barça se li va demanar públicament que s'impliqués per fer visible el missatge "Spain, sit and talk".

Si la directiva d'una entitat tan gran, amb un compromís històric envers la democràcia, no és capaç d'assumir un missatge tan transversal i fins i tot "tou", té un problema i el tenen els seus socis i propietaris.

Vau tenir cap interlocució amb el club abans del partit?

El missatge cap al Barça, com cap al Reial Madrid, va ser públic.

Vau desmentir La Vanguardia, amb l'acció de les pilotes inflables, i es va fer evident que aquesta no era l'acció que havíeu previst. Però quina era?

La part de l'acció que no s'ha pogut veure és la baixada dels drons amb els missatges que hem esmentat.

Tsunami Democràtic actua intermitentment i amb potència. Tres accions estratègiques: aeroport, fronteres, Camp Nou. Fins quan heu dissenyat accions d'aquesta dimensió?

Fins que calgui. No oblidem l'acció a Barajas, ni l'acció exprés a la delegació del govern a Barcelona que va fer canviar l'agenda del president espanyol, i multitud d'accions al territori de promoció del missatge de Tsunami i de denúncia de la repressió. Tsunami actua de maneres diverses perquè té una xarxa horitzontal formada per milers de persones.

Què ha de passar políticament perquè vosaltres atureu les protestes: taula de negociació amb acord entre els tres partits independentistes i el govern de l'Estat? La llibertat dels presos i el retorn dels exiliats? On és el vostre llistó de resolució del conflicte?

Tsunami ho torna a repetir: una negociació sobre el dret a l'autodeterminació, la llibertat de presos, exiliats i represaliats i el ple exercici de drets fonamentals.

Si hi ha investidura de Pedro Sánchez amb suport per abstenció d'ERC, aturareu les accions?

Si el pacte d'investidura no assegura de manera efectiva la negociació sobre el dret a l'autodeterminació, la llibertat de presos, exiliats i represaliats i el ple exercici de drets fonamentals, el Tsunami no s'aturarà.

 

Esteu notant la investigació de l'Audiència Nacional sobre la vostra estructura? Com?

Tsunami, com tota la població, la nota perquè de tant en tant els mitjans hi fan referència.

Creieu que teniu infiltrats del CNI o d'altres cossos en la vostra organització? N'heu detectat cap? Us espanta la voluntat de Grande-Marlaska d'esbrinar qui sou?

Semblaria que els mitjans tracteu de convèncer-vos els uns als altres que Tsunami és una organització clàssica i piramidal. Amb aquest enfocament, els mitjans alimenteu la idea que hi ha uns individus clau o uns espais estratègics que podrien ser ocupats per infiltrats. Tot i que acció rere acció la força de la gent desmenteixi aquesta premissa. Si hi havia agents del CNI a l'aeroport, potser van contribuir al Tsunami també, sense saber-ho.

En la mateixa lògica, l'acció d'ahir demostra que fent de caixa de ressonància els mitjans també són Tsunami. En tot cas, seria interessant que totes aquestes preguntes es fessin a les autoritats competents que estan articulant polítiques repressives contra la seva població.

Us han intentat contactar o controlar les vostres accions els partits polítics independentistes?

Tsunami no en té cap notícia.

Voleu mantenir el vostre anonimat, però perquè la gent es faci la idea de qui sou: quantes persones preneu les decisions de Tsunami Democràtic i amb quin procés de debat?

Altra vegada: Tsunami no és una empresa amb unes persones fixes i d'estructura piramidal. Les accions es construeixen gràcies al compromís i participació de milers de persones que confien les unes en les altres. Gent que sobre la base d'aquesta confiança és capaç d'anar al Camp Nou des de l'altra punta del país.

Ahir demanàveu prudència als cossos i forces de seguretat de l'Estat. Com aconseguireu mantenir el caràcter pacífic en manifestacions tan massives i que no acabin amb aldarulls com aquella setmana d'octubre?

El caràcter no violent es manté simplement no tenint actituds violentes. A les accions de Tsunami l'única violència que s'ha apreciat ha estat la policial.

 

Quan serà la propera acció de Tsunami Democràtic, on i per què?

La propera acció serà en el moment més oportú i de la manera més adequada per acomplir l'objectiu marcat.

Què els demaneu als partits polítics en relació amb vosaltres?

Els partits tenen la representació que els dona la ciutadania. Els ciutadans que formen part de Tsunami compten amb els mecanismes democràtics que tots coneixem per relacionar-s'hi.

 

ARXIVAT A:
El Clàssic Tsunami Democràtic
Anar al contingut