Consells per estalviar i no haver-ne de comprar paelles massa sovint
Consells per estalviar i no haver de comprar paelles massa sovint
El matí de Catalunya Ràdio

Trucs per allargar la vida de les paelles

Com rentar o evitar ratllar una paella? Consells per estalviar i no haver-ne de comprar massa sovint

Actualitzat

Segurament t'hauràs preguntat més d'una vegada: de les trenta paelles que guardo per si un cas, n'hi ha alguna amb què em pugui intoxicar? O... per què se m'enganxa sempre la truita a la paella? Has de saber que no existeix cap utensili etern i que tots els materials de cuina han estat testats i degudament autoritzats per a l'ús alimentari. Anem a pams...

La mala fama del tefló

Tot i les sospites que desperta el tefló, material antiadherent de recobriment de les paelles, aquest material no és cancerigen, i s'utilitza habitualment en marcapassos i implants mèdics per la seva qualitat de material inert. En realitat la paraula "teflon" és una marca comercial i el nom del material és politetrafluoroetilè.

En general, la mala fama al voltant de les paelles d'aquest tipus no es refereixen al tefló sinó a un altre component, l'àcid perfluorooctanoic, que fins al 2020 s'utilitzava per unir el tefló al cos de la paella. Aquest sí que és un material potencialment tòxic, encara que, en trobar-se sota la superfície de la paella, en principi no hi ha risc. Fins i tot en el cas que la paella estigui ratllada, aquest risc tampoc no és preocupant, perquè n'hi ha molt poca quantitat, segons assegura el doctor en ciència i tecnologia dels aliments, Miguel Ángel Lurueña Martínez.

El tefló és un material antiadherent de recobriment de les paelles que no és cancerigen
El tefló és un material antiadherent de recobriment de les paelles que no és cancerigen (Canva)

Com evitar ratllar la paella

Si compres una paella nova amb tefló, no la ratllis amb eines de metall.

Fes servir només fusta i plàstic. No la posis al rentavaixelles, que aquest recobriment és molt sensible a l'abrasió. Ni tampoc la treguis calenta del foc i la posis directament sota un raig d'aigua freda. Renta-la amb poc sabó i que sigui neutre. Guarda-la ben seca i, si apiles les paelles, posa-hi un drap entre l'una i l'altra perquè no es ratllin mútuament.

Si compres una paella nova amb tefló, no la ratllis amb eines de metall
Si compres una paella nova amb tefló, no la ratllis amb eines de metall (Canva)

I si la paella té bonys, què?

Pel que fa als bonys, les rebaves i les ratllades fondes, aquí, el potencial risc d'intoxicació no està en el factor químic sinó en el biològic: una paella abonyegada no permet un bon contacte del bistec amb la font de calor i pot ser que quedi més cru del que ens pensàvem d'algun cantó. Si hi hagués gèrmens a la carn, aquests no serien del tot morts. A banda, és més inestable als fogons: ens podria relliscar i provocar alguna cremada o algun ensurt.

Paelles resistents i fàcils de netejar

Fugint del tefló, hi ha qui compra paelles de ferro. Aquestes poden escalfar-se fins a temperatures molt altes sense perdre la integritat i mantenir aquesta calor molta estona. A més, duren molts anys sense fer-se malbé, si evitem que es rovellin guardant-les lluny de la humitat i curant-les amb oli. Com que són d'una sola peça, són facilíssimes de netejar i poden anar del foc al forn i del forn al foc sense problemes.

Però no tot són avantatges. Pesen molt i això s'acaba notant als braços si cuines sovint. I el menjar tendeix a enganxar-s'hi molt. A més, es fa difícil fer una truita i són bastant cares.

Per evitar que una paella de ferro es rovelli, guarda-la lluny de la humitat i cura-la amb oli (Canva)

Trucs per salvar una paella de ferro

Si tens una paella de ferro a casa, per molt mala pinta que faci, guarda-la. Si hi ha restes de rovell, frega-la bé i elimina'l totalment. I per donar-li una vida nova, apunta: encén el forn a màxima potència. Folra una safata de forn de paper d'alumini i posa-la a la guia de sota de tot d'aquest forn que s'escalfa.

Agafa la paella de ferro que vols salvar, ben neta, i assegura't que és ben seca. Enllarda-la totalment i a consciència amb oli vegetal, de gira-sol o d'oliva, incloent el mànec, les nanses, el cul, i tot el que tingui. Posa-la de cap per avall a mitja altura del forn sobre una reixa i deixa-la que es curi durant una hora. Passat aquest temps, apaga el forn i deixa que tot plegat es refredi completament. Després, hi passes un drap i tindràs a les mans una paella com acabada de comprar!

Alternatives al tefló

Altres opcions pels que fugen del tefló són les paelles amb recobriment de ceràmica, però es trenquen i s'escantonen amb qualsevol cop, deixant el metall de dins a la intempèrie. També hi ha les paelles de pedra. És molt curiós, perquè s'ofereixen com a alternativa al tefló i estan recobertes d'aquest material. En diuen de "pedra" perquè al seu fons aquest tefló està reforçat amb partícules de silici mineral.

Paelles... de titani?

Als aparadors de les botigues també hi trobem etiquetes i eslògans llampants on diu "platinium". Aquests materials s'afegeixen a la composició del tefló; aquestes paelles per reforçar-lo i que no es ratlli. Però llavors el que passa és que perd part del seu poder antiadherent i es fa més sensible a l'abrasió. A més, transmeten bastant pitjor la calor i això ens porta al malbaratament energètic. Són cares i delicades! I això a la llarga vol dir llençar-ne i comprar-ne més.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut